Skip to footerSkip to content

Open sollicitatie schrijven: zo pak je het aan

open sollicitatie schrijven

Wil jij een open sollicitatie schrijven, maar twijfel je bijvoorbeeld over de begeleidende mail, openingszin of juist over de afsluiting? In deze blog delen we alle tips. Op naar een nieuwe baan die misschien nog niet bestaat, maar perfect bij jou past!

Wat is een open sollicitatie?

Voordat we allerlei handige tips met je delen, eerst de basis: wat is een open sollicitatie precies? Een open sollicitatie is een sollicitatie die je indient bij een bedrijf zonder dat er een specifieke vacature openstaat. In plaats van te wachten op een advertentie, neem je zelf het initiatief. Je laat de werkgever proactief weten dat je interesse hebt om voor de organisatie te werken.

Een open sollicitatie voorbereiden

Heb je een organisatie in gedachten waar je graag zou willen solliciteren? Dan is het tijd om te researchen. Je dompelt jezelf onder in de waarden, doelen en de cultuur van de organisatie. Hiervoor kun je bijvoorbeeld de website en social media kanalen gebruiken. Kijk naar bestaande functies binnen de organisatie, en bedenk welk team jij zou kunnen aanvullen. Vorm een idee van jouw potentiële rol binnen dit bedrijf, en waarom de werkgever jou nodig heeft als werknemer.

Hoe schrijf je een open sollicitatie?

Bij het schrijven van een open sollicitatie is het vooral belangrijk dat je jouw waarde voor de werkgever goed overbrengt. Maar om dit te kunnen doen, is het wel belangrijk dat jouw open sollicitatie of de bijgevoegde mail direct de aandacht trekt. Een pakkende openingszin is dan ook belangrijk, net zoals een sterke afsluiter. Want je wil de aandacht trekken, maar deze ook behouden nadat de werkgever jouw brief heeft gelezen.

Volg deze stappen en schrijf een sterke, overtuigende open sollicitatie:

  Schrijf een pakkende openingszin: Begin je sollicitatie met een openingszin die direct de aandacht trekt en interesse wekt. Denk bijvoorbeeld aan een persoonlijke invalshoek. Op zoek naar meer tips? Lees onze blog over het begin van een sollicitatiebrief, met handige do's en don'ts.

  Toon je waarde: Gebruik de sollicitatiebrief om je vaardigheden, ervaring en prestaties te benadrukken. Vertel hoe deze bijdragen aan de doelstellingen van het bedrijf.

  Wees specifiek: Vermijd vage uitspraken en algemeenheden. Ga in op specifieke aspecten van het bedrijf en leg uit waarom je er graag zou willen werken.

  Ga voor een sterke afsluiting: Geef aan dat je graag verder wilt praten over de mogelijkheden en bedank de werkgever voor hun tijd en overweging.

Open sollicitatie bij Maandag®

Bij Maandag® kijken we naar wie jij bent. Zo vinden we een baan die écht bij je past. Kun je jouw droombaan niet vinden bij onze openstaande vacatures, of weet je niet precies welke kant je op wil? Stuur een open sollicitatie.

Weinig tijd? Geen probleem. Je hoeft alleen jouw cv bij te voegen. Een motivatiebrief is optioneel. We gaan graag met jou in gesprek. Op naar een baan waar je zin in hebt!

Tips voor het schrijven van een overtuigende open sollicitatie

  Pas je sollicitatie aan op de specifieke organisatie om te laten zien dat je oprecht geïnteresseerd bent.

  Vermijd het gebruiken van clichés en standaardzinnen. Wees authentiek in je formulering.

  Maak jouw prestaties concreet.

  Houd de brief beknopt en gebruik een duidelijke en professionele schrijfstijl.

  Laat je sollicitatie altijd nalezen door iemand anders om eventuele fouten of onduidelijkheden te voorkomen.

Meer over solliciteren? Neem eens een kijkje bij: