Skip to footerSkip to content

arbeidsvoorwaardengesprekvoorbereiden

 • Tips van Maandag® recruiters
 • Arbeidsvoorwaardengesprek checklist
 • Handige vragen om te stellen
Wat is een

Arbeidsvoorwaardengesprek

Yes! Je hebt een nieuwe baan. Tijd voor het arbeidsvoorwaardengesprek. Dit is het moment waarop je samen met de werkgever bepaalt onder welke voorwaarden jij wilt gaan werken. Tijdens het arbeidsvoorwaardengesprek wisselen jullie verwachtingen uit over je salaris, pensioen en vakantiedagen. Maar ook over zaken als thuiswerken en opleidingsmogelijkheden worden besproken. Hoe bereid je je hierop voor? Op deze pagina vind je allerlei tips, vragen die je kunt stellen én een handige checklist.

Een goed arbeidsvoorwaardengesprek begint met een goede voorbereiding. Je onderzoekt de werkgever, maar ook jouw eigen marktwaarde. Daarnaast neem je een moment om na te denken over jouw prioriteiten.

Arbeidsvoorwaardengesprek voorbereiden

Verzamel informatie over de organisatie en de branche, maar ook over de bedrijfscultuur. Zo kun je gerichte vragen stellen tijdens het gesprek.

Onderzoek het gemiddelde salaris voor jouw nieuwe functie, en welke arbeidsvoorwaarden hierbij komen kijken. Zo vorm je realistische verwachtingen en kun je beter onderhandelen.

Ga bij jezelf na welke voorwaarden voor jou het belangrijkst zijn. Denk hierbij niet alleen aan salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden, maar bijvoorbeeld ook aan opleidingsmogelijkheden en zaken als thuiswerken. Bepaal jouw prioriteiten zodat je het arbeidsvoorwaardengesprek met extra focus kunt voeren.

Zo krijg je een goed beeld van de aangeboden arbeidsvoorwaarden. Zodra je hier een volledig beeld van hebt, en wilt onderhandelen, kun je jouw goed geoefende standpunten inzetten.

Met een ander, of gewoon voor de spiegel. Je kunt dit wel in je hoofd formuleren, maar door het hardop uit te spreken bereid je jezelf beter voor. Je merkt het dan namelijk sneller als jouw standpunt nog niet helemaal goed onderbouwd is. Zo kun je jouw standpunten waar nodig bijschaven, zodat je vol zelfvertrouwen naar het arbeidsvoorwaardengesprek gaat.

Vragen arbeidsvoorwaardengesprek

Voor het onderhandelen begint, is het slim om de juiste vragen te stellen. Zo krijg je een duidelijk beeld van de geboden arbeidsvoorwaarden. Enkele voorbeelden van vragen die je kunt stellen zijn:

  Wat is het salarisniveau voor deze functie?

  Wat zijn de secundaire arbeidsvoorwaarden die bij de functie horen?

  Zijn er mogelijkheden voor flexibele werktijden?

  Is er een opleidingsbudget beschikbaar?

  Zijn er mogelijkheden voor thuiswerken?

  Wat is de reiskostenvergoeding?

Luister goed naar de antwoorden. Ben je tevreden, of zijn er aspecten waar je graag over wilt onderhandelen? Zodra al jouw vragen beantwoord zijn, kun je jouw wensen en standpunten uitspreken.

Tips van Maandag® recruiters

Onze recruiters hebben al talloze arbeidsvoorwaardengesprekken gevoerd. Ze weten daarom precies wat je wel en niet moet doen. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om jouw standpunten zelfverzekerd te vertellen, maar ook om flexibel te zijn. Compromissen zijn onvermijdelijk. Sta daarom open voor oplossingen die je van tevoren misschien niet had bedacht. Wie weet pakt een compromis wel nóg beter uit! Lees verder en ontdek alle tips van onze recruiters.

8 arbeidsvoorwaardengesprek tips

arbeidsvoorwaardengesprek voorbereiden

Checklist arbeidsvoorwaardengesprek

Van salaris tot flexibiliteit in werktijden: bij een arbeidsvoorwaardengesprek komt van alles aan bod. Om ervoor te zorgen dat er niks bij inschiet, hebben wij een handige checklist voor je opgesteld:

  Salaris en eventuele bonussen

  Secundaire arbeidsvoorwaarden (vakantiedagen, pensioenregeling, ziektekostenverzekering, etc.)

  Flexibiliteit in werktijden

  Mogelijkheden voor persoonlijke en professionele ontwikkeling

  Mogelijkheden voor thuiswerken

  Reiskostenvergoeding

  Proeftijd en opzegtermijn

  Overige specifieke voorwaarden die voor jou belangrijk zijn