Een dialyseverpleegkundige begeleidt, verzorgt en verpleegt mensen met nierproblemen. Dat betekent dat je een langdurige zorgrelatie met patiënten aangaat. Vaak blijf je patiënten zien totdat ze met de behandeling stoppen, een niertransplantatie krijgen of komen te overlijden. Het maakt het beroep van dialyseverpleegkundige bijzonder werk, waarbij je goed met mensen om moet kunnen gaan.
Ben jij geïnteresseerd in een functie als dialyseverpleegkundige? We zetten alle belangrijke zaken over dit beroep voor je op een rij.
Wat is een Dialyseverpleegkundige?
Als dialyseverpleegkundige werk je met mensen die een nierfunctiestoornis hebben. Hun nieren werken amper of helemaal niet meer. Gelukkig kunnen de functies van de nieren gedeeltelijk overgenomen worden met twee verschillende dialysetechnieken: hemodialyse en peritoneaal dialyse. De patiënt wordt dan aangesloten aan apparatuur waarmee het bloed schoongespoeld wordt. Een hemodialyse duurt zo'n vier uur en moet drie keer per week gebeuren. Een peritoneaal dialyse kan door patiënten, na de juiste voorlichting, thuis uitgevoerd worden.
Wat doet een Dialyseverpleegkundige?
Allereerst ondersteun je als gediplomeerd verpleegkundige patiënten voor, tijdens en na een dialyse. Zo zorg je ervoor dat patiënten de juiste voorlichting krijgen, dat bij aanvang het apparaat voorbereid is en sluit je patiënten hierop aan. Zowel vóór als na de behandeling noteer je onder andere de bloeddruk, de temperatuur en de hartslag van de patiënt, om eventuele complicaties goed in de gaten te houden.
Als dialyseverpleegkundige heb je niet alleen contact met patiënten tijdens de dialysebehandeling. Je ondersteunt ze tijdens het gehele proces, van het eerste onderzoek tot de diagnose en alle daaropvolgende behandelingen. Je ziet, spreekt en behandelt je patiënten dus regelmatig.
Het geven van voorlichting is een belangrijk onderdeel van je werkzaamheden. Patiënten die thuis worden behandeld, laat je zien hoe ze de juiste handelingen zelfstandig kunnen uitvoeren. Ook geef je patiënten voorlichting over dieetaanpassingen, ziekteverschijnselen en complicaties waar ze op moeten letten. Daarnaast ben jij er om ze voorlichting te geven en vragen te beantwoorden wanneer patiënten in aanmerking komen voor een niertransplantatie.
Vaardigheden van een Dialyseverpleegkundige
Om verpleegkundige op de dialyseafdeling te worden, moet je een opleiding tot dialyseverpleegkundige volgen. Dit is een specialistische vervolgopleiding. Om in aanmerking te komen voor deze opleiding, is het belangrijk dat je minimaal één jaar werkervaring hebt als verpleegkundige op hbo-niveau. Op de website van het College Zorg Opleidingen (CZO) staat meer informatie over verschillende vervolgopleidingen.
Naast de belangrijkste kennis en vaardigheden die je opdoet tijdens de opleiding tot dialyseverpleegkundige, zijn er ook een aantal soft skills waarover je als dialyseverpleegkundige moet beschikken.
Tact en inlevingsvermogen
Je werkt als dialyseverpleegkundige met patiënten die meerdere keren per week urenlang behandeld moeten worden, en zich daardoor regelmatig niet lekker voelen. Dat heeft effect op hun emoties en gedrag. Als verpleegkundige moet je hier goed mee om kunnen gaan. Ben jij tactvol en geduldig, kun je je inleven in patiënten, maar weet je ook goed je grenzen te bewaken? Dan is de functie dialyseverpleegkundige misschien wel iets voor jou.
Goede fijne motoriek
Als dialyseverpleegkundige is het belangrijk dat je nauwkeurig kunt werken. Tijdens de behandeling moet je immers patiënten aansluiten op het dialyseapparaat. De dialyselijnen moeten op de juiste manier aangesloten worden op de bloedsomloop van de patiënt. Een fijne motoriek komt dus goed van pas als dialyseverpleegkundige.
Zelfstandig en proactief
Het is belangrijk dat je als dialyseverpleegkundige zelfstandig te werk kan gaan. Je moet snel kunnen inspelen op veranderingen in de gezondheid van de patiënt, zowel tijdens de behandeling als daarna. Ook helpt het als je technisch aangelegd bent. Je werkt immers veel met dialyseapparaten. Wanneer er een storing optreedt, weet je als dialyseverpleegkundige precies hoe je deze oplost.
Werkomgeving Dialyseverpleegkundige
Je werkt op de dialyseafdeling van een ziekenhuis of kliniek. Hier werk je vaak samen met nierspecialisten - ook wel nefrologen genoemd. Tijdens je shifts heb je veel contact met andere zorgprofessionals. Denk bijvoorbeeld aan maatschappelijk werkers, diëtisten, chirurgen en technisch medewerkers. Benieuwd naar de ervaringen van andere medewerkers in de (nier)zorg? Kijk dan eens op ontdekdezorg.nl. Hier doen vele collega's in het zorgveld hun verhaal over hun dagelijkse bezigheden op de werkvloer.
Voordelen en salaris Dialyseverpleegkundige
Benieuwd welk salaris je als dialyseverpleegkundige kunt verwachten? Hoewel dit per functie, opleidingsniveau en hoeveelheid werkervaring verschilt, kunnen we je wel een indicatie geven.
Een beginnend dialyseverpleegkundige verdient minimaal € 2.319. Naarmate je meer werkervaring opdoet of je verder specialiseert, kan je bruto maandsalaris toenemen tot maximaal € 4.287 (Bron: Nationale beroepengids).
Conclusie
Dialyseverpleegkundige is een bijzonder beroep. Je ondersteunt patiënten met nierproblemen en blijft dat vaak hun hele leven lang doen. Je monitort hen voor, tijdens en na de dialyse, maar geeft ook voorlichting en helpt hen met de voorbereiding op een eventuele niertransplantatie.
Ben je verpleegkundige en op zoek naar een specialisatie, of heb je de opleiding tot dialyseverpleegkundige al afgerond? Waar je je ook bevindt in je loopbaan, bij Maandag® helpen we je graag om de juiste vacature te vinden waarin je al je kwaliteiten kwijt kunt.
Aan de slag als Dialyseverpleegkundige bij Maandag®
Bekijk onze vacatures Dialyseverpleegkundige.
Meer weten?
Wil jij meer weten over een functie als Dialyseverpleegkundige bij Maandag®? Lees dan ook onze andere blogs: