Hoe begin ik nou eigenlijk mijn sollicitatiebrief? Wat is het belang hiervan? En wat zijn de ultieme do's en de absolute don'ts? In deze blog geven we jou antwoord op deze vragen. Met onze tips en tricks schrijf jij een begin van jouw sollicitatiebrief die jouw potentiële werkgever omver blaast.
Het belang van een goed begin
Een goed begin is het halve werk. Het begin van je brief is jouw kans om meteen indruk te maken en de lezer te overtuigen om verder te lezen. Een krachtige opening kan het verschil betekenen tussen onderop de stapel komen en uitgenodigd worden voor een sollicitatiegesprek. Het is jouw kans om te laten zien dat je enthousiast en gemotiveerd bent, en dat je goed bij de functie past. Dus laten we duiken in enkele do's en don'ts om jouw brief een vliegende start te geven!
Do’s
1. Wees persoonlijk: Begin met de naam van de persoon aan wie je de brief richt, gevolgd door een begroeting. Bij het schrijven van de aanhef zit je bijna altijd goed met ‘Beste [voornaam en achternaam]’. Dit tenzij je bij een advocatenkantoor, bank of een vergelijkbare instantie solliciteert. In zo’n geval kun je beter voor ‘Geachte heer/mevrouw [achternaam]’ kiezen. Een persoonlijke touch laat zien dat je moeite hebt gestoken in je sollicitatiebrief.
2. Grijp de aandacht: Begin je brief met een pakkende openingszin. Vergelijk de openingszin van je sollicitatiebrief met je eerste kennismaking tijdens een date. Geef je een slap handje en zeg je plichtmatig ‘goedendag,’ of stel je jezelf voor met een hartelijke lach en vrolijke stem? Zo werkt dat ook met de openingszin van je sollicitatiebrief. Maak het persoonlijk, toon interesse in het bedrijf of verwijs naar een eerder telefoongesprek waarin je een paar goede vragen hebt gesteld.
Bijvoorbeeld: “Ik vond de vacature via LinkedIn en dacht direct: deze baan is mij op het lijf geschreven. In deze brief leg ik graag uit wat mij een geschikte kandidaat maakt voor uw bedrijf.”
Of: “Tijdens mijn zoektocht naar een nieuwe baan stuitte ik op Indeed op de vacature van servicedesk medewerker bij Organisatie X. Ik heb geen seconde getwijfeld of ik zou reageren, want mijn hart ging meteen sneller kloppen bij het lezen van de functieomschrijving.”
3. Toon enthousiasme: Laat je passie voor de functie zien. Leg kort uit waarom je geïnteresseerd bent in de baan en waarom je denkt dat je goed bij het bedrijf past. Wees specifiek en laat zien dat je onderzoek hebt gedaan.
4. Kies de juiste toon: wees niet te bescheiden maar ook zeker niet arrogant. Je mag in je sollicitatiebrief best een aantal zaken noemen waar jij trots op bent of die laten zien dat je bepaalde vaardigheden beheerst. Doe je dit niet of te weinig, dan ben je sowieso niet heel interessant voor het bedrijf. Pas wel op dat je niet arrogant overkomt.
Don'ts
1. Vermijd clichés: Wees origineel en vermijd veelgebruikte zinnen zoals:
"Hierbij solliciteer ik naar de functie van...".
“Ik ben een echte teamplayer.”
“Ik heb geen 9-5 mentaliteit.”
Grijp die kans om op te vallen tussen de stapel brieven.
2. Houd het beknopt: Begin niet met een lange introductie over jezelf. Houd het kort en krachtig, zodat je de aandacht van de lezer vasthoudt.
3. Vermijd negativiteit: Begin niet met het benadrukken van je tekortkomingen of het klagen over vorige werkervaringen. Blijf positief en focus op je sterke punten en motivatie.
4. Maak geen onnodige fouten: Ook al solliciteer je voor een functie waarvoor je geen talenwonder hoeft te zijn. Het komt natuurlijk nooit goed over als jij een goede sollicitatiebrief verstuurt die vol met fouten zit. Hieruit blijkt namelijk niet alleen dat je grammaticaal niet heel handig bent, maar ook dat je niet erg nauwkeurig bent.
Met een goed begin van je sollicitatiebrief vergroot je aanzienlijk de kans om opgemerkt te worden door potentiële werkgevers. Gebruik bovenstaande tips om je te onderscheiden van andere kandidaten. Succes!
Zin in je werk!
Bij Maandag® is er altijd interessant en uitdagend werk voor jou, hoeveel ervaring je ook hebt. Wij zijn benieuwd naar jouw interesses en capaciteiten. Dankzij onze persoonlijke aanpak vinden wij dé baan waar jij werkgeluk uit haalt.
Of stuur een open sollicitatie.