Skip to footerSkip to content

Salarisverhoging vragen: zo pak je het aan

Salarisverhoging vragen

Wil je salarisverhoging vragen? Dat begint met een goede voorbereiding. En een goede voorbereiding begint met deze blog. Hierin delen we namelijk allerlei handige tips. Denk aan goede argumenten waarom je salarisverhoging verdient, hoeveel je ongeveer kunt vragen én wanneer het gepast is om salarisverhoging te vragen.

Argumenten voor salarisverhoging

Misschien kijk je naar je salarisstrookje en denk je: dit past niet bij mijn werkzaamheden. Hoewel dit een heel sterk gevoel kan zijn, is het belangrijk om dit goed te onderbouwen. Neem dan ook de tijd om duidelijke argumenten te formuleren. Mogelijke redenen om salarisverhoging te vragen zijn:

    Je bent gewoon heel goed in je werk

Je werkgever heeft (bijna) nooit iets op of aan te merken. Misschien doe je werk je sneller of beter dan collega’s, of misschien ben je beter geworden dan je in het begin was. Je behaalt je doelen en doet regelmatig iets extra’s. Dit zijn allerlei argumenten om te onderbouwen dat je een hoger salaris verdient.

    Je functieomschrijving is veranderd

Soms gaat het onopgemerkt. Je pakt wekelijks een extra klusje op. Een project blijkt groter dan verwacht. Maar voor je het weet, past je functieomschrijving niet meer. Dat kan een goede reden zijn om salarisverhoging te vragen.

    Je salaris is niet marktconform

Heb je het idee dat jouw salaris niet marktconform is? Check dit dan. Met collega’s die hetzelfde werk doen, maar ook online. Als blijkt dat je minder verdient dan marktconform is, is kun je dit aandragen als argument.

Op zoek naar iets nieuws? Met een salaris dat perfect bij jouw talenten past? Ontdek alle vacatures bij Maandag®.

Hoeveel salarisverhoging kun je vragen?

Wat is een normale salarisverhoging? Een salarisverhoging van 5% tot 10% wordt als acceptabel gezien. Houd hierbij wel rekening met:

    Jouw argumenten

    Jouw (eventuele) vorige loonsverhoging

Als je sterke argumenten kunt aandragen, en niet recent loonsverhoging hebt gehad, kun je een salarisverhoging van 5% tot 10% vragen.

Wanneer kun je om salarisverhoging vragen?

Een functioneringsgesprek is altijd een goed moment om salarisverhoging te vragen. Op dat moment zal de werkgever dit waarschijnlijk ook verwachten, wat het makkelijker maakt om aan te kaarten. Een ander goed moment is voor het einde van het jaar. Hierna bestaat namelijk de kans dat de budgetten vastliggen, waardoor er geen ruimte meer is voor loonsverhoging. Je kunt ook om loonsverhoging vragen wanneer jouw functie is veranderd of als je een groot succes hebt behaald.

Er zijn dus verschillende momenten dat je om loonsverhoging kunt vragen. We raden aan om hiervoor een afspraak in te plannen met degene die hierover gaat.

Salarisverhoging vragen per e-mail

Je kunt eventueel ook per e-mail om opslag vragen. Ook hierin is het belangrijk om jouw argumenten duidelijk en respectvol te verwoorden. Salarisverhoging per e-mail vragen heeft het voordeel dat je jouw argumenten nog eens kunt nalezen voor je het stuurt. In een gesprek kan het zijn dat je een argument vergeet, of iets minder goed verwoordt dan je had bedacht. Wel is het gebruikelijker om tijdens een gesprek om salarisverhoging te vragen.

De gulden middenweg

Vind je het lastig om salaris als onderwerp aan te kaarten tijdens een gesprek? Dan kun je altijd per e-mail een afspraak inplannen en alvast benoemen wat je wilt bespreken.

Salarisonderhandeling voorbereiden

Heb je een gesprek ingepland? Bereid deze dan goed voor. Doe onderzoek naar marktconform salaris en zorg ervoor dat je je argumenten hebt geoefend. Dit kun je met een ander oefenen, maar eventueel ook gewoon voor de spiegel. Zo ga je goed voorbereid het gesprek in.

Denk ook na over mogelijke uitkomsten. Je hoopt natuurlijk te horen dat je salarisverhoging ontvangt, maar het is ook goed om er rekening mee te houden dat je minder goed nieuws krijgt. Wat zeg je bijvoorbeeld als je leidinggevende zegt dat er nu geen ruimte is voor loonsverhoging? Misschien lijkt een betaalde opleiding je een mooi alternatief, en kun je dit voorstellen. Of wellicht wil je een plan maken om in de toekomst naar loonsverhoging toe te werken.

Afspraken gemaakt? Zet het op papier

Zorg ervoor dat alle afspraken per e-mail worden bevestigd. Heb je loonsverhoging gekregen? Doe vooral eerst een vreugdedansje. Maar zorg er daarna voor dat alle afspraken over salaris worden bevestigd. Hier gaat het niet alleen om het nieuwe salaris, maar ook:

    of dit inclusief vakantietoeslag is berekend;

    wanneer de wijziging ingaat.

Hebben jullie andere afspraken gemaakt? Bijvoorbeeld over een opleiding of een plan om naar loonsverhoging toe te werken? Bevestig ook deze afspraken per e-mail.

Wij wensen je veel succes met je salarisonderhandeling!

Meer leestips van Maandag®