Skip to footerSkip to content
Goed verhaal

Zó solliciteer je zonder jarenlange werkervaring

Solliciteren zonder werkervaring

Ook in de huidige krappe arbeidsmarkt kan het voor starters knap lastig zijn een passende baan te vinden. De meeste functies vragen om werkervaring, terwijl je die als beginnende professional vaak nog niet hebt. Toch kun je jouw toekomstige werkgever ervan overtuigen dat jij dé persoon bent die de organisatie zoekt. 

Weet wat je wil 

Pas afgestudeerd, je diploma op zak en klaar voor de volgende stap. Er zijn vele wegen die je kunt bewandelen. Heb je helder voor ogen wat je in het werkende leven wil gaan doen? Waar blink jij in uit en wat vind je belangrijk in je werk? Als je weet wat je wilt, wordt vanzelf duidelijk wat je te doen staat. Je kunt dan makkelijker doelen stellen en beslissingen nemen. Tijdens een sollicitatiegesprek zul je bovendien zelfverzekerder, gemotiveerder en besluitvaardiger overkomen. Breng jouw motivatie dus helder voor jezelf in beeld

Je hebt meer in je mars dan je denkt

Heb je als starter geen of weinig werkervaring om op je cv te zetten? Geen paniek. Je hebt waarschijnlijk meer ervaring dan je denkt. Vermeld je stages en licht toe wat je precies hebt gedaan. Misschien mocht je je op een interessant project storten of draaide je volledig op de werkvloer mee. Denk ook aan vrijwilligerswerk, een verre reis, een workshop of cursus. Het kan zijn dat deze activiteiten niet direct raakvlakken hebben met je vakgebied, maar toch iets vertellen over wie jij bent. 

Breng jouw eigenschappen in beeld

Ieder mens is uniek. Met jouw persoonlijke eigenschappen kun je misschien de beste kandidaat zijn. Ook al mis je nog de nodige ervaring. Ben je gedreven, leergierig en weet je wat je in de toekomst wil bereiken? Dat zijn eigenschappen die jou verder zullen brengen. Wanneer je bij Maandag® komt werken, kan de recruiter je helpen jouw competenties in beeld te brengen en jouw cv persoonlijker te maken. 

Bereid je sollicitatiegesprek goed voor 

Als groentje op de arbeidsmarkt zul je waarschijnlijk nog niet veel sollicitatiegesprekken hebben gevoerd. Verstandig dus om je eerste (en ook alle toekomstige) sollicitatiegesprekken goed voor te bereiden. Jouw beoogde werkgever wil ervan overtuigd raken dat jij dé persoon bent die ze zoeken, Hoe duidelijker je dit kunt overbrengen, hoe groter de kans dat jij de baan krijgt. Weet dus wat je wilt antwoorden op vragen die vaak worden gesteld tijdens sollicitatiegesprekken. Wees ook voorbereid op vragen die je misschien niet ziet aankomen in het gesprek. Maar het belangrijkste is: maak duidelijk wat jij voor je werkgever kunt betekenen. Waarom wil je per sé voor die organisatie werken en wat maakt dat jij de functie leuk vindt? Zorg er verder voor dat je goed voor de dag komt en denk na over de kleding die je draagt. Je krijgt maar één keer de kans om een eerste indruk te maken. 

Volg een traineeship

Maandag® biedt interessante kansen voor mensen zonder werkervaring, maar het beste uit zichzelf willen halen. Een traineeship bij Maandag® is een mooi vertrekpunt om jezelf verder te ontwikkelen. Je gaat aan de slag bij een van onze opdrachtgevers. Dit kan bijvoorbeeld een gemeente, provincie, waterschap of omgevingsdienst zijn. Daarnaast volg je cursussen en trainingen die in het teken staan van je persoonlijk-professionele ontwikkeling. Samen met jou bekijken we welke opdrachten het beste bij jou passen en hoe wij jouw traineeship precies vorm gaan geven. Bekijk onze vacatures, selecteer jouw vakgebied en ontdek welke traineeships we momenteel voor je hebben. 

Ga als zij-instromer aan de slag

Overweeg je om als zij-instromer aan de slag te gaan in een ander vakgebied? Ook dan loop je vaak tegen hoge ervaringseisen aan. Maandag® biedt jou de mogelijkheid om bijvoorbeeld voor de klas te gaan staan. Je gaat dan vier dagen per week werken en één dag studeren. Hierdoor doe je in korte tijd veel ervaring op in het onderwijs. Belangstelling? Stuur een open sollicitatie of kom eens kennismaken bij een Maandag®-vestiging bij jou in de buurt, dan bespreken we de mogelijkheden.