Skip to footerSkip to content
Goed verhaal

Zo schrijf je een goede sollicitatiebrief

zo-schrijf-je-een-goede-sollicitatiebrief

Hoe kijken recruiters naar jouw sollicitatiebrief? Met wat voor brief val je op tussen alle andere kandidaten? Lees onze tips en voorkom dat jouw brief onder op de stapel belandt. 

Een goed begin is het halve werk

Steek moeite in een goede voorbereiding en verdiep je in de organisatie waar je gaat solliciteren. Hoe meer je over een bedrijf weet, hoe geïnteresseerder je bij je sollicitatie overkomt. En hoe groter de kans dat jij die mooie baan krijgt.  Check bijvoorbeeld de ‘Over ons’-pagina van een bedrijf, of hun social mediakanalen en verwerk dit in je sollicitatiebrief. Niets zo vervelend voor een werkgever als een onpersoonlijke, algemene brief. Verplaats je bij het schrijven van jouw sollicitatiebrief dus in de werkgever. Wat zou hij willen weten? Waar let hij op? Hoe maakt hij een keuze voor een kandidaat? Recycle niet je vorige brieven. Maar stem je sollicitatiebrief af op de vacature. Het laat zien dat je goed hebt nagedacht over de sollicitatie. 

LinkedIn is je visitekaartje 

Geen sollicitatie is compleet zonder een sollicitatiebrief. Tegenwoordig is echter ook je online aanwezigheid is steeds belangrijker geworden. Jouw beoogde nieuwe werkgever zal je op LinkedIn opzoeken. Zorg er dus voor dat je jouw LinkedIn-profiel op orde hebt en dat het geen afbreuk doet aan de mooie sollicitatiebrief die je gaat schrijven. Het is samen met je brief je visitekaartje bij het vinden van werk. Hier lees je hoe je een goed LinkedIn-profiel maakt

Trek de aandacht met je openingszin

Begin je brief met een pakkende openingszin. Trek de aandacht! Vergelijk de openingszin van je sollicitatiebrief met je eerste kennismaking tijdens een date. Geef je een slap handje en zeg je plichtmatig ‘goedendag’? Liever stel je jezelf voor met een hartelijke lach en vrolijke stem. Zo werkt dat ook met de openingszin van je sollicitatiebrief. Maak het persoonlijk, toon interesse in het bedrijf of verwijs naar een eerder telefoongesprek waarin je een paar goede vragen hebt gesteld. 

Deze ingrediënten mogen niet ontbreken 

Welke ingrediënten mogen niet ontbreken in jouw sollicitatiebrief? Na die pakkende openingszin kun je verder gaan met je motivatie. Waarom wil jij zo graag voor de organisatie werken en ben jij geïnteresseerd in de baan? In de volgende alinea vertel je waarom jij dé persoon bent voor deze functie. Vertel wat je kwaliteiten zijn, maar let op: herhaal niet je cv. Benoem in je brief alle eisen en wensen van de werkgever waar jij aan voldoet en geef er voorbeelden bij. Sluit je brief af en bedank de lezer voor zijn tijd. 

Blijf jezelf 

Wees authentiek en persoonlijk, schrijf een motivatie die écht bij je past. Vergeet alle standaard formats op internet en wees origineel. Schrijf zo eerlijk mogelijk over je kwaliteiten en je motivatie om ergens te willen werken. Doe bij het schrijven van je sollicitatiebrief alsof de recruiter of werkgever voor je zit en jullie face-to-face een professioneel gesprek hebben.

Aan de slag

Bovenstaande tips kun je gemakkelijk in een checklist afvinken als je de brief gaat schrijven. Heb je alles aangevinkt? Laat ‘m dan nog even nalezen door iemand in je omgeving.

    Heb je je verdiept in de organisatie en aangegeven waarom de organisatie je aanspreekt?

    Is je LinkedIn profiel compleet? Staat er een representatieve foto, klopt je werkervaring en heb je een korte bio over jezelf beschreven?

    Heb je een duidelijke en veelzeggende openingszin?

    Heb je aangegeven waarom juist jij, met jouw persoonlijke kwaliteiten, geschikt bent voor de functie?

    Herken je jezelf terug in de brief? Is het persoonlijk?

Laat je brief door anderen nalezen

Een tweede paar ogen merkt vaak fouten op die jij zelf niet ziet. Vrienden of familie kunnen taalfouten opsporen en verbeteren. Laat ze ook meedenken over de inhoud. Hoe komt jouw brief op de lezer over? Spreekt er enthousiasme en motivatie uit je brief? 

Ja, een sollicitatiebrief heeft tegenwoordig nog steeds nut 

De juiste baan vinden we tegenwoordig vaak via social media. Heeft een sollicitatiebrief dan eigenlijk nog wel nut? Soms vinden werkgevers het cv of je LinkedIn profiel belangrijker dan een mooi verhaal. Maar een goed geschreven motivatiebrief kan doorslaggevend zijn. Als meer sollicitanten over dezelfde vaardigheden beschikken, kan de inhoud van jouw sollicitatiebrief het verschil maken. Succes met je sollicitatiebrief. We zijn stiekem heel benieuwd. Wellicht zit er tussen onze vacatures een die perfect voor jou is. Bekijk ze hier of stuur een open sollicitatie met jouw motivatie. Kunnen wij de brief gelijk voor je checken!