Skip to footerSkip to content

Wat doet een Verzorgende IG?

Wat doet een Verzorgende IG - header image

Als je ervan houdt om mensen te helpen, dan is een baan in de zorg helemaal voor jou weggelegd. Een verzorgende IG biedt zorg aan mensen die (tijdelijk) niet meer voor zichzelf kunnen zorgen. Daarom geef jij als verantwoordelijke verzorgende hulp bij dagelijkse activiteiten en verpleegtechnische handelingen.

Wat is een verzorgende IG?

Verzorgende IG staat voor Verzorgende in de Individuele Gezondheidszorg. Als verzorgende IG werk je met mensen die hulp nodig hebben bij dagelijkse activiteiten en verzorging.

Je verricht huishoudelijke taken en helpt je cliënten bij het aankleden, wassen, drinken en eten. Daarnaast voer je ook bepaalde medische handelingen uit, zoals het verzorgen van wonden en het toedienen van injecties.

Wat doet een verzorgende IG?

Als verzorgende IG voer je veel verschillende begeleidende taken en verpleegtechnische handelingen uit. Een verzorgende IG helpt mensen met de taken die zij zelf niet meer zo goed kunnen uitvoeren. Je taken variëren dus sterk, afhankelijk van de behoeften van jouw patiënten. Daarnaast heb je ook een signalerende functie.

Takenpakket verzorgende IG

  Dagelijkse verzorging, zoals wassen en aankleden

  Dagelijkse basiszorg, zoals het maken van ontbijt

  Wonden verzorgen

  Injecties toedienen

  De ontwikkelingen van cliënten bijhouden en rapporteren

  Katheter verwisselen

  Maagsonde inbrengen

  Klaarmaken en toedienen van medicijnen

  Contact met familie, andere betrokkenen en zorgverleners

Welke vaardigheden heeft een verzorgende IG nodig?

Als verzorgende IG help je bij de persoonlijke verzorging en verricht je verpleegtechnische taken voor mensen die dat zelfstandig niet kunnen. Daar komt een bijzondere mix van vaardigheden bij kijken.

MBO opleiding verzorgende IG

Om verzorgende IG te worden, is het belangrijk dat je minimaal een erkende opleiding op mbo-niveau hebt afgerond. Dit kan een BBL-opleiding (beroepsbegeleidende leerweg) of een BOL-opleiding (Beroepsopleidende leerweg) zijn. De opleiding duurt 2 tot maximaal 3 jaar.

Als je de opleiding hebt afgerond, kun je de opleiding verpleegkundige volgen. Dit is een mbo-opleiding niveau 4. Als je de opleiding verpleegkundige hebt afgerond mag je zelfstandig verpleegtechnische handelingen uitvoeren.

Vaardigheden

Een verzorgende IG verricht belangrijk werk. Om een goede zorgverlener te zijn, moet je daarom beschikken over:

  Goed inlevingsvermogen om de zorgvraag af te tasten

  Communicatieve vaardigheden en een luisterend oor

  Flexibiliteit om je te kunnen aanpassen aan de wensen van cliënten

  Een goede fysieke conditie en mentale stabiliteit

  Het vermogen om te denken in oplossingen

Specialisaties

Je krijgt tijdens jouw opleiding de mogelijkheid om je te specialiseren in een relevant gebied. Voorbeelden van relevante gebieden zijn Gehandicaptenzorg (GHZ), Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) of Kraamzorg. Door jezelf te specialiseren in een relevant gebied krijg je meer verantwoordelijkheden en een hoger salaris.

Waar kun jij komen te werken als verzorgende IG?

Je kunt als verzorgende IG verpleegtechnische handelingen uitvoeren op de volgende plekken:

  Bij mensen thuis (thuiszorg)

  Woonzorgcentra

  Verzorgingshuizen

  Kleinschalige woonruimten

Wat kun jij verwachten als salaris en voordelen?

Het salaris van een verzorgende IG kan variëren en is afhankelijk van factoren als ervaring, opleiding en specialisatie. Een verzorgende IG verdient tussen € 2.399,49 en €3.502,58 per maand.

Naast het salaris zijn er ook vaak secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals een pensioenregeling, vakantiedagen en ziektekostenverzekering. Het is goed om alle factoren in overweging te nemen wanneer je een carrière als Verzorgende IG kiest.

Meer weten over het salaris als verzorgende IG? Lees dit artikel.

Aan de slag als Verzorgende IG bij Maandag®

Bekijk onze vacatures

Meer weten?

Wil jij meer weten over een functie als Verzorgende IG bij Maandag®, lees dan ook onze andere blogs: