Skip to footerSkip to content
Goed verhaal

Werkstress: oorzaken en oplossingen om stress op werk te verminderen

werkstress stress op het werk

Stress op het werk. Iedereen krijgt er wel eens mee te maken. Zolang het niet regelmatig voorkomt, is het niks om je zorgen over te maken. Heb je vaak of zelfs dagelijks last van werkstress? Dan is het belangrijk om hier iets aan te doen. Bepaal de oorzaken en ga op zoek naar oplossingen die de werkstress verminderen. Zo krijg je weer zin in je werk!

Wat veroorzaakt stress op werk?

Te hoge werkdruk

De meest vanzelfsprekende oorzaak van werkstress: een te hoge werkdruk. Je weet niet hoe je al het werk op tijd af kunt krijgen. Deze onmacht leidt vaak tot stress.

Privéomstandigheden

Stress op werk wordt doorgaans niet alleen door werk veroorzaakt. Vaak gaat het om een combinatie van werk- en privéomstandigheden zoals:

    Zorg voor jonge kinderen

    Mantelzorg

    Een druk sociaal leven

    Problemen in de privésfeer

    Slechte gezondheid

Je werk geeft geen voldoening

Als je geen voldoening haalt uit je baan, is de kans op werkstress veel hoger. Mensen die zin hebben in hun werk, worden blij van een goedgevulde agenda. Is dit niet het geval, dan kan een volle agenda al gauw overweldigend zijn.

Andere oorzaken van werkstress zijn:

    De lat te hoog leggen (perfectionisme)

    Conflict of onderlinge spanning op werk

    Onduidelijkheid over je verantwoordelijkheden

    Te weinig waardering (focus op fouten in plaats van successen)

    Te veel of juist te weinig autonomie

    Geen mogelijkheid om je verder te ontwikkelen

Hoe kun je werkstress verminderen?

Je hebt meer controle over de situatie dan je misschien denkt. Omgaan met stress op het werk vraagt soms niet meer dan een goed gesprek of een duidelijke planning. Onze tips om werkstress te verminderen:

1. Praat erover

Met vrienden en familie, maar zeker ook met je leidinggevende. Zolang je leidinggevende niet weet dat je stress ervaart, kan hij of zij je ook niet helpen. Een goed gesprek kan er bijvoorbeeld toe leiden dat je ondersteuning kunt krijgen in je functie.

2. Geef je grenzen aan

Als je agenda vol staat, kan er simpelweg niks meer bij. Gaat het om een spoedklus met prioriteit? Dan moet iets anders verschoven worden. Bespreek dit met je leidinggevende. Samen bedenken jullie vast een goede, stressvrije oplossing.

3. Pak je rust

Tijd voor jezelf is essentieel, zeker als je een drukke baan hebt. Met deze 10 ontstressen tips kom je écht tot rust in je hoofd.

4. Maak een goede planning

Heb je een enorme to do-lijst? Dat kan best stressvol zijn. Zeker als je niet weet of je het allemaal af krijgt. Soms valt het mee als je alles in een (niet al te strakke) planning zet. Is dit toch niet het geval? Zie tip 1 en 2.

5. Focus op het positieve

Fouten maken is menselijk. Helaas is het ook menselijk om hierop te focussen. Neem de tijd om stil te staan bij je successen. Probeer daarnaast niet te lang stil te staan bij je fouten. Leer ervan en doe het de volgende keer anders. Dat is het enige dat je hoeft te doen.

Vraag jezelf: heb ik zin in mijn werk?

Of juist niet? Als je na het volgen van deze tips nog steeds stress ervaart, is het misschien tijd voor iets nieuws. Bij Maandag® is er altijd passend werk voor jou, hoeveel ervaring je ook hebt. Leuk werk zonder stress, waar je frisse energie van krijgt!

zin in Maandag®

Of stuur een open sollicitatie. Ook kun je je bij Maandag® verder ontwikkelen. Denk aan vaardigheidstrainingen en vakinhoudelijke workshops, die je als professional kunt volgen.

Meer weten over wat Maandag® jou kan bieden? Lees alles over detachering.