Skip to footerSkip to content

Eerste werkdag: een vliegende start bij je nieuwe baan

Eerste werkdag: zo maak je een vliegende start

Spannend! Je eerste werkdag bij je nieuwe baan is een feit. Je hebt de baan gevonden die bij je past en je gaat nu echt aan de slag. De eerste werkdag is vaak spannend. Je wilt natuurlijk een vliegende start maken en je van je beste kant laten zien. Maar hoe pak je dit het beste aan? In deze blog helpen we jou op weg. We geven je tips om jouw eerste werkdag van begin tot eind succesvol te laten verlopen.

Vóór je eerste dag

Voorbereiding is key als het gaat om je eerste werkdag bij een nieuwe baan. Neem de tijd om jezelf goed voor te bereiden op de taken en verantwoordelijkheden die je te wachten staan. Maak het jezelf makkelijk en gebruik onderstaande checklist.

1. Plan je reisroute de avond van tevoren

Houd hierbij ook rekening met eventuele files of vertragingen. Dit is vooral belangrijk als je naar een nieuwe locatie gaat en nog niet bekend bent met de omgeving. Zorg ervoor dat je op tijd vertrekt, zodat je niet te laat op je eerste werkdag verschijnt. Dat is natuurlijk een no go.

2. Zorg dat je op tijd naar bed gaat en genoeg slaap krijgt

Misschien makkelijker gezegd dan gedaan, want zo'n eerste werkdag kan best spannend zijn. Onze tips voor een goede nachtrust: leg je telefoon of laptop op tijd weg, en doe een ontspanningsoefening voor het slapen. Dan ga je uitgerust en vol energie naar je nieuwe baan.

3. Kies je outfit voor je eerste werkdag bewust uit

Houd rekening met de bedrijfscultuur en dresscode. Het is belangrijk om er verzorgd uit te zien en een goede eerste indruk te maken op je nieuwe collega's en leidinggevenden.

4. Lees de vacature en je sollicitatiebrief nog eens door

Dit zal je helpen om de functie-eisen en verantwoordelijkheden fris in je geheugen te hebben. Verdiep je in het takenpakket van je nieuwe rol en bekijk of er al bestaande documentatie beschikbaar is. Dit zal je helpen om een beter beeld te krijgen van wat er van je wordt verwacht tijdens je eerste werkdag en in de dagen en weken daarna.

5. Maak een lijst met vragen die je hebt over je nieuwe rol en het bedrijf.

Een vragenlijst helpt jou met het maken van een goede eerste indruk. Hoe jouw eerste dag ook verloopt, verduidelijking vragen kan nooit kwaad. Ook is het een goede manier om je eerste dag zoveel mogelijk kennis op te doen over je rol en het bedrijf.

6. Maak van tevoren kennis met je nieuwe collega's en leidinggevenden

Gebruik hiervoor LinkedIn of andere relevante kanalen. Dit zal je helpen om een beter beeld te krijgen van de mensen met wie je gaat samenwerken en om jezelf voor te stellen aan je nieuwe team.

Eerste werkdag

Tijdens je eerste werkdag

Een eerste werkdag is altijd een beetje spannend. Een nieuwe omgeving, andere mensen om je heen en een bedrijfscultuur die nieuw voor je is. En dan moet je ook nog een goede eerste indruk maken. Lijkt misschien lastig, valt eigenlijk best mee. Met deze tips komt het helemaal goed: Hieronder wat tips om het optimale uit je eerste werkdag te halen.

1. Stel jezelf voor

Nadat je op tijd aangekomen bent – wat natuurlijk vanzelfsprekend is - is het tijd om jezelf voor te stellen. Dit is een belangrijke stap om jezelf te integreren in het team en om een goede relatie met je collega's op te bouwen. Geef een korte introductie over wie je bent en waar je vandaan komt. Je kunt hierbij vertellen over je achtergrond, studie of interesses. Vertel vervolgens wat je je collega’s/ organisatie komt brengen. Houd dit kort en bondig, zodat je verhaal overzichtelijk is en goed blijft hangen.

2. Wees proactief

Wees niet bang om initiatief te tonen en te laten zien dat je enthousiast bent om aan de slag te gaan. Bijvoorbeeld door zelfstandig naar je collega's toe te stappen om te vragen of je hen ergens mee kunt helpen. Of door zelf ideeën aan te dragen voor nieuwe projecten of taken.

3. Stel vragen

Als nieuwe werknemer kan het lastig zijn om alle ins en outs van het bedrijf en je nieuwe functie direct te weten. Het is daarom belangrijk om vragen te stellen. Een voorbeeld hiervan kan zijn om je manager te vragen om een rondleiding door het gebouw of om meer informatie te vragen over het bedrijf en de bedrijfscultuur.

4. Laat je privételefoon even achterwege

Op je eerste werkdag wil je natuurlijk een goede indruk maken en laten zien dat je volledig toegewijd bent aan je nieuwe baan. Het is daarom verstandig om je telefoon even achterwege te laten en je volledig te focussen op je werk en nieuwe collega's. Zo laat je zien dat je jouw nieuwe baan serieus neemt.

5. Vraag om feedback

Het is belangrijk om feedback te krijgen van je nieuwe collega's en manager om te weten of je goed bezig bent en waar eventueel verbeterpunten liggen. Vraag je collega’s regelmatig om feedback en ook na afloop van de dag. Het vragen om feedback laat zien dat je interesse hebt om jezelf te verbeteren en te groeien binnen de organisatie. Dit kan positief worden opgevat door je collega's en leidinggevenden.

6. Gun jezelf tijd

Het is niet ongebruikelijk dat je je in het begin nog wat onwennig voelt op je nieuwe werkplek. Geef jezelf daarom de tijd om te wennen aan je nieuwe omgeving, collega's en taken. Niemand staat ervan op te kijken als je nog niet alles weet over je werkzaamheden of de organisatie.

Eerste werkdag: een vliegende start bij je nieuwe baan

Na je eerste werkdag

Na je eerste werkdag is het een goed idee om even de tijd te nemen om te reflecteren op de dag. Dit kan helpen om een beter begrip te krijgen van je nieuwe rol en om je voor te bereiden op wat er komen gaat. Twee zaken die hierbij van belang zijn:

1. Reflecteer op je prestaties

Denk na over hoe je het hebt gedaan op je eerste werkdag en welke verbeterpunten er zijn. Het is belangrijk om open te staan voor feedback en te werken aan je zwakke punten.

2. Ontspan en laad op

Na een drukke eerste werkdag is het belangrijk om even te ontspannen en op te laden. Dit kan helpen om stress te verminderen en ervoor te zorgen dat je de volgende dag weer fris en energiek aan de slag kunt.

Houd je rekening met onze tips, en dan durven wij te wedden dat je een vliegende start maakt bij je nieuwe baan. Je maakt sneller connecties met je nieuwe collega's, leert meer en ontwikkelt je zo sneller tot een waardevolle medewerker. Nog een laatste, misschien wel de belangrijkste tip: vergeet niet om ervan te genieten. Want zo'n eerste werkdag heb je maar één keer bij de werkgever. We wensen je veel succes en plezier bij je nieuwe baan!

Ben je nog op zoek naar een nieuwe baan? Ontdek wat Maandag® voor jou kan betekenen. Lees meer over detachering of neem direct een kijkje bij alle vacatures!