Skip to footerSkip to content

Hoe word je Verzorgende IG?

Hoe word je Verzorgende IG - header image

Ben je geïnteresseerd in een baan waarbij je andere mensen kunt helpen en een positieve impact op hun leven hebt? Dan is de functie van Verzorgende IG misschien wel wat voor jou. Verzorgende IG staat voor Verzorgende Individuele Gezondheidszorg. Welke competenties en vaardigheden heb je nodig voor een baan als Verzorgende IG, welke opleiding kan je volgen en hoe ziet jouw werkomgeving eruit? We bespreken dit en meer in deze blog.

Vereiste vaardigheden en competenties

Wanneer je Verzorgende IG wilt worden, moet je beschikken over verschillende specifieke competenties en vaardigheden om jouw werk goed uit te voeren.

Takenpakket Verzorgende IG

Als Verzorgende IG voer je veel verschillende taken uit. Je moet onder andere verpleegtechnische handelingen verrichten en ondersteuning geven bij dagelijkse handelingen. Je gaat medicijnen toedienen, veranderingen in gezondheidstoestanden observeren en rapporten en je biedt emotionele ondersteuning. Daarnaast voer je eenvoudige medische behandelingen uit en help je jouw cliënten bij hun persoonlijke verzorging. Om deze taken succesvol uit te kunnen voeren moet je de juiste vaardigheden en competenties hebben.

Belangrijke vaardigheden

Je moet als Verzorgende IG beschikken over specifieke vaardigheden. Je kunt bij deze vaardigheden denken aan luistervaardigheid, inlevingsvermogen en het kunnen omgaan met veranderingen. Daarnaast zijn gevoeligheid, flexibiliteit, spontaniteit en respectvol zijn ook gewenste vaardigheden. Tot slot zijn behulpzaamheid, empathie, trouw, vriendelijkheid, punctualiteit en integriteit ook zeer belangrijke eigenschappen voor een Verzorgende IG functie.

Geschikte persoonstypen

Er zijn persoonstypen die zeer geschikt zijn voor een carrière als Verzorgende IG, namelijk de loyalist en de gever. Als loyalist ben je betrouwbaar, verantwoordelijk en loyaal. Dit is van groot belang, want je moet vertrouwelijk met de gegevens van cliënten omgaan en zij moeten jou ook kunnen vertrouwen. Als gever ben je betrokken, warm en verzorgend naar jouw patiënten toe en je houdt rekening met de behoeften en wensen van anderen.

Opleiding en training

Je kunt verschillende opleidingen en trainingen volgen om Verzorgende IG te worden. Zo kun je bijvoorbeeld een opleiding op mbo-niveau volgen. Je kunt de mbo-opleiding Verzorgende IG niveau-3 volgen of een soortgelijke opleiding, zoals mbo Verzorging niveau 3. Deze opleidingen kunnen je voorbereiden op een carrière als Verzorgende IG. Je zou ervoor kunnen kiezen om na deze opleiding door te studeren om een mbo-diploma niveau-4 te behalen, zoals Verpleegkunde.

Omscholingsmogelijkheden

Er zijn ook mogelijkheden om jezelf om te scholen tot Verzorgende IG. Dit kun je bijvoorbeeld doen met een beroepsbegeleidende leerweg (BBL). Vaak zijn er ook opties voor omscholing met salaris en baangarantie. Deze opties zijn vooral nuttig voor de mensen die overwegen om te veranderen van carrière.

Loopbaantrajecten / doorgroeimogelijkheden

Wanneer je gaat werken als Verzorgende IG zijn er veel verschillende carrièremogelijkheden. Zo kun je bijvoorbeeld doorgroeien naar een hogere leidinggevende positie of je kunt jezelf in een bepaald gebied specialiseren. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om door te studeren en zo bijvoorbeeld Eerst Verantwoordelijke Verzorgende (EVV), Verpleegkundige of Gespecialiseerd Verzorgende Psychogeriatrie te worden.

Werkomgeving

Als Verzorgende IG kun je in veel verschillende omgevingen werken, zoals thuiszorg, verpleeghuizen, geestelijke gezondheidszorg, gehandicaptenzorg en kraamzorg. Als Verzorgende IG werk je met verschillende cliënten waardoor jouw werkdag sterk kan variëren. Jouw werkdag is namelijk afhankelijk van de wensen en behoeften van jouw cliënten. Doorgaans zul je de cliënten thuis helpen met medische zorg, zoals wondverzorging, en persoonlijke verzorging, zoals aankleden en wassen.

Tips om succesvol te worden

Wanneer je succesvol wilt worden als Verzorgende IG is het van groot belang dat je jouw kennis en vaardigheden voortdurend blijft ontwikkelen. Dit kun je doen door aanvullende trainingen en opleidingen te volgen, maar ook door meer praktijkervaring op te doen. Daarnaast is het van cruciaal belang dat je goed kunt communiceren, zowel met cliënten als met collega's, en je moet goed met stressvolle situaties om kunnen gaan. Deze vaardigheden en competenties kun je ontwikkelen om steeds succesvoller te worden binnen jouw carrière als Verzorgende IG.

Voorbereiding op het sollicitatieproces

Hoe jouw sollicitatieproces eruitziet kan sterk variëren en is afhankelijk van de organisatie en de specifieke functie. Doorgaans moet je een CV en sollicitatiebrief indienen en word je daarna uitgenodigd voor een of meerdere gesprekken. Het kan ook voorkomen dat je een assessment of praktijktest moet doen.

Wanneer je solliciteert voor een omscholingstraject tot Verzorgende IG, kan jouw sollicitatieproces weer anders zijn. Je zult dan waarschijnlijk aan moeten tonen dat je beschikt over de motivatie en basisvaardigheden om de omscholing succesvol te kunnen voltooien. Je kunt dit bijvoorbeeld aantonen door middel van een gesprek met een opleidingsadviseur of door het maken van een test.

Sollicitatieproces Verzorgende IG bij Maandag®

    SOLLICITEER: We reageren binnen 5 dagen op jouw sollicitatie. Zijn er mogelijkheden? Dan bellen we je om je beter te leren kennen.

    EERSTE GESPREK: We nodigen je uit op een van onze vestigingen om verder kennis met jou te maken.

    TWEEDE GESPREK: In een verdiepend gesprek bespreken we vakinhoudelijke zaken, functie eisen en eventuele vragen die jij nog hebt voor ons.

    CONTRACTVOORSTEL: Is er vanuit beide kanten een klik en ben jij de juiste match voor de vacature? Dan doen we jou graag een voorstel voor een functie bij Maandag®.

Conclusie

We hebben het gehad over de functie Verzorgende IG en welke vaardigheden vereist zijn voor deze baan. Je weet nu meer over de trainingen en opleidingen die je voor dit beroep kunt volgen en welke carrièremogelijkheden er zijn. Daarnaast hebben we de werkomgeving van een Verzorgende IG besproken en gaven we je tips die kunnen helpen om succesvol te worden. Tot slot weet je nu meer over het sollicitatieproces voor de functie van Verzorgende IG. We hopen dat deze informatie nuttig is geweest voor je. Bekijk onze vacatures Verzorgende IG en dan wensen we je veel succes met jouw carrière als Verzorgende IG.

Aan de slag als Verzorgende IG bij Maandag®

Bekijk onze vacatures.

Meer weten?

Wil jij meer weten over een functie als Verzorgende IG bij Maandag®, lees dan ook onze andere blogs: