Skip to footerSkip to content
Goed verhaal

Wat trek je aan naar een sollicitatiegesprek? Vijf gouden kledingtips

wat-trek-je-aan-naar-een-sollicitatiegesprek-blog-maandag

Natuurlijk, het gaat het om de inhoud. Maar dat wil niet zeggen dat het niet uitmaakt wat voor kleding je draagt tijdens je sollicitatiegesprek. Je krijgt maar één kans om een eerste indruk te maken. Hoe raak je met jouw sollicitatie-outfit de juiste snaar? Wat zijn de do’s en don’ts? Bij Maandag® willen we dat onze professionals zich goed voelen en zelfverzekerd kennis kunnen maken met nieuwe opdrachtgevers. Kleding en uitstraling horen hier ook bij. Deze ervaring delen we graag. In deze blog vijf kledingtips om goed voor de dag te komen bij je potentiële nieuwe werkgever of opdrachtgever.

1. Stem je kleding af op de bedrijfscultuur

Elke werkomgeving kent z’n eigen mores als het om kleding gaat. Bij een gemeente of op een school kleden medewerkers zich bijvoorbeeld meestal minder formeel dan bij een advocatenkantoor of een bank. Probeer als je gaat solliciteren rekening te houden met de geldende bedrijfscultuur. Wil je daar een beeld bij krijgen, kijk dan eens rond op de website van de organisatie. Of zoek op LinkedIn een paar medewerkers met vergelijkbare functies op. Zo voorkom je dat je je tijdens je gesprek under- of juist overdressed voelt. 

2. Kleed je niet té informeel

Zeker, er zijn bedrijven waar niemand ervan opkijkt als je met een gescheurde spijkerbroek of een naveltruitje aan het werk gaat. Maar laat die kledingstukken voor je sollicitatiegesprek liever nog even in de kast hangen. Het is verstandig om je nét iets formeler te kleden dan de gemiddelde medewerker in de organisatie. Zo laat je zien dat je er werk van hebt gemaakt en dat je je goed weet te presenteren.

3. Verzorgd is het toverwoord

Belangrijker nog is het dat je er verzorgd uitziet. Dat betekent dat je kleren schoon, fris, heel en liefst ook keurig gestreken zijn. En niet te groot. Besteed aandacht aan je haar en gebruik een kledingborstel om haren en pluisjes van je kleding af te vegen, zeker als je iets donkers aantrekt. Als je een panty draagt, neem dan altijd een reserve-exemplaar mee voor het geval je nét op het laatste moment een ladder oploopt. En kies voor kleding die ademt, om zweetplekken te voorkomen. O ja, vergeet ook niet je schoenen voor de gelegenheid te poetsen. 

4. Houd het simpel

Dress to impress is een prima stelregel, maar overdrijf het niet. Je missie is om er representatief uit te zien. Je kleding moet niet afleiden van de inhoud. Geen al te uitbundige en rinkelende sieraden dus, vermijd te diepe decolletés of al te opvallende stropdassen en sokken. Houd eventuele make-up ook subtiel en wees spaarzaam met parfum of after shave. 

5. Blijf dicht bij jezelf

Je aanpassen is goed, maar zorg dat je wel jezelf blijft. Trek iets aan waar je je comfortabel in voelt en wat je bij andere gelegenheden ook zou kunnen dragen. Je wilt bijvoorbeeld niet als Bambi op het ijs je entree maken op hakken. Is zwart niet jouw kleur? In blauw, bruin of grijs kun je er net zo goed professioneel uitzien. Zorg in elk geval dat je iets aan hebt wat bij je past. Dan voel je je meteen een stuk zelfverzekerder.

Met Dress for Success kan iedereen verzorgd voor de dag komen

Bij Maandag® vinden we het belangrijk dat iedereen dezelfde zelfverzekerdheid kan voelen tijdens een sollicitatiegesprek. Daarom zijn wij een duurzame samenwerking aangegaan met Dress for Success. Deze non-profitorganisatie helpt werkzoekenden met een minimuminkomen kosteloos aan een (sollicitatie)outfit waarmee ze voor de dag kunnen komen. Een mooie stap om hun kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. Het eerste wapenfeit in de samenwerking is er al: gedetacheerde en interne medewerkers van Maandag® kozen er massaal voor om hun eindejaarsgeschenk om te zetten in een donatie aan Dress for Success – die Maandag® vervolgens verdubbelde. Zo konden we in december apetrots een cheque overhandigen aan Dress for Success van maar liefst € 56.700,-. En in het nieuwe jaar willen we deze samenwerking verder intensiveren.

Nieuwsgierig? Neem eens een kijkje bij Dress for Succes.