Skip to footerSkip to content
Zin in Maandag®

‘Als zij-instromer bij Maandag® doe ik nu wat ik altijd wilde: voor de klas staan’

Als zij-instromer bij Maandag® doe ik nu wat ik altijd wilde: voor de klas staan

Bij Maandag® kun je nu ook als zij-instromer in het onderwijs werken. Rabia Sancakdar is een van de eerste die dit traject bij ons volgt. Door de combinatie van studeren en werken kan zij nu eindelijk doen waar haar hart ligt: voor de klas staan. 

Iedere dag kwam Rabia langs het kantoor van Maandag® in Alkmaar, nog niet wetende dat dit uiteindelijk haar werkgever zou zijn. “Ik vroeg me altijd af wat er in dat gebouw gebeurde. Zelf liep ik op dat moment vast in mijn loopbaan. Toen ik Maandag® googelde zag ik dat je hier gedetacheerd kan worden: precies wat ik nodig had. Dus ik dacht: ik ga gewoon met ze connecten, eens kijken hoe ver ik kom.” Twee weken later stond Rabia aan de start van haar zij-instroomtraject in het onderwijs. 

Niet opgeven

“Ik wilde altijd al voor de klas staan”, zegt Rabia. “Het is me met de paplepel ingegoten: mijn moeder is leerkracht voor de onderbouw. Mijn hart ligt bij kinderen, ik wil een onderdeel zijn van hun ontwikkeling. Daarom volgde ik de mbo-opleiding Onderwijsassistent. Daarna wilde ik de pabo doen, maar de toelatingseisen bleken te hoog voor mij.” Rabia gooide het over een andere boeg en ging Pedagogiek studeren. In januari 2020 rondde ze de opleiding succesvol af, waarna het niet lukte om een geschikte baan te vinden. “Maar ik gaf niet op! Ik heb een jaartje bij een kinderdagverblijf gewerkt als pedagogisch medewerker. Maar ik wilde meer.

Maandag® geeft vertrouwen

De oplossing voor haar probleem lag dus – letterlijk – dichter bij huis dan ze dacht. “Tijdens mijn eerste gesprek bij Maandag® voelde ik meteen een klik met de recruiter. Ik deelde mijn wens om voor de klas te staan en Maandag® wilde wel kijken hoe ver we samen konden komen en wat zij voor me konden betekenen.” Via Maandag® volgt Rabia nu een zij-instroomtraject voor het onderwijs bij de NCOI. Dat betekent vier dagen werken en parttime studeren. En het bevalt haar goed: “Maandag® belt me geregeld om te vragen hoe het gaat. Daardoor voel ik me erg op mijn gemak, het geeft me vertrouwen. Natuurlijk is het ook spannend, want ik ben niet gewend om zelfstandig te studeren. Ik heb hiervoor altijd met anderen samengewerkt in fysiek onderwijs.”

Rabia staat inmiddels vier dagen – waarvan twee dagen zelfstandig – voor de klas. Maandag® koppelde haar aan een openbare basisschool in Den Helder, waar ze een een collega vervangt die met zwangerschapsverlof is. “Ik ben in het diepe gegooid en daar ben ik blij mee. Ik mag eindelijk doen wat ik altijd wilde. Dit wordt een leerzaam jaar!”

Wil je ook het onderwijs in?

Wil je net zoals Rabia graag in het onderwijs werken? Start als zij-instromer bij Maandag® en wij leiden je op tot leerkracht of docent.