Skip to footerSkip to content

Je eerste sollicitatiegesprek: 6 tips om een onvergetelijke indruk achter te laten

sollicitatiegesprek eerste indruk

Tientallen kandidaten, maar jij springt er écht uit. Organisaties vragen vaak meerdere kandidaten op sollicitatiegesprek, om vervolgens de beste eruit te kiezen. Een goede indruk kan hierbij precies het verschil maken of jij die ene kandidaat bent. Maar hoe maakt je nu indruk. Daar kunnen de recruiters bij Maandag® je alles over vertellen. Zij zetten 6 handige tips voor je op een rij. Lees verder en ontdek hoe je een onvergetelijke indruk achterlaat bij je potentiële werkgever. 

1. Bereid je goed voor op het gesprek

Verdiep je in het bedrijf en de functie waarop je solliciteert. Bekijk de website, lees artikelen en bekijk eventueel hun social media kanalen. Zo krijg je een goed beeld van de organisatie en weet je wat ze belangrijk vinden. Bereid je voor op veelgestelde vragen tijdens het eerste sollicitatiegesprek. Denk aan:

    Waarom denk je dat je geschikt bent voor deze functie? 

    Wat zoek je in een baan/ werkgever? 

    Wat zijn je sterke en zwakke punten? 

Bedenk antwoorden die bij het bedrijf, maar ook bij jou passen. Door een goede voorbereiding kom je zelfverzekerd en professioneel over tijdens het gesprek. Hiermee vergroot je jouw kansen op succes. Goed begonnen is half gewonnen!

2. Zorg voor een frisse uitstraling

Je krijgt maar één kans voor een eerste indruk. Zorg er daarom voor dat je er verzorgd en representatief uitziet. Kleding speelt hierin een grote rol. Kleed je naar de functie waarop je solliciteert en draag kleding wat past bij de bedrijfscultuur. Een verzorgde uitstraling laat niet alleen een goede indruk achter, het laat ook zien dat jezelf en het bedrijf heel serieus neemt. Een uitstekende manier om het vertrouwen van je gesprekspartner te winnen.  

3. Luister goed naar je gesprekspartner 

Zo laat je zien dat je echt wilt begrijpen wat er van je verwacht wordt en dat je openstaat voor feedback. Luister aandachtig naar de vragen die worden gesteld en laat merken dat je het goed volgt, bijvoorbeeld door te knikken met je hoofd. Door goed te luisteren kun je ook inspelen op eventuele zorgen of twijfels die je gesprekspartner heeft en deze proactief aanpakken.

Dus neem de tijd om te luisteren en te begrijpen wat er van je wordt verwacht. Op deze manier laat je zien dat je een waardevolle aanwinst bent voor het bedrijf. 

4. Stel proactief vragen 

Door vragen te stellen, laat je zien dat je geïnteresseerd bent in de functie en het bedrijf. Pro tip van onze recruiters: probeer bij binnenkomst eens vragen te stellen over wat je daadwerkelijk ziet op kantoor. Bijvoorbeeld: ‘Ik zie dat iedereen in de keuken werkt, gebeurt dat vaak?' Of: ‘Ik zie een prijs staan, waarmee hebben jullie die gewonnen?’ Hierdoor kom je geïnteresseerd over en krijg je gelijk inzicht in de cultuur van het bedrijf.  

Daarnaast krijg je door vragen te stellen een beter begrip van wat de functie precies inhoudt en wat er van je verwacht wordt. Dit helpt jou bepalen of deze baan en het bedrijf daadwerkelijk bij jou passen. Dus onthoud, een sollicitatiegesprek is niet alleen een kans voor het bedrijf om jou te leren kennen, maar ook andersom!

5. Neem een open houding aan 

Een open houding kan wonderen verrichten tijdens een sollicitatiegesprek. Het is goed voor de sfeer én je gesprekspartner zal je sneller vertrouwen. Maar hoe neem je een open houding aan? 

    Zit rechtop en je laat je schouders ontspannen 

    Laat je handen open en zichtbaar op tafel rusten om een open en eerlijke indruk te maken 

    Maak oogcontact 

Door een open houding aan te nemen, kun je ook je eigen zenuwen verminderen en meer ontspannen zijn tijdens het gesprek. Deze kleine aanpassingen kunnen samen een groot verschil maken. In jouw houding én de indruk die je achterlaat.  

6. Sluit het gesprek goed af 

Een goed begin is het halve werk zeggen ze altijd. Maar dat neemt niet weg dat het ook belangrijk is om het gesprek op de juiste manier af te sluiten. Het kan namelijk het verschil maken tussen het krijgen van de baan of het mislopen ervan. Een goede afsluiting zorgt ervoor dat je een positieve indruk achterlaat en dat je gesprekspartner jou onthoudt tussen alle andere kandidaten.

Zorg ervoor dat je jouw interesse in de baan nogmaals benadrukt en bedank de gesprekspartner voor zijn/haar tijd. Vraag ook wat de volgende stappen zijn in het sollicitatieproces, zodat je weet waar je aan toe bent.

Meer over solliciteren? Neem eens een kijkje bij: