Skip to footerSkip to content

9 tips voor een sollicitatiebrief die écht opvalt

9 tips voor een sollicitatiebrief die écht opvalt

Een nieuwe baan begint met een goede sollicitatiebrief. Het is immers dé kans om potentiële werkgevers te overtuigen om je op sollicitatiegesprek uit te nodigen. Bij Maandag® begrijpen we maar al te goed hoe belangrijk deze brief is. Daarom willen we je graag helpen om je sollicitatiebrief te laten schitteren. Of je nu een doorgewinterde professional bent die een nieuwe uitdaging zoekt, of een frisse starter die de eerste stappen op de arbeidsmarkt zet. Met deze 9 tips springt jouw brief eruit!

Tip 1: Onderzoek de organisatie

Voordat je begint met schrijven, raden we om de organisatie goed te onderzoeken. Ontdek wat de missie, visie en waarden zijn, en hoe jouw vaardigheden en ervaring daarbij aansluiten. Met deze informatie schrijf je een sollicitatiebrief die aantoont dat je echt geïnteresseerd en goed geïnformeerd bent.

Tip 2: Begin met een sterke openingszin

De eerste zin moet de lezer nieuwsgierig maken naar de rest van je sollicitatiebrief. Begin daarom met een zin die er uit springt. Schrijf bijvoorbeeld over iets wat je opvallend vindt aan het bedrijf, een stukje geschiedenis over jezelf of een statement over iets wat je belangrijk vindt. Kom je er niet uit? Dan kun je altijd de openingszin skippen en de rest van de sollicitatiebrief schrijven. Goede kans dat je daarna makkelijk een sterke openingszin bedenkt.

Tip 3: Benadruk alleen relevante ervaring en vaardigheden

Beperk je in een sollicitatiebrief tot relevante ervaring en vaardigheden, die aansluiten bij de functie waarnaar je solliciteert. Geef eventueel een concreet voorbeeld waaruit blijkt dat je de benodigde competenties hebt. Laat de werkgever zien dat jij de juiste persoon bent voor de functie.

Tip 4: Wees beknopt en helder

Houd je sollicitatiebrief beknopt en to the point. Werkgevers hebben vaak weinig tijd, dus zorg ervoor dat je boodschap duidelijk en gemakkelijk te begrijpen is. Vermijd langdradige zinnen en gebruik actieve en krachtige woorden om je punt over te brengen. Een beknopte brief laat zien dat je in staat bent om effectief te communiceren.

Tip 5: Personaliseer je brief

Ga niet voor een generieke sollicitatiebrief, maar pas deze aan opde specifieke functie en organisatie. Geef aan waarom je juist deze functie bij deze organisatie wilt vervullen, en wat je aanspreekt in hun bedrijfscultuur. Personalisatie laat zien dat je tijd en moeite hebt gestoken in je sollicitatie.

Tip 6: Vermeld relevante prestaties

Als je specifieke prestaties hebt geleverd in vorige functies die relevant zijn voor de baan waarop je solliciteert, noem ze dan zeker op. Of het nu gaat om het behalen van targets, het leiden van succesvolle projecten of het ontvangen van erkenning, laat zien dat je een trackrecord hebt van succes. Relevante prestaties kunnen een grote impact hebben op werkgevers.

Tip 7: Wees positief en zelfverzekerd

Laat je sollicitatiebrief stralen met positiviteit en zelfvertrouwen. Vermijd negatieve opmerkingen over eerdere werkgevers of ervaringen. Focus op je sterke punten en benadruk wat je kunt bijdragen aan het succes van de organisatie. Werkgevers zijn op zoek naar zelfverzekerde en optimistische kandidaten die een positieve impact kunnen maken.

Tip 8: Sluit af met een sterke slotzin

Net zoals de openingszin belangrijk is, is ook de slotzin van je sollicitatiebrief iets om goed over na te denken. Gebruik de laatste alinea om je interesse in een persoonlijk gesprek te uiten. Bedank de werkgever voor zijn of haar tijd en laat weten dat je graag verder wilt praten over de mogelijkheden. Een sterke slotzin kan ervoor zorgen dat je in de gedachten van de werkgever blijft hangen.

Tip 9: Controleer je brief

Voordat je je sollicitatiebrief verstuurt, controleer deze zorgvuldig. Let op grammaticale fouten, spelfouten en zorg ervoor dat de brief goed gestructureerd is. Lees de brief meerdere keren door en vraag eventueel iemand anders om hem ook te lezen. Een foutloze brief laat zien dat je nauwkeurig en professioneel bent.

Het schrijven van een sollicitatiebrief is een vaardigheid die je kunt leren en verfijnen. Wil je meer weten over het schrijven van een sollicitatiebrief en de juiste opbouw? Klik dan hier. Vergeet vooral niet om jezelf te laten zien en je persoonlijkheid te laten doorschijnen. Met een goed geschreven sollicitatiebrief vergroot je jouw kansen op die felbegeerde baan. Veel succes!

Zin in je werk!

Bij Maandag® is er altijd interessant en uitdagend werk voor jou, hoeveel ervaring je ook hebt. Wij zijn benieuwd naar jouw interesses en capaciteiten. Dankzij onze persoonlijke aanpak vinden wij dé baan waar jij werkgeluk uit haalt.

Of stuur een open sollicitatie.

Meer over solliciteren? Neem eens een kijkje bij: