Skip to footerSkip to content

Werkgeluk vergroten: zo pak je het aan

werkgeluk vergroten: zo doe je dat

Werkgeluk. Iedereen wil het, maar niet iedereen weet hoe je het kunt vergroten. Om dit goed aan te pakken is het eerst belangrijk om te weten wat werkgeluk voor jou betekent. Aan de hand van 5 factoren kun je hier eenvoudig een idee van krijgen. Ben je benieuwd hoe dit zit? En wil je weten hoe je meer geluk uit je werk haalt? In de blog nemen we je hier helemaal in mee en vind je 6 tips om meer werkgeluk te creëren. Lees gauw verder.

Wat is werkgeluk?

Werkgeluk is de mate waarin iemand tevreden is met zijn of haar werk en werkgerelateerde ervaringen. Het gaat hier niet alleen om het salaris en de functie, maar ook om andere factoren zoals autonomie, betrokkenheid, sociale verbindingen en persoonlijke ontwikkeling. Werknemers die werkgeluk ervaren, zijn over het algemeen gemotiveerder, productiever en creatiever. Ze hebben een betere werk-privébalans en zijn minder vaak ziek. Daarom is een positieve werkomgeving essentieel voor jouw werkgeluk. Een omgeving waar in jij je gewaardeerd voelt en jezelf kan zijn.

Bij Maandag®staat werkgeluk hoog in het vaandel. Elke dag koppelen we kandidaten aan de juiste vacatures. We vinden een baan waar ze met frisse energie aan de slag kunnen. Een baan waar ze zin in hebben én zin in houden. Want: wie houdt van zijn of haar werk heeft altijd zin in maandag®.

Hoe meet je werkgeluk?

Er zijn verschillende factoren die van invloed zijn op jouw werkgeluk. Door deze factoren te meten, krijg je een idee van waar je staat in termen van werkgeluk. En waar je verbeteringen kunt aanbrengen om jouw werkgeluk te vergroten. Hieronder staan vijf factoren die je kunt gebruiken om jouw werkgeluk te meten:

1. Tevredenheid: Hoe tevreden ben je over jouw werk? Voel je je over het algemeen positief of negatief over jouw baan?

2. Betrokkenheid: Hoe betrokken ben je bij jouw werk? Voel je je gepassioneerd en gemotiveerd om jouw werk goed te doen?

3. Werk-privébalans: Heb je een goede balans tussen werk en privé? Heb je voldoende tijd voor jezelf en jouw persoonlijke interesses?

4. Leiderschap en management: Hoe is de kwaliteit van het leiderschap en management op jouw werkplek? Voel je je gesteund en gewaardeerd door jouw leidinggevenden?

5. Ontwikkelingsmogelijkheden: Heb je voldoende mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen en te groeien op professioneel niveau? Voel je je uitgedaagd en heb je de kans om nieuwe vaardigheden te leren?

Geef aan de hand van de 5 factoren een cijfer tussen 0 en 10. Dan zie je al snel hoe je er daadwerkelijk voor staat. Het is belangrijk om op te merken dat werkgeluk een subjectief concept is en dat iedereen verschillende dingen belangrijk vindt. Stel vooral de factoren samen die volgens jou van invloed zijn op jouw werkgeluk.

Hoe creëer je werkgeluk?

Werkgeluk draagt bij aan de algehele gezondheid, welzijn en kwaliteit van leven. Je kunt je vast voorstellen dat het daarom erg belangrijk is om écht gelukkig te zijn in je werk. Vooral als je je bedenkt dat de werkende Nederlander ongeveer 40,3 jaar in zijn of haar leven werkt (eurostat, 2021). Hieronder vind je enkele tips om werkgeluk te creëren:

1. Doe werk dat bij jou past: Als je een baan hebt die bij je past, voel je je gemotiveerd en voldaan. Zoek daarom een baan waar je talenten en vaardigheden optimaal benut worden.

2. Stel haalbare doelen: Het stellen van haalbare doelen draagt bij aan een gevoel van voldoening. Maak daarom een lijst van je doelen en werk er stap voor stap naartoe. Ook helpt het stellen van haalbare doelen om stress te verminderen.

3. Zorg voor een goede werk-privébalans: Een goede balans tussen werk en privé is belangrijk voor ons welzijn. Zorg er daarom voor dat je voldoende tijd en energie overhoudt voor je hobby's en sociale leven.

4. Geef jezelf regelmatig een compliment: niet alleen belangrijk voor anderen, maar ook voor jezelf. Geef jezelf daarom regelmatig een compliment voor je prestaties en inspanningen.

5. Blijf jezelf ontwikkelen: Persoonlijke groei en ontwikkeling dragen bij aan een gevoel van voldoening en geluk. Blijf daarom leren en jezelf ontwikkelen, bijvoorbeeld door het volgen van cursussen of het bijwonen van workshops.

6. Zoek steun bij anderen: Het delen van je successen, maar ook van je uitdagingen, kan bijdragen aan een gevoel van verbondenheid en werkgeluk. Aarzel daarom niet om steun te zoeken bij je collega's, vrienden of familie.

Onthoud dat werkgeluk een persoonlijk gevoel is en dat het voor iedereen anders kan zijn. Het belangrijkste is om te vinden wat voor jou werkt en wat jou nou écht gelukkig maakt in je werk.

Zin in je werk!

Bij Maandag® is er altijd interessant en uitdagend werk voor jou, hoeveel ervaring je ook hebt. Wij zijn benieuwd naar jouw interesses en capaciteiten. Dankzij onze persoonlijke aanpak vinden wij dé baan waar jij werkgeluk uit haalt.