Skip to footerSkip to content

Hoe word je asset manager?

Hoe word je asset manager? - header image

Heb je ooit overwogen om een asset manager te worden? Als je geïnteresseerd bent in asset management, dan is dit vakgebied wellicht iets voor jou. Maar hoe kun je een asset manager, ook wel vermogensbeheerder genoemd, worden? En hoe werkt asset management eigenlijk? In deze blog duiken we in de stappen om asset manager te worden, de weg naar deze boeiende functie en de vereisten om in deze rol te schitteren.

Taken en verantwoordelijkheden van een asset manager

Het belang van netwerken en het opbouwen van relaties, vooral in het commercieel vastgoed, kan niet genoeg worden benadrukt. Maar hoe werkt asset management? Asset management werkt door het beheren en optimaliseren van assets op zowel strategisch als operationeel niveau. Als asset manager beheer je het vermogen van klanten. Vaak werken asset managers voor banken, pensioenfondsen, institutionele beleggers of onafhankelijke vermogensbeheerders.

Vereiste vaardigheden en competenties

Vaardigheden en eigenschappen van een goede asset manager zijn cruciaal voor succes in deze functie. Een asset manager moet analytisch sterk zijn, een goed financieel inzicht hebben en uitstekende communicatieve vaardigheden bezitten. Andere belangrijke competenties van een asset manager zijn onderhandelingsvaardigheden, besluitvaardigheid en een proactieve houding. Tot slot heb je ook het vermogen om technische tekeningen en specificaties te begrijpen. Wil je deze vaardigheden en competenties ontwikkelen? Overweeg dan cursussen in Financieel Beheer, Communicatie, Datamanagement, Civiele Techniek en Duurzaamheid.

Opleiding en training

Het juiste opleidingstraject voor een asset manager is essentieel. De meeste asset managers hebben een bachelor- of masterdiploma in Financiën, Bedrijfskunde of een gerelateerd veld. Voor degenen die zich specifiek willen richten op de financiële kant van asset management, kan een wo-opleiding Econometrie een goede keuze zijn. Er zijn ook specialistische opleidingen voor asset management die je kunnen helpen je kennis en vaardigheden te verdiepen. Het behalen van een vergunning van de Autoriteit Financiële Markten kan ook een belangrijke stap zijn.

Loopbaantrajecten / doorgroeimogelijkheden

De carrièremogelijkheden in asset management zijn uitgebreid. Beginnende asset managers kunnen doorgroeien naar senior posities of zich specialiseren in bepaalde asset categorieën zoals commercieel vastgoed of fysieke assets zoals vastgoed, bruggen en viaducten. Er zijn ook mogelijkheden om over te stappen naar strategische rollen of leidinggevende functies binnen grotere organisaties. Het is belangrijk om voortdurend te investeren in je professionele ontwikkeling en netwerk om de beste groeipotentieel in asset management te realiseren.

Ontwikkeling door middel van relevante werkervaring staat hierbij centraal. Ook is het essentieel om altijd kennis en vaardigheden bij te spijkeren. Hierin ondersteunt Maandag® jou graag middels persoonlijke begeleiding, trainingen en cursussen vanuit de Maandag® Academy en de flexibele zekerheid; afwisselende opdrachten met de zekerheid van een (vast) contract.

Werkomgeving

De werkomgeving van een investment manager varieert. Sommigen werken voor grote financiële instellingen in stedelijke kantoren, terwijl anderen voor kleinere bedrijven of zelfs op freelancebasis kunnen werken. Asset managers werken ook bij consultancybureaus, IT-bedrijven, woningcorporaties en vastgoedbedrijven.

Maandag® is de detacheerder in de overheid met meer dan 900 vacatures, onderverdeeld over het Sociaal, Ruimtelijk & Juridisch domein en Bouw & Civiele Techniek. Met maar liefst 14 lokale vestigingen werkt Maandag® in jouw regio intensief samen met (semi-)overheidsinstanties zoals gemeenten, Rijkswaterstaat en woningcorporaties middels exclusieve raamovereenkomsten of aanbestedingen.

Tips om succesvol te worden

Wil je een top asset manager worden? Hier zijn enkele tips om asset manager te worden:

  Blijf op de hoogte van markttrends en financieel nieuws;

  Investeer in voortdurende opleiding en professionele ontwikkeling;

  Werk aan je communicatie- en netwerkvaardigheden;

  Leer effectief timemanagement en organisatievaardigheden;

  Begrijp de technische aspecten van je assets en blijf op de hoogte van innovaties in datamanagement en technologie.

Voorbereiding op het sollicitatieproces

Het sollicitatieproces voor een asset manager kan intensief zijn. Recruiters en hiring managers zoeken naar kandidaten met de juiste mix van competenties, vaardigheden en werkervaring. Zorg ervoor dat je CV je ervaring, opleiding en referenties duidelijk weergeeft. Bereid je goed voor op interviews door je te verdiepen in de specifieke assets die het bedrijf beheert en wees klaar om je aanpak en strategieën te bespreken.

Sollicitatieproces asset manager bij Maandag®

  SOLLICITEER: We reageren binnen 5 dagen op jouw sollicitatie. Zijn er mogelijkheden? Dan bellen we je om je beter te leren kennen.

  EERSTE GESPREK: We nodigen je uit op een van onze vestigingen om verder kennis met jou te maken.

  TWEEDE GESPREK: In een verdiepend gesprek bespreken we vakinhoudelijke zaken, functie eisen en eventuele vragen die jij nog hebt voor ons.

  CONTRACTVOORSTEL: Is er vanuit beide kanten een klik en ben jij de juiste match voor de vacature? Dan doen we jou graag een voorstel voor een functie bij Maandag®.

Conclusie

Het worden van een asset manager is een lonend carrièrepad voor degenen die gepassioneerd zijn over financieel beheer en optimalisatie. Door de juiste opleiding, vaardigheden en ervaring te verwerven, kun je een succesvolle carrière in deze branche opbouwen. Onthoud de tips en adviezen uit deze blog en zet je beste beentje voor op je reis naar het worden van een top asset manager!

Aan de slag als asset manager bij Maandag®

Bekijk onze vacatures.

Meer weten?

Wil jij meer weten over een functie als asset manager bij Maandag®, lees dan ook onze andere blogs: