Skip to footerSkip to content

7 tips om jouw werk-privé balans te verbeteren

Werk-privé balans: 7 tips om deze te verbeteren

Een gezonde werk-privé balans is essentieel voor ons welzijn en geluk. Toch is het vinden van harmonie tussen onze professionele verplichtingen en persoonlijke leven voor veel mensen een uitdaging. Met duidelijke grenzen, goede communicatie en het stellen van prioriteiten kom je gelukkig al een heel eind. In dit blogartikel delen we 7  waardevolle tips.

1. Stel duidelijke grenzen: Het is belangrijk om duidelijke grenzen te stellen tussen je werk- en privétijd. Communiceer met je collega's en leidinggevenden over je beschikbaarheid en maak afspraken over werktijden die voor jou passend zijn. Wees niet bang om nee te zeggen tegen taken die buiten normale werktijden vallen, tenzij het echt noodzakelijk is. Niet voor alle beroepen is het mogelijk of eenvoudig om nee te zeggen natuurlijk. Bijvoorbeeld bij cruciale beroepen zoals verpleegkundigen, artsen of onderwijzers. Probeer desondanks altijd te onthouden dat jouw ‘nee’  iets zegt over hoezeer een vraag past binnen je pakket en de tijd. ‘Nee’ zegt niets over hoe aardig en hulpvaardig je bent of hoe je over de ander denkt. 

2. Plan je tijd goed in: Maak op voorhand een weekplanning, zo weet je van tevoren goed wat je te wachten staat in de werkweek. Een effectieve planning is essentieel voor een gezonde werk-privé balans en geeft je rust en overzicht. Maak een realistische planning waarin je zowel tijd reserveert voor je werkverplichtingen als voor je persoonlijke activiteiten en ontspanning. Prioriteer je taken en houd je aan je planning om stress te verminderen. We zijn ons er bij Maandag® natuurlijk van bewust dat als je in een operatiekamer werkt, of als verloskundige, planning voorafgaand aan de week lastig blijft. Als het werk roept, dan moet je er staan. Maar ook dan blijft planning relevant.

Heb je bij jouw baan de kans op ad hoc zaken waar last minute ruimte voor vrij gemaakt moet worden? Boek hier van tevoren tijd voor in je agenda. Zo voorkom je dat je agenda ineens uitpuilt van werk en je mogelijk gestrest raakt.

3. Maak gebruik van handige tools: Technologie kan een geweldige bondgenoot zijn bij het beheersen van je werk-privé balans. Gebruik tools zoals agenda-apps, takenlijst apps en communicatieplatforms om je werk efficiënter te organiseren en je persoonlijke tijd beter te beheren.  Zorg juist voor een goede werk-privé balans door de tools niet jouw werkende leven te laten beheersen en schakel de meldingen buiten werktijd uit. 

4. Leer nee te zeggen: Collegialiteit en flexibiliteit op de werkvloer zijn een groot goed, maar je kan niet alle ballen in de lucht houden. Leer prioriteiten stellen en zeg vriendelijk nee tegen verzoeken die je niet kunt oppakken of niet tot de kerntaken van je rol behoren. In de ene baan is het makkelijker om ‘nee’ te zeggen dan in de andere, maar voorkom dat je te veel hooi op je vork neemt en de druk te groot wordt.

5. Onderneem activiteiten: Zet jezelf op de eerste plaats en maak tijd vrij voor activiteiten die je energie geven en je geest ontspannen. Maak een lijstje van dingen die je energie geven. Kies er een aantal uit en probeer daarvan een ritueel te maken. Dit kunnen hele simpele dingen zijn; bijvoorbeeld een wandeling door het bos vóór je werk, een bladzijde lezen uit een mooi boek of schrijf in een journal. Óf je kiest juist voor sociale activiteiten, zoals: een festival bezoeken, een sportevenement of ga naar een theater of  musea. 

6. Communiceer openlijk: Open communicatie met je leidinggevende en collega's is van belang voor een gezonde werk-privé balans. Bespreek eventuele zorgen of uitdagingen die je ervaart en zoek samen naar oplossingen. Zit je bijvoorbeeld privé even in de knel? Benoem dat bij je werkgever of leidinggevende. Over het algemeen is er vaak begrip voor de situatie en krijg je de tijd om hiermee om te gaan. Een goede communicatie helpt in het algemeen om begrip te kweken en de juiste ondersteuning te ontvangen. 

7. Durf om hulp te vragen: Je hoeft niet altijd alles zelf te doen. Als je overweldigd raakt door een overvloed aan taken, kijk dan welke taken je kunt delen. En durf dat dan ook te vragen aan je collega’s. Als er collega's zijn die overlopen qua werk help jij ze uit het vuur, en vice versa kan je taken delegeren als bij jou de emmer overloopt. Teamwork is enorm belangrijk op de werkvloer.

Als het aankomt op een goede werk-privé balans, begrijpen we maar al te goed dat één maat niet voor iedereen past. De bovenstaande tips kan je toepassen afhankelijk van jouw unieke professionele situatie. Dus, als je harmonie wil vinden tussen je professionele verplichtingen en persoonlijke leven, experimenteer dan eens met de tips die jou het meest aanspreken. Of je nu een verzorgende IG bent in de ouderenzorg of een inkomensconsulent bij de gemeente, er is altijd een manier om je werk-privé balans te verbeteren.

Zin in je werk!

Bij Maandag® is er altijd interessant en uitdagend werk voor jou, hoeveel ervaring je ook hebt. Wij zijn benieuwd naar jouw interesses en capaciteiten. Dankzij onze persoonlijke aanpak vinden wij dé baan waar jij werkgeluk uit haalt.

Bekijk alle vacatures

Of stuur een open sollicitatie.