Skip to footerSkip to content

Wat verdient een Verzorgende IG?

Wat verdient een Verzorgende IG - header image

Wanneer je geïnteresseerd bent in het beroep Verzorgende IG, dan vraag je je wellicht af wat Verzorgenden IG verdienen? Wat doet een Verzorgende IG, wat is het gemiddelde salaris en welke factoren hebben invloed op het salaris? We bespreken dit en meer in deze blog.

Taken van een Verzorgende IG

Verzorgende IG staat voor Verzorgende Individuele Gezondheidszorg, maar wat doe je eigenlijk als Verzorgende IG? Je bent als Verzorgende IG verantwoordelijk voor veel verschillende taken. Als Verzorgende IG help je cliënten bij huishoudelijke taken, verpleegtechnische handelingen, persoonlijke verzorging en intensieve begeleiding. Je helpt cliënten bijvoorbeeld bij het douchen, wassen, tandenpoetsen, eten en aankleden. Daarnaast biedt je ook begeleiding bij dagbesteding en activiteiten, het toedienen van medicijnen en het serveren en klaarmaken van maaltijden. Als Verzorgende IG werk je vaak bij cliënten thuis en kan het zijn dat je onregelmatige uren moet werken.

Gemiddeld Verzorgende IG salaris

Het gemiddelde salaris kan variëren afhankelijk van diverse factoren. Bij deze factoren kun je denken aan de sector, locatie, opleidingsniveau en ervaring. De factoren hebben onder andere invloed op het salarisniveau en de salarisverwachtingen van een Verzorgende IG.

Als beginnende Verzorgende IG kun je een ander salaris verwachten dan een Verzorgende IG die al jaren werkzaam is binnen deze functie. Daarnaast heeft de sector waar je in werkt ook veel invloed op jouw salaris. Als Verzorgende IG binnen de thuiszorg ontvang je bijvoorbeeld een ander salaris dan een Verzorgende IG die in een verpleeghuis of ziekenhuis werkt.

Het gemiddelde bruto startsalaris van een Verzorgende IG ligt rond de € 1.500,- per maand. Jouw maximum salaris kan tot € 2.500,- per maand oplopen, afhankelijk van de cao-schalen en jouw ervaring. Als Verzorgende IG val je over het algemeen binnen de cao verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorg (VVT). Gemiddeld verdien je dus € 2.000,- per maand als Verzorgende IG.

Belangrijk om te vermelden is dat alle bedragen die op deze pagina worden benoemd slechts ruwe schattingen zijn, want de werkelijke bedragen kunnen op basis van individuele omstandigheden variëren.

Salarisverschillen tussen sectoren en locaties

Jouw salaris kan variëren en is afhankelijk van de locatie en sector waarin je werkzaam bent. Voor een Verzorgende IG kan het salarisverschil aanzienlijk zijn tussen locaties en sectoren.

Invloed van de locatie

Als we kijken naar de invloed van de locatie op het salaris, dan zien we dat een Verzorgende IG in een stedelijk gebied een hoger salaris ontvangt dan iemand die werkt in een landelijk gebied. Dit komt doordat er in stedelijke gebieden vaak meer vraag is naar een Verzorgende IG en omdat de kosten van levensonderhoud hoger zijn in de stedelijke gebieden.

Invloed van de sector

Ook de sector waar je in werkt speelt een belangrijke rol bij het bepalen van jouw salaris. Een Verzorgende IG in de thuiszorg ontvangt een ander salaris dan een Verzorgende IG binnen een verpleeghuis of ziekenhuis. Dit heeft als reden dat elke sector diverse verantwoordelijkheden en eisen verbindt aan de functie van Verzorgende IG.

Invloed van ervaring en opleiding op het salaris

Jouw opleidingsniveau en werkervaring zijn ook van groot belang bij het bepalen van jouw salaris als Verzorgende IG. De beloningsschaal op basis van ervaring kan sterk variëren voor een Verzorgende IG.

Invloed van werkervaring

Wanneer je net begint als Verzorgende IG moet je rekening houden met een lager salaris dan iemand die al meerdere jaren werkt binnen deze functie. Ervaring wordt namelijk vaak geassocieerd met meer kennis en vaardigheden en dit kan dus leiden tot een hoger salaris.

Invloed van opleidingsniveau

Naast jouw werkervaring heeft jouw opleidingsniveau ook veel invloed op jouw salaris. Wanneer je een hoog opleidingsniveau hebt, kun je een hoger salaris ontvangen dan iemand die bijvoorbeeld een beroepsbegeleidende leerweg (BBL) heeft gevold. Dit komt omdat je als hoger opgeleide professional vaak meer vaardigheden en gespecialiseerde kennis hebt en dit kan vaak tot een hoger salaris leiden.

Tips om het salaris te verhogen

Je kunt als succesvolle Verzorgende IG op verschillende manieren jouw salaris verhogen. We bespreken hieronder enkele tips die je kunnen helpen bij het verhogen van jouw salaris.

1 - Verkrijg meer ervaring

Zoals we eerder al hebben vermeld, kan je een hoger salaris ontvangen wanneer je meer ervaring hebt. Je kunt proberen zoveel mogelijk werkervaring op te doen binnen jouw baan als Verzorgende IG.

2 - Overweeg een carrièreswitch

Wanneer je merkt dat jouw salaris niet aan jouw verwachtingen voldoet, kun je erover nadenken om te veranderen van carrière. Binnen de zorgsector zijn veel verschillende mogelijkheden op het gebied van carrière, het is dus zeker de moeite waard om jouw opties te ontdekken.

3 - Verhoog jouw kennis en vaardigheden

Door jouw kennis en vaardigheden te vergroten, kun je voor een werkgever jouw waarde verhogen. Dit kan vervolgens tot een hoger salaris leiden. Je kunt jouw kennis en vaardigheden vergroten door aanvullende en relevante cursussen of opleidingen te volgen.

4 - Onderhandel over jouw salaris

Wanneer je denkt dat je meer salaris mag verdienen, aarzel dan niet om met jouw werkgever over jouw salaris te onderhandelen. Bereid jezelf goed voor op het gesprek door het doen van onderzoek naar het gemiddelde salaris voor jouw locatie en functie.

Conclusie

We hebben het gehad over het salaris van een Verzorgende IG. Je weet nu meer over de taken van een Verzorgende IG en wat het gemiddelde salaris is. We hebben besproken welke factoren invloed hebben op het salaris en hoe je jouw salaris kunt verhogen. Wanneer je je bewust bent van de factoren en actief werkt aan het verbeteren van jouw ervaring en vaardigheden, kun je jouw salaris verhogen. De functie Verzorgende IG is een dankbaar beroep en biedt veel mogelijkheden. We hopen dat deze informatie nuttig is geweest en wensen je veel succes binnen jouw carrière als Verzorgende IG.

Aan de slag als Verzorgende IG bij Maandag®

Bekijk onze vacatures.

Meer weten?

Wil jij meer weten over een functie als Verzorgende IG bij Maandag®, lees dan ook onze andere blogs: