Skip to footerSkip to content
Goed verhaal

Hoe zorg je voor frisse energie op je werk?

blog-maandag-hoe-zorg-je-voor-frisse-energie-op-je-werk

Om op je werk in beweging te blijven, kun je het beste af en toe even stilstaan. Allereerst bij het omgaan met energievreters, zoals een gehaast begin van de dag of een onhandige werkplanning. Maar kijk ook eens naar wat jou juist energie oplevert. Wat inspireert jou op je werk en in je vrije tijd? Met deze zes tips blijf jij vol frisse energie aan het werk. Met dank aan een van onze partners bij de Maandag® Academy: Chris Potter van trainingsbureau Beaufort.

Tip 1: Zelfkennis

Weet je waar jij je energie uit haalt? De eerste stap naar meer energie op je werk is inzicht krijgen in je eigen energiehuishouding. Maak op je werk eens een lijstje van je taken en schrijf erachter of het energie geeft of juist vreet. Heb je een idee van jouw energiebronnen en -sponzen? Pas je dagplanning er dan op aan. Zorg voor afwisseling: wissel enerverende taken af met klusjes die je minder leuk vindt. Met zo’n dynamisch ritme dut je niet in, maar blijft je energie gedurende de dag op peil. 

Tip 2: De verwachtingen van anderen

Het probleem is niet dat anderen iets van je verwachten. Het probleem begint pas als je daarin meegaat. Als je koste wat kost probeert aan die verwachtingen te voldoen, ook al moet je daarvoor over je eigen grenzen gaan. Je raadt het al: dat kost je bakken vol energie. 

Bedenk dus eens welke richting jij op wil en welke stappen daarbij horen. Natuurlijk kun je tijdelijk van je uitgestippelde route afwijken, maar raak de weg niet kwijt. Het is belangrijk dat de grote lijn leidt naar jouw toekomstvisie. Vaar je eigen koers, alleen dan kom je waar je zijn wil. 

Tip 3: Kies met wie je je omringt

Je familie, je partner en je beste vrienden: wie zijn de mensen om jou heen? Hoe staan zij in het leven? Het is goed om jezelf die vragen te stellen, want hun rol in jouw leven heeft invloed op jouw ontwikkeling en succes. Hebben zij een negatieve kijk op het leven en altijd iets op jou aan te merken? Dan helpen ze je waarschijnlijk niet vooruit. Maar weten ze je te inspireren en geven ze je opbouwende feedback, dan staan ze aan jouw kant. Kies dus mensen om je heen die jou aanmoedigen vanaf de zijlijn. Mensen bij wie je bruisend en vol zelfvertrouwen vandaan komt.

Tip 4: The golden hour

Het gouden uur: die magische tijd net na zonsopgang, wanneer de wereld een gouden gloed heeft. Die rust en stilte zijn ideaal voor een ochtendritueel. Benut dat moment dus door iets te doen wat de positieve toon zet voor de rest van de dag. In plaats van te scrollen op je telefoon, lees je een inspirerend boek. Of werk je aan een eigen project waar jij voldoening uit haalt: een paper, een tekening of dat ene geniale idee waarmee je al een tijdje rondloopt. Ben je eenmaal op je werk, doe dan de écht belangrijke dingen aan het begin van je dag. Begin met de lastigste taak, waar je misschien wel tegen opziet. Gelukt? Jouw dag kan niet meer stuk. 

Tip 5: Beweeg! 

Dat zitten het nieuwe roken is, dat weten we inmiddels wel. Maar wist je dat regelmatig bewegen niet alleen goed is voor je lijf, maar ook je creativiteit stimuleert? Dat komt doordat het jouw rechterhersenhelft activeert. Dat deel van je hersenen is verantwoordelijk voor bijvoorbeeld het bedenken van creatieve oplossingen. Werk je achter een bureau? Sta dan in ieder geval elk uur even op uit je bureaustoel om een rondje te lopen, koffie te halen of te rekken en strekken. Breng die hartslag omhoog! Dan beweegt je energieniveau mee. 

Tip 6: Probeer iets nieuws

Fiets eens een andere route naar je werk, kook iets wat je nog nooit hebt gegeten, maak een praatje met een onbekende. Koudwatervrees? Het kan spannend zijn om iets nieuws te proberen, maar het is de investering meer dan waard. De mentale uitdaging van een nieuwe activiteit houdt je creatief. En het kan je zomaar op nieuwe ideeën brengen. Lees dus dat inspirerende boek, volg die leuke training of begin vol goede moed aan een heel nieuwe opleiding. 

In de praktijk

De tips werken het beste als je er tijd voor reserveert. Zet ze dus in je agenda. We inspireren je graag met een voorbeeld van hoe dat eruit kan zien:

Maandag:schrijf op waar jij je energie uit haalt. En plan juist die activiteiten vaker op een dag. 

Dinsdag:heb je moeite met het aangeven van je grenzen? Geef jezelf een reminder. Plak een post-it met daarop ‘Nee is oké’ op je scherm, het dashboard van je auto of in je agenda. 

Woensdag: vraag een goede vriend(in) om raad. Welke volgende stap in je loopbaan zou hij of zij je aanraden? 

Donderdag: zet je wekker een uurtje vroeger. Werk in alle rust aan een kunstproject, doe een geleide meditatie of lees een hoofdstuk in je nieuwste zelfhulpboek.

Vrijdag:houd een wandelvergadering. Heb je een overleg gepland? Kijk dan eens of je dat buiten kunt doen. 

Weekend: daag jezelf uit. Volg een workshop geitenyoga, maak zelf sushi of maak een praatje met minstens vier onbekenden. 

Maandag® voor frisse energie

Maandag® vindt het belangrijk dat jij vol energie aan het werk gaat. Daarom bieden we je flexibiliteit en vrijheid, met de zekerheid van een vaste werkgever. Jouw persoonlijke en professionele ontwikkeling stimuleren we met meer dan honderd trainingen binnen de Maandag® Academy. Als je in je werk ergens tegenaan loopt of de balans met je privéleven even kwijt bent, staat jouw recruiter voor je klaar om te sparren. En dat geniale idee? Wij zijn één en al oor.