Skip to footerSkip to content

Arbeidsvoorwaardengesprek: handige tips van onze recruiters

Arbeidsvoorwaardengesprek: handige tips van onze recruiters

Het arbeidsvoorwaardengesprek is een belangrijke stap in het sollicitatieproces. Het is natuurlijk hét moment waarop je onderhandelt over aspecten zoals salaris, secundaire arbeidsvoorwaarden en andere afspraken. Het kan een spannende ervaring zijn, maar met de juiste voorbereiding kun je zelfverzekerd het gesprek in gaan en de beste voorwaarden voor jezelf onderhandelen. In deze blog delen we 9 waardevolle tips van onze recruiters om het meeste uit jouw arbeidsvoorwaardengesprek te halen. 

1. Onderzoek vooraf

Je arbeidsvoorwaardengesprek staat of valt met een goede voorbereiding. Voordat je het gesprek ingaat, is het essentieel om grondig onderzoek te doen naar het gangbare salaris en andere arbeidsvoorwaarden in de branche. Dit geeft je een basis om te onderhandelen en te bepalen wat realistisch is. Je kunt bijvoorbeeld online vacaturesites bekijken om te zien in wat voor arbeidsvoorwaarden vergelijkbare functies hebben. Bij Maandag® denken de recruiters natuurlijk graag met je mee over de arbeidsvoorwaarden. Om het salaris vast te stellen kun je online een salarischeck doen, bijvoorbeeld op de site van Loonwijzer. Dan krijg je een beeld van wat schappelijk is, zodat je niet veel te hoog of juist te laag mikt. 

2. Houd rekening met het totale pakket

Kijk verder dan alleen het salaris. Denk ook aan secundaire arbeidsvoorwaarden zoals de pensioenregeling, verzekeringen, bonussen en mogelijkheden voor persoonlijke ontwikkeling. Een aantrekkelijk totaalpakket kan soms belangrijker zijn dan een iets hoger salaris. Wees daarbij ook realistisch. Soms moet je op iets inleveren om iets anders voor elkaar te krijgen. 

3. Bepaal je prioriteiten

Bedenk van tevoren goed wat je uit de onderhandeling wil halen. Maak een lijst van de arbeidsvoorwaarden die voor jou het belangrijkst zijn, zoals salaris, vakantiedagen, flexibele werktijden of opleidingsmogelijkheden. Dit helpt je om gerichte vragen te stellen en te focussen tijdens het gesprek. 

4. Wees proactief

Wacht niet passief af tot de werkgever met een aanbod komt. Wees proactief en geef aan wat jouw verwachtingen zijn. Durf bijvoorbeeld te onderhandelen over je salaris. Het is heel normaal en hoort bij een arbeidsvoorwaardengesprek. Dus neem de regie in handen en laat je zien dat je serieus bent over je carrière en de voorwaarden waaronder je wilt werken.

5. Bereid je argumenten voor

Denk van tevoren na over de argumenten die je kunt gebruiken om jouw wensen te onderbouwen. Verwijs naar je ervaring, prestaties, marktwaarde of relevante certificeringen. Sterke argumenten vergroten je onderhandelingspositie. Gebruik hierbij ook vooral relevante voorbeelden uit de praktijk. 

6. Wees flexibel

Wees bereid om compromissen te sluiten tijdens de onderhandelingen. Het is een tweerichtingsproces waarbij beide partijen elkaar tegemoet kunnen komen. Sta open voor alternatieve oplossingen die voor beide partijen gunstig zijn. 

7. Let op non-verbale communicatie

Naast wat je zegt, is ook je non-verbale communicatie belangrijk. Geef een stevige handdruk en maak oogcontact tijdens het gesprek. Als er meerdere mensen bij het gesprek aanwezig zijn is het belangrijk dat je iedereen afwisselend aankijkt. Let daarnaast op je houding en stemgebruik. Neem een open houding aan en spreek met de juiste intonatie (beklemtoning). Een monotone stem komt namelijk onzeker over. En dat is natuurlijk niet handig tijdens het onderhandelen. 

8. Blijf zelfverzekerd, maar respectvol

Een goede professionele uitstraling kan je onderhandelingspositie versterken. Blijf respectvol en zelfverzekerd. Het is mogelijk dat de werkgever je een bod doet dat veel lager ligt dan je verwachtingen. Probeer dan rustig te blijven en hier op een professionele manier mee om te gaan. In plaats van je teleurstelling te laten zien, reageer je met sterke argumenten om toch een hoger bod te krijgen.

9. Vraag om bevestiging

Zorg ervoor dat alle afspraken die tijdens het gesprek worden gemaakt, schriftelijk worden bevestigd. Zo wordt er geen aanleiding gevormd voor een mogelijke discussie over de inhoud van het gesprek.

Dus, heb je binnenkort een arbeidsvoorwaardengesprek? Lees deze tips dan goed door. Zo ga je zelfverzekerd de onderhandelingen aan. Jouw carrière en voorwaarden verdienen het om serieus genomen te worden. Succes met je gesprek! Op naar arbeidsvoorwaarden waar jij frisse energie van krijgt.

Ben je nog op zoek naar een nieuwe uitdaging? Lees meer over detachering bij Maandag® of neem direct een kijkje bij de vacatures.

Meer over het sollicitatieproces? Neem eens een kijkje bij:

Sollicitatiegesprek voorbereiden: 7 gouden tips

Sollicitatiegesprek vragen: stellen en beantwoorden

Laat een onvergetelijke indruk achter tijdens jouw sollicitatiegesprek

Sollicitatiebrief schrijven; aanhef, opbouw en meer tips

9 tips voor een sollicitatiebrief die écht opvalt