Skip to footerSkip to content
Zin in Maandag®

Een traineeship bij Maandag®: ‘Ze vroegen me ook wat ik níet wilde’

Traineeship-bij-maandag-mirte-blokzijl-en-marije-ten-berge

Een traineeship bij Maandag®: wat houdt dat in en wat levert het op voor je carrière? We vroegen het Mirte Blokzijl en Marije ten Berge, trainees bij de gemeente Steenwijkerland. Zij zien hun traineeship als een mooi vertrekpunt om zich verder te ontwikkelen. “Ik ben heel blij dat ik deze kans heb gekregen.”

Mirte en Marije startten beiden in september 2021 met hun traineeship. Mirte had net de hbo-opleiding Rechten afgerond, toen een recruiter van Maandag® haar via LinkedIn benaderde. “Rechten is een brede studie, waardoor ik niet zo goed wist welke kant ik op moest. Bij Maandag® vroegen ze als eerst wat míj leuk leek. Dankzij een traineeship kon ik dat zelf gaan onderzoeken. Het sprak me meteen aan.” Marije rondde een jaar voor Mirte haar studie Management van de Leefomgeving af. “Door corona hadden veel gemeentes een vacaturestop. Ik zocht een startersfunctie waar ik in kon groeien, maar die wist ik bij gemeentes niet te vinden. Zo kwam ik bij Maandag® terecht, waar ze ook vroegen wat ik níet wilde. Dat vond ik zelf erg belangrijk.”

Om hulp vragen kan altijd

Mirte is trainee Vergunningverlener WABO. Ze behandelt aanvragen van burgers voor bijvoorbeeld het bouwen van een dakkapel of schutting. “In het begin keek ik vooral mee met collega’s, maar inmiddels behandel ik ook zelfstandig aanvragen. Ik kan nu steeds beter meedraaien op het niveau van mijn collega’s. Ze hebben allemaal een eigen specialisme en hun deur staat altijd open.” Marije werkt op de afdeling Duurzaamheid onder andere aan een grondstoffencampagne over circulaire economie en afvalscheiding. “Samen met bewoners zorgen voor een betere leefomgeving: daar ligt mijn interesse. Ik word als trainee vrijgelaten, maar heb iedere twee weken een gesprek met mijn leidinggevende. Als ik ergens tegenaanloop, kan ik altijd om hulp vragen. Dat voelt erg fijn.”

Goed op weg helpen

Volgens Mirte en Marije staat ook Maandag® tijdens het anderhalf jaar durende traineeship altijd voor hen klaar. “Als ik om hulp vraag, helpt Maandag® me altijd weer goed op weg”, vertelt Marije. “Ze vragen dan heel concreet wat ik precies nodig heb.” Mirte: “Voordat ik met dit traineeship begon, wist ik niets van vergunningverlening. Inmiddels weet ik wat ik nodig heb om me verder te ontwikkelen. Daarvoor kan ik via Maandag® nu trainingen gaan volgen. Ik bepaal zelf waar ik me voor inschrijf. Zo ga ik binnenkort cursussen volgen over de totstandkoming van een bestemmingsplan en het schrijven van beleid.”

Een mooie basis

Mirte en Marije zijn beiden nog steeds erg blij met hun keuze voor een traineeship via Maandag®. “Ik leer het werkveld nu stap voor stap kennen”, geeft Marije aan. “Dat vind ik prettig, want zo word je niet meteen in het diepe gegooid. Tegelijkertijd mag ik meedenken over projecten en mijn creativiteit loslaten. Voor mij is het traineeship een hele mooie basis.” Mirte: “Ik ben erg blij dat ik vorig jaar op het LinkedIn-bericht reageerde. Zelf was ik er nooit opgekomen, maar dit traineeship is een ongedwongen manier om het werkveld te leren kennen. Ik ben blij dat ik deze kans heb gekregen en zit hier echt op mijn plek.”

Meer weten over de mogelijkheden voor een traineeship en verschillende opleidingen bij Maandag®? Check de overheidsvacatures in Leeuwarden of in jouw regio en ga in gesprek met onze recruiters over jouw persoonlijke carrièrewensen.