Skip to footerSkip to content

Welke kleding draag je naar een sollicitatiegesprek?

Welke kleding draag je naar een sollicitatiegesprek?

Bij een sollicitatiegesprek wil je natuurlijk een goede eerste indruk maken. Kleding speelt hier een grote rol in. Welke kleding je het beste kunt dragen tijdens een sollicitatiegesprek? Maandag® zet alle tips voor je op een rij. Na het lezen van deze blog weet je precies hoe je naar jouw aankomende sollicitatiegesprek gekleed kunt gaan. Zodat je een goede eerste indruk maakt én je zelfverzekerd voelt.

Kleding voor een sollicitatiegesprek: tips van Maandag®

Welke kleding je aantrekt naar een sollicitatiegesprek hangt onder andere af van de plek waar je solliciteert. Is de setting formeel, of juist niet? Maak op basis hiervan je keuze, maar kleed je altijd íets netter dan de medewerkers. Zo laat je zien dat je representatief bent. Wanneer je via Maandag® solliciteert bereidt jouw contactpersoon het sollicitatiegesprek altijd met je voor. Met hem of haar kun je ook bespreken welke kleding je het beste aan kunt doen.

Kies kleding waar je je goed in voelt

Pas je kleding niet alleen aan op het bedrijf, maar zorg er ook voor dat jij je er goed in voelt. Wanneer je kleding draagt waarin jij je goed en zelfverzekerd voelt, straal je dit ook uit. En dat maakt veel verschil bij een sollicitatiegesprek.

Dan zijn er nog een aantal algemene tips. Kledingadvies dat bij elk sollicitatiegesprek van pas komt:

  Trek kleding aan die goed ademt en niet te strak zit, om te voorkomen dat je hierin gaat zweten.

  Kleed je niet te casual of te bloot. Hoe hip gescheurde jeans ook zijn, voor een sollicitatiegesprek kun je ze beter thuis laten.

  Vermijd kleding met felle kleuren of opvallende printjes. Dit leidt af. Met effen kleuren zit je altijd goed. Hetzelfde geldt voor accessoires, als je deze wilt dragen; kies voor iets subtiels.

  Laat jouw pet, muts of ander hoofddeksel thuis bij een sollicitatiegesprek. Tenzij je om religieuze redenen een hoofddeksel draagt.

  Heb je een kat, hond of konijn? Leuk! Wel iets om rekening mee te houden bij een sollicitatiegesprek: de haren van jouw geliefde viervoeter. Controleer voor vertrek goed of er geen haren op je kleding of jas zitten.

  Het puntje op de i, of eigenlijk onder de i: schoenen. Trek nette, schone schoenen aan.

  Zorg er tenslotte voor dat je er verzorgd uitziet. Van schone nagels tot verzorgd haar. Een subtiel luchtje kan ook nooit kwaad, maar vermijd een sterke aftershave of parfum.

Heb jij al een Maandag® account?

Met een Maandag® account vind je vacatures die het beste bij je passen. Makkelijk, snel en compleet afgestemd op jouw wensen en ervaring. Maak er dus meteen eentje aan.

Kledingtips voor een sollicitatiegesprek in de zomer of winter

Zomer

Kleding uitkiezen voor een sollicitatiegesprek in de zomer kan soms best een uitdaging zijn. Zeker als het erg warm en zonnig is. Je wilt je natuurlijk netjes kleden én zweetvlekken voorkomen.

Kies daarom voor een lange, nette broek met een ademende stof. Denk aan een pantalon of chino. Draag je daarbij een overhemd of blouse? Trek hier dan altijd een shirt of hemd onder aan, zodat er niks doorschijnt. Je kunt als vrouw ook een nette rok of jurk dragen in de zomer. Zorg er wel voor dat deze niet korter is dan net boven de knieën, dat de kraag niet te diep uitgesneden is en dat er geen bh-handjes zichtbaar zijn.

Winter

Kleding voor een sollicitatiegesprek in de winter is net wat makkelijker. Je krijgt het niet gauw te warm in een lange broek of trui. Kies in de winter bijvoorbeeld voor een net overhemd of blouse met lange mouwen. Is dat wat te fris? Voeg dan een nette blazer of een mooi passende trui toe.

Of je nu in de zomer of winter solliciteert, pas jouw kleding altijd aan op de plek waar je solliciteert. Een overhemd of blouse met blazer is in de winter vaak een goede keuze, maar er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen.

Kleding sollicitatiegesprek in de zorg

Wanneer je in de zorg solliciteert, is representatieve kleding iets minder van toepassing. Je draagt tenslotte een uniform wanneer je bent aangenomen. Wel blijft het belangrijk om je zorgvuldig te kleden. Zo laat je zien dat je een zorgvuldig persoon bent, die met dezelfde zorg zou werken. Houd daarom ook bij een sollicitatiegesprek in de zorg de bovenstaande tips aan.

Maandag® is trotse sponsor van Dress for Success

Bij Maandag® vinden we het belangrijk dat iedereen een eerlijke kans krijgt bij een sollicitatiegesprek. Het gaat natuurlijk om wie jij bent, maar het belang van nette, representatieve kleding valt niet te ontkennen. Dress for Succes is er voor alle mensen met een uitkering of minimuminkomen die stappen willen zetten op weg naar economische zelfstandigheid.

kleding sollicitatiegesprek

Er zijn 10 Dress for Success-winkels in Nederland. Hier helpen professionele kledingadviseurs bij het uitkiezen van de perfecte kleding voor een sollicitatiegesprek. Compleet kosteloos.

Kleding voor een sollicitatiegesprek: veelgestelde vragen

Kun je solliciteren in een spijkerbroek?

Dit hangt af van het bedrijf of de organisatie waar je solliciteert. Is deze niet formeel? Dan kun je doorgaans gerust een spijkerbroek aantrekken. Let er wel op dat dit een nette spijkerbroek is, met een effen kleur en uiteraard zonder de oh-zo-hippe scheuren. Twijfel je of een spijkerbroek gepast is op de plek waar je solliciteert? Kies dan liever voor een ‘veilige’ optie, zoals een pantalon of chino.

Kun je een korte broek aan naar een sollicitatiegesprek?

Draag geen korte broek bij een sollicitatiegesprek. Ook al is het erg warm buiten. Zelfs als je weet dat werknemers wel korte broeken mogen dragen. Bij een eerste kennismaking is een korte broek simpelweg niet zo handig.

Welke schoenen doe je aan bij een sollicitatiegesprek?

Ook dit hangt grotendeels af van het bedrijf of organisatie waar je solliciteert. Met nette, gepoetste schoenen of laarzen zit je altijd goed. In sommige sectoren kun je ook gerust sneakers aan. Zorg er wel voor dat dit nette sneakers zonder opvallende kleuren zijn.

Op zoek naar een nieuwe baan? Ontdek wat Maandag® voor jou kan betekenen. Lees meer over detachering of neem direct een kijkje bij alle vacatures!

Meer over solliciteren? Neem eens een kijkje bij: