Skip to footerSkip to content

Wat doet een Verzorgende IG?

Wat doet een Verzorgende IG - header image

Een van de meest cruciale functies binnen de gezondheidszorg is de rol van Verzorgende IG. Als Verzorgende IG werk je met patiënten en ondersteun je ze bij dagelijkse handelingen en verpleegtechnische handelingen. Wat is een Verzorgende IG eigenlijk, welke verantwoordelijkheden heeft een Verzorgende IG en welke vaardigheden heb je nodig voor dit beroep? We bespreken dit en meer in deze blog.

Wat is een Verzorgende IG?

Verzorgende IG staat voor Verzorgende Individuele Gezondheidszorg. Dit is een zorgprofessional die ondersteuning en zorg biedt aan mensen die bij hun dagelijkse activiteiten hulp nodig hebben. Als Verzorgende IG verricht je huishoudelijke taken en help je cliënten bij het aankleden, wassen, drinken en eten. Daarnaast voer je ook bepaalde medische handelingen uit, zoals het verzorgen van wonden en het toedienen van injecties. Een Verzorgende IG beschikt over kenmerken als geduld, empathie en een passie voor het helpen en ondersteunen van anderen.

Belangrijk om te weten

Er is een verschil tussen de rol Verzorgende IG en andere zorgfuncties zoals Helpende Zorg en Welzijn en Verpleegkundige. Er zijn een aantal taken die overlappen, maar een Verzorgende IG heeft meer bevoegdheden en verantwoordelijkheden dan een Helpende Zorg en Welzijn. Daarentegen heeft een Verpleegkundige weer meer bevoegdheden en verantwoordelijkheden dan een Verzorgende IG.

Wat doet een Verzorgende IG?

Als Verzorgende IG voer je veel verschillende dagelijkse, huishoudelijke en verpleegtechnische taken uit. Jouw taken variëren en zijn afhankelijk van de behoeften van jouw patiënten.

Takenpakket Verzorgende IG

Over het algemeen omvat de beschrijving van een Verzorgende IG het volgende: het toedienen van medicatie, het bieden van emotionele ondersteuning en het rapporteren en observeren van veranderingen binnen de gezondheidstoestand van patiënten. Daarnaast ben je ook bezig met het uitvoeren van eenvoudige medische behandelingen, het helpen van cliënten bij de persoonlijke verzorging en zelfstandig verpleegtechnische handelingen uitvoeren.

Voorbeeld in de praktijk

De verantwoordelijkheden en taken van een Verzorgende IG komen onder andere naar voren wanneer een patiënt herstellende is van bijvoorbeeld een operatie. Je bent dan verantwoordelijk voor het toedienen van medicatie, het helpen bij het herstelproces, het bieden van emotionele ondersteuning en het verzorgen van de operatiewond.

Samenwerkingen

Een Verzorgende IG werkt vaak samen met verschillende andere zorgprofessionals, waaronder artsen, verpleegkundigen, ergo- en fysiotherapeuten. Je kan betrokken worden bij het bijhouden en opstellen van zorgplannen voor patiënten.

Wat heb jij als Verzorgende IG nodig aan vaardigheden?

Je hebt specifieke vaardigheden en kwalificaties op wo-, hbo- of mbo-niveau nodig als je Verzorgende IG wilt worden. Allereerst is het belangrijk dat je een mbo-opleiding Verzorgende IG hebt afgerond of via BBL (beroepsbegeleidende leerweg) ervaring en kennis hebt opgedaan voor deze functie.

Vaardigheden

Er zijn specifieke vaardigheden van essentieel belang voor een baan als Verzorgende IG. Bij deze vaardigheden kun je denken aan geduld, communicatieve vaardigheden, empathie en het vermogen om onder druk te werken.

Eigenschappen

Naast vaardigheden moet je als Verzorgende IG ook beschikken over bepaalde eigenschappen. Je kunt hierbij denken aan een hoge mate van verantwoordelijkheidsgevoel, het vermogen om goed samen te werken met andere mensen en je hebt een passie voor het helpen van mensen.

Specialisaties

Je krijgt tijdens jouw opleiding de mogelijkheid om je te specialiseren in een relevant gebied. Voorbeelden van relevante gebieden zijn Gehandicaptenzorg (GHZ), Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) of Kraamzorg. Door jezelf te specialiseren in een relevant gebied kun je jouw salaris- en carrièreperspectieven verbeteren.

Waar kun jij komen te werken als Verzorgende IG?

Je kunt als Verzorgende IG binnen veel verschillende bedrijven en omgevingen werken. Zo kun je bijvoorbeeld terecht bij verpleeghuizen, ziekenhuizen en thuiszorgorganisaties, maar er zijn nog veel meer organisaties die werkplekken bieden voor Verzorgenden IG. Als we kijken naar de fysieke omgeving dan zien we dat deze flink kan variëren. Daarentegen is de sfeer vaak uitnodigend en warm, met daarbij een sterke focus op samenwerking en teamwerk.

Wat zijn de carrièremogelijkheden voor een Verzorgende IG?

Wanneer je gaat werken als Verzorgende IG zijn er veel verschillende carrièremogelijkheden. Zo kun je bijvoorbeeld naar een leidinggevende functie doorgroeien. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om je in een bepaald gebied te specialiseren, zoals geriatrische zorg of palliatieve zorg. Binnen de functie Verzorgende IG is het groeipotentieel aanzienlijk en er zijn ook veel toekomstperspectieven.

Naast doorgroeien en specialiseren is het ook mogelijk om naar de functie van Verpleegkundige door te stromen. Dit kun je doen door een aanvullende opleiding te volgen. Wanneer je jouw carrière binnen de zorg wilt uitbreiden en voortzetten, is dit een aantrekkelijke optie.

Wat kun jij verwachten als salaris en voordelen?

Hoeveel salaris een Verzorgende IG ontvangt, kan variëren en is afhankelijk van factoren als locatie, ervaring, opleiding en specialisatie. Een Verzorgende IG verdient gemiddeld € 2.500,- per maand. Naast het salaris zijn er ook vaak secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals een pensioenregeling, vakantiedagen en ziektekostenverzekering. Het is goed om alle factoren in overweging te nemen wanneer je een carrière als Verzorgende IG kiest.

Conclusie

We hebben het gehad over de functie Verzorgende IG en wat een Verzorgende IG eigenlijk doet. Je weet nu meer over de taken, vaardigheden en carrièremogelijkheden. Daarnaast hebben we ook besproken waar je kunt werken als Verzorgende IG en wat je kunt verwachten op het gebied van salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden. Een baan als Verzorgende IG is een belonende en uitdagende carrièrekeuze. Deze baan bied je de mogelijkheid om binnen het leven van mensen een verschil te maken. Daarnaast biedt dit beroep veel mogelijkheden voor ontwikkeling en groei. Heb je passie voor een carrière gezondheidszorg en het helpen van anderen? Dan kan een carrière als Verzorgende IG een uitstekende keuze voor jou zijn.

We hopen dat je deze informatie nuttig hebt gevonden en we wensen je veel succes binnen jouw carrière als Verzorgende IG!

Aan de slag als Verzorgende IG bij Maandag®

Bekijk onze vacatures.

Meer weten?

Wil jij meer weten over een functie als Verzorgende IG bij Maandag®, lees dan ook onze andere blogs: