Skip to footerSkip to content

Wat doet een asset manager?

Wat doet een asset manager? - Header image

Gaan van cijfers en financiën jouw handen jeuken? En ligt jouw interesse in het juist investeren van activa? In de dynamische wereld van financiën en vastgoed speelt de asset manager een cruciale rol. Asset management is een vakgebied waarin asset managers, ook wel vermogensbeheerders genoemd, zich specialiseren. In deze blog duiken we dieper in deze functie om je een volledig beeld te geven van wat het inhoudt om een asset manager te zijn. Lees verder en ontdek alles wat je moet weten over deze boeiende carrière.

Wat is een Asset Manager?

In de kern is een asset manager verantwoordelijk voor het asset manager beheer en het in stand houden van waardevolle assets van een organisatie. Maar hoe asset management werkt, is een complexer verhaal. Deze rol strekt zich uit over de volledige levenscyclus van een asset, inclusief het beheer en onderhoud, maar ook de eventuele vervanging ervan. Het is een functie die zowel in de financiële sector als in de vastgoed- en infrastructuursector van groot belang is. Veel asset managers werken bijvoorbeeld voor institutionele beleggers.

Wat doet een Asset Manager?

Op operationeel niveau is de asset manager beschrijving uitgebreid. Een goede asset manager houdt zich bijvoorbeeld bezig met het financieel aantrekkelijk, duurzaam en maatschappelijk verantwoord exploiteren van vastgoed. Sommigen noemen deze rol ook wel investment manager. Ze moeten voldoen aan de richtlijnen van de Autoriteit Financiële Markten en hebben vaak een wo-opleiding econometrie. Ze zorgen ervoor dat bedrijfsmiddelen beheerd worden, zowel bij IT-bedrijven als bij onafhankelijke vermogensbeheerders.

Wat heb jij als Asset Manager nodig aan vaardigheden?

De vaardigheden van een asset manager zijn divers en uitgebreid. Naast een sterke financiële achtergrond en analytische vaardigheden, zijn competenties zoals uitstekend timemanagement, zelfstandig kunnen werken en een helicopterview essentieel. Een asset manager moet ook integraal kunnen denken, goed relaties kunnen opbouwen en makkelijk kunnen communiceren met anderen. Ze zijn vaak analytisch ingesteld en volgen specialistische opleidingen om hun kennis up-to-date te houden.

Waar kun jij komen te werken als Asset Manager?

Als asset manager kun je in verschillende sectoren en bedrijven terechtkomen, waaronder banken, pensioenfondsen, consultancybureaus, woningcorporaties en vastgoedbedrijven. Ze beheren onderdelen die fysieke assets en financiële assets genoemd worden. In sommige contexten worden ze ook wel vermogensbeheerder genoemd.

Maandag® is de detacheerder in de overheid met meer dan 900 vacatures, onderverdeeld over het Sociaal, Ruimtelijk & Juridisch domein en Bouw & Civiele Techniek. Met maar liefst 14 lokale vestigingen werkt Maandag® in jouw regio intensief samen met (semi-)overheidsinstanties zoals gemeenten, Rijkswaterstaat en woningcorporaties middels exclusieve raamovereenkomsten of aanbestedingen.

Wat zijn de carrièremogelijkheden voor een Asset Manager?

De carrièremogelijkheden in asset management zijn uitgebreid. Door je te specialiseren in bijvoorbeeld defensieve fondsen of offensieve fondsen, kun je je onderscheiden in de markt en doorgroeien naar senior posities en leidinggevende rollen.

Ontwikkeling door middel van relevante werkervaring staat hierbij centraal. Ook is het essentieel om altijd kennis en vaardigheden bij te spijkeren. Hierin ondersteunt Maandag® jou graag middels persoonlijke begeleiding, trainingen en cursussen vanuit de Maandag® Academy en de flexibele zekerheid; afwisselende opdrachten met de zekerheid van een (vast) contract.

Wat kun jij verwachten als salaris en voordelen?

Het salaris en de voordelen van een asset manager kunnen aanzienlijk variëren, afhankelijk van je ervaring, de sector waarin je werkt en de specifieke verantwoordelijkheden van je rol. Naast een competitief basissalaris kun je ook bonussen en andere voordelen verwachten, zoals gezondheidsverzekering en pensioenbijdragen.

Waarom jij als professional voor Maandag® kiest? Maandag® biedt onder andere een goede pensioenregeling, een eindejaarsuitkering en de mogelijkheid tot een (elektrische) leaseauto. En dat is nog niet alles. Andere voordelen zijn; de mogelijkheid om in 'verschillende keukens' te kijken door te detacheren, een uniek aanbod vacatures door raamovereenkomsten én vele doorgroeimogelijkheden door de Maandag® Academy.

Conclusie

De rol van asset manager is veelzijdig en essentieel in verschillende sectoren. Het vereist een combinatie van technische kennis, strategisch inzicht en uitstekende interpersoonlijke vaardigheden. Of je nu geïnteresseerd bent in de financiële sector of in het beheer van fysieke assets, een carrière als asset manager biedt tal van mogelijkheden en een kans om een significante impact te hebben in je gekozen veld.

Aan de slag als asset manager bij Maandag®

Bekijk onze vacatures.

Meer weten?

Wil jij meer weten over een functie als asset manager bij Maandag®, lees dan ook onze andere blogs: