Skip to footerSkip to content

Wat verdient een Dialyseverpleegkundige?

Wat verdient een Dialyseverpleegkundige? - Header image

Ben je geïnteresseerd in het beroep dialyseverpleegkundige en ben je benieuwd wat hierbij een passend salaris zou kunnen zijn? We zetten het graag voor je op een rijtje.

Als verpleegkundige op de dialyseafdeling ondersteun je patiënten met nierproblemen. Dat betekent dat je veel contact met hen hebt: patiënten moeten namelijk meerdere keren per week een dialyse van vier uur krijgen. Dat gaat hun hele leven lang door, tenzij ze een niertransplantatie krijgen of besluiten te stoppen met de behandeling.

Het maakt dialyseverpleegkundige een bijzonder beroep, waarbij je een langdurige zorgrelatie met patiënten aangaat. Je behandelt patiënten, houdt tijdens de dialyse eventuele complicaties in de gaten, controleert de bloeddruk en hartslag, geeft hen voorlichting en werkt samen met nierspecialisten.

Voor deze baan is het belangrijk dat je tactvol en begripvol bent en goed met mensen om kunt gaan. Ook een goede, fijne motoriek komt uitstekend van pas: de bloedbanen van patiënten moeten immers zorgvuldig worden aangesloten op de dialyselijnen in de apparatuur. Klinkt dit als de functie voor jou en vraag je je af: wat verdient een dialyseverpleegkundige? Lees dan hieronder meer over het salaris van een dialyseverpleegkundige.

Gemiddeld salaris dialyseverpleegkundige

Het gemiddelde loon van een dialyseverpleegkundige is slechts een inschatting. Hoeveel je in de praktijk verdient als dialyseverpleegkundige, is afhankelijk van verschillende factoren. Denk hierbij aan het ziekenhuis of de afdeling waar je werkt, de ervaring die al je hebt opgedaan en opleidingsniveau. Wel kunnen we je een inschatting geven van het gemiddelde dialyseverpleegkundige salaris. Het bruto maandsalaris op basis van een 40-urige werkweek, ziet er als volgt uit:

    Minimum: € 2.319

    Gemiddeld: € 3.303

    Maximum: € 4.287

Bron: Nationale beroepengids.

Het gemiddelde bruto jaarsalaris voor een dialyseverpleegkundige komt hiermee op € 42.807. Vaak komen hier ook nog extra inkomsten bij, zoals een dertiende maand of een vergoeding voor onregelmatige werkuren. Dit kan verschillen per functie, locatie en werkgever.

Salarisverschillen tussen sectoren en locaties

Over het algemeen valt de functie van dialyseverpleegkundige onder de cao ziekenhuizen. Als dialyseverpleegkundige kun je werken in een algemeen ziekenhuis op de dialyseafdeling of op een speciale afdeling voor mensen met nierproblemen.

Daarnaast kun je ook aan de slag bij een zelfstandig dialysecentrum. Tussen deze verschillende locaties en afdelingen zal ook een verschil in salaris zitten. Zo verdien je bij een privékliniek bijvoorbeeld meer dan bij een algemeen of universitair medisch ziekenhuis. Ook kan de functie-inhoud per locatie verschillen, wat weer effect heeft op je salaris. Op de website van JobsKing kun je de gemiddelde salarissen voor dialyseverpleegkundigen per regio in Nederland opzoeken. Zo krijg je een indicatie van wat je in jouw regio kunt verwachten.

Invloed van ervaring en opleiding op het salaris

Je ervaring en opleidingsniveau spelen ook een belangrijke rol in het bepalen van je salaris. De meeste dialyseverpleegkundigen zijn voordat ze starten met de opleiding tot dialyseverpleegkunde al een aantal jaar aan het werk als algemeen verpleegkundige. Met deze opleiding kun je je verder specialiseren. Al tijdens je opleiding begin je ervaring op te doen op de dialyse- of nierafdeling. In deze periode wordt je loon bepaald door de regeling tussen je werkgever en opleider.

Als beginnend dialyseverpleegkundige verdien je een startsalaris van minstens € 2.319. Dit is het minimumloon voor medewerkers met minder dan twee jaar werkervaring. Met twee tot vijf jaar ervaring kun je rekenen op een medior salaris (€ 3.303), en met meer dan vijf jaar werkervaring als dialyseverpleegkundige kom je in aanmerking voor een senior salaris (maximaal € 4.287). Hoe meer werkervaring je opdoet, des te hoger je loon wordt.

Tips om het salaris te verhogen

De belangrijkste manier waarop je je salaris kunt verhogen, is door zoveel mogelijk werkervaring op te doen. Hoe langer je werkzaam bent als dialyseverpleegkundige, des te makkelijker je kunt onderhandelen over een hoger salaris. Daarnaast zijn er ook nog andere dingen die je kunt doen om je salaris te verhogen.

Het is belangrijk om jezelf continu te blijven ontwikkelen. Je werkt als dialyseverpleegkundige niet alleen zelfstandig met patiënten, maar ook met technische apparatuur. Om je werk zo goed mogelijk te kunnen uitvoeren, is het belangrijk dat je altijd op de hoogte bent van de laatste ontwikkelingen. Zo word je bijvoorbeeld geacht om zelf storingen aan de dialyseapparatuur op te kunnen lossen. Meer weten over bijleren naast je werk als verpleegkundige? Op zorgleren.nl vind je informatie over verschillende e-learnings, waarmee je je kennis kunt verbreden.

Wil je graag doorgroeien in het beroep van dialyseverpleegkundige? Zorg ervoor dat je manager of teamleider op de hoogte is van je ambities. Dit maakt het makkelijker om ontwikkelingskansen te krijgen en op den duur een hoger salaris te onderhandelen.

Het beroep dialyseverpleegkundige is een specialisatie, en zal voor veel verpleegkundigen een tweede stap in hun carrière zijn. Over het algemeen geldt in de gezondheidszorg dat een extra diploma of specialisatie invloed heeft op je uurloon. Met bijscholing of het volgen van trainingen of cursussen kun je dus ook een hoger salaris behalen. Op deze manier word je bijvoorbeeld zorgmanager, praktijkopleider of hoofdverpleegkundige.

Conclusie

De patiëntgroep voor dialyseverpleegkundigen neemt elk jaar toe. Hoewel je werkt met mensen uit elke leeftijdsgroep, is het grootste gedeelte van je patiënten tussen de 65 en 75 jaar oud. Dit betekent dat er de komende jaren steeds meer vraag zal zijn naar dialyseverpleegkundigen. Ook qua werkaanbod is het beroep van dialyseverpleegkundige dus een slimme keuze.

In conclusie zal het salaris van een dialyseverpleegkundige, afhankelijk van werkervaring, opleidingsniveau, werkgever en specialisatie, liggen tussen minimaal € 2.319 en maximaal € 4.287. Onthoud wel dat dit slechts een indicatie is. Hoeveel je in de praktijk verdient, is afhankelijk van je werkgever, competenties, ervaring en de onderhandelingen.

Of je nu net bent begonnen aan de opleiding tot dialyseverpleegkundige, al een aantal jaar ervaring hebt of je gewoon oriënteert op de volgende stap in je carrière: bij Maandag® hebben we de juiste vacatures om aan de slag te gaan als dialyseverpleegkundige.

Aan de slag als Dialyseverpleegkundige bij Maandag®

Bekijk onze vacatures dialyseverpleegkundige.

Meer weten?

Wil jij meer weten over een functie als Dialyseverpleegkundige bij Maandag®, lees dan ook onze andere blogs: