1. Stel je wint morgen de staatsloterij van 10 miljoen, wat zou je dan doen?
Doel van de vraag is om te ontdekken wat je nou echt wilt. Mocht je bijvoorbeeld het antwoord geven dat je vanaf dat moment iets totaal anders gaat doen, is dat voor een recruiter aanleiding tot doorvragen om erachter te komen wat jou drijft.
2. Welk antwoord uit dit sollicitatiegesprek zou je over willen doen?
Deze vraag zet je op een sympathieke manier aan het denken. Bovendien wordt je analytisch vermogen getriggerd. Denk goed na voor je een reactie geeft. Een totaal ander antwoord kan voor verwarring zorgen.
3. Welke sollicitatievraag wil je nooit meer horen?
60 tot 70 procent van de sollicitanten zal antwoorden dat ze met geen enkele vraag moeite hebben gehad. Op dat moment is het toch verstandig om toe te lichten waarom dat zo is. Als je een vraag hebt gehad waarmee je echt niet uit de voeten kunt, geef dat met een heldere motivatie aan.
4. Ben jij slim?
Met deze vraag wordt je inschattingsvermogen getest en het type mens dat je bent. Als je jezelf de hemel in prijst, wordt dat niet als een positief teken gezien. Iemand met enige bescheidenheid, scoort sneller en heeft een hogere gunfactor.
5. Vertel eens over een moment dat je hebt gefaald of diep schaamde.
Noem een voorbeeld uit je werk en niet uit de kroeg. Recruiters zijn geïnteresseerd in wat er misging en vooral hoe je er mee omging en het hebt opgelost.
6. Welke vraag zou je aan ons willen stellen, wat wil je van ons weten?
Dit is een manier om te toetsen of je oprechte interesse hebt in de organisatie. Beste antwoord? Een wedervraag: ‘Waarom vind jij het leuk om bij deze organisatie te werken?’
7. Welke celebrity zou jij willen zijn en waarom?
Zoek niet te veel achter deze vraag. Het is een grapje.