Skip to footerSkip to content

Hoe word je Dialyseverpleegkundige?

Hoe word je Dialyseverpleegkundige? - Header image

Wil je als dialyseverpleegkundige werken met mensen met nierproblemen? Als gespecialiseerd verpleegkundige kun je aan de slag op de nier- of dialyseafdeling van algemene of universitaire ziekenhuizen, of bij zelfstandige dialysecentra.

Als dialyseverpleegkundige begeleid je patiënten tijdens het eerste onderzoek van hun nierfunctie, de diagnose en de verdere behandeling. Je voert bijvoorbeeld een hemodialyse of peritoneale dialyse uit, maar geeft patiënten ook voorlichting over hun behandelplan, dieetaanpassingen en meer. Je gaat een langdurige zorgrelatie aan met een patiënt: de behandeling stopt namelijk pas wanneer de patiënt een niertransplantatie krijgt of komt te overlijden.

Om aan de slag te kunnen als verpleegkundige in dit veld, moet je de opleiding tot dialyseverpleegkundige afronden. Tijdens deze opleiding word je klaargestoomd voor het werk op de dialyseafdeling en maak je kennis met de specifieke taken van het beroep. Benieuwd welke vaardigheden en competenties belangrijk zijn als dialyseverpleegkundige? Lees dan snel verder.

Vaardigheden van een gespecialiseerd verpleegkundige in de dialysezorg

Communicatieve en sociale vaardigheden

Dialysepatiënten moeten vaak meerdere keren per week nierfunctievervangende therapie krijgen. Een hemodialyse duurt maar liefst vier uur per behandeling. Dit heeft invloed op de gezondheid, maar ook op het mentale welzijn van je patiënten. Het is belangrijk dat je hier goed mee om weet te gaan.

Nauwkeurigheid en fijne motoriek

Als dialyseverpleegkundige zorg je er voor dat patiënten worden aangesloten op de dialyseapparatuur. Het is daarom belangrijk dat je over een fijne motoriek beschikt. Je controleert voor, tijdens en na de behandeling de vitale functies van de patiënt. Nauwkeurig klinisch redeneren is daarom ook belangrijk.

Verpleegkundige vervolgopleiding en training

De meeste dialyseverpleegkundigen hebben al een aantal jaar werkervaring als algemeen verpleegkundige. Om dialyseverpleegkundige te worden, moet je een verpleegkundige vervolgopleiding volgen, bijvoorbeeld bij een opleidingsinstituut als de Radboudumc Health Academy of Amstel Academie.

Tijdens de opleiding tot dialyseverpleegkundige leer je alles over de complexe zorg die komt kijken bij patiënten met een verminderde nierfunctie of acuut nierfalen. De opleiding bestaat uit zowel een theorie- als praktijkgedeelte. Je maakt kennis met de kerntaken van het beroep, zoals het uitvoeren van een peritoneaal dialyse, de voorlichting over een niertransplantatie en het herkennen van complicaties bij patiënten.

Accreditatie

Na de afronding van je opleiding beschik je over een CZO-diploma dialyseverpleegkundige. Hiermee mag je in de praktijk verpleegkundige zorg verlenen aan nierpatiënten.

Loopbaantrajecten en doorgroeimogelijkheden

Na het afronden van de opleiding kun je je competenties inzetten in de beroepspraktijk. Voor veel verpleegkundigen is het specialiseren in nierzorg al een tweede stap in hun carrière, maar ook als dialyseverpleegkundige kun je verschillende zorgopleidingen volgen om je verder te ontwikkelen. Zo kun je je specialiseren in thuisdialyse, pre-dialyse, diabetes en nierfunctievervangende therapie.

Werkomgeving

Je kunt als dialyseverpleegkundige terecht op de speciale afdeling voor nierpatiënten in een ziekenhuis of bij een zelfstandig dialysecentrum. Je zult hier niet alleen met patiënten te maken krijgen, maar ook met andere zorgprofessionals. Denk bijvoorbeeld aan maatschappelijk werkers, technici, diëtisten en natuurlijk nefrologen (nierspecialisten).

Meer informatie over hoe het beroep van dialyseverpleegkundige eruitziet, vind je op de website van Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN). Dit is de beroepsvereniging voor verzorgenden en verplegenden in Nederland, met een speciale tak voor mensen in de dialysezorg en nefrologie.

Sollicitatieproces Dialyseverpleegkundige bij Maandag®

    SOLLICITEER: We reageren binnen 5 dagen op jouw sollicitatie. Zijn er mogelijkheden? Dan bellen we je om je beter te leren kennen.

    EERSTE GESPREK: We nodigen je uit op een van onze vestigingen om verder kennis met jou te maken.

    TWEEDE GESPREK: In een verdiepend gesprek bespreken we vakinhoudelijke zaken, functie-eisen en eventuele vragen die jij nog hebt voor ons.

    CONTRACTVOORSTEL: Is er vanuit beide kanten een klik en ben jij de juiste match voor de vacature? Dan doen we jou graag een voorstel voor een functie bij Maandag®.

Conclusie

Dialyseverpleegkundige word je door het volgen van de juiste vervolgopleiding, maar ook door het ontwikkelen van specifieke vaardigheden. Ben je al werkzaam als verpleegkundige en denk je na over een nieuwe specialisatie, of ben je juist de opleiding tot dialyseverpleegkundige aan het volgen? Ben je sociaal, tactvol, proactief, technisch vaardig en nauwkeurig? Bij Maandag® helpen we je graag aan een leuke baan die helemaal bij je past!

Aan de slag als Dialyseverpleegkundige bij Maandag®

Bekijk onze vacatures.

Meer weten?

Wil jij meer weten over een functie als Dialyseverpleegkundige bij Maandag®, lees dan ook onze andere blogs: