Skip to footerSkip to content

Wat verdient een basisarts?

Wat verdient een basisarts - header image

Ben jij benieuwd naar wat een basisarts gaat verdienen in de medische wereld? Dan ben je hier op de juiste plek! In deze blog duiken we dieper in de wereld van de basisarts. We bespreken verschillende aspecten van het beroep, zoals het gemiddelde salaris, de taken, de werkomgeving en hoe je eventueel meer kunt verdienen in deze functie.

Taken en verantwoordelijkheden van een basisarts

Maar wat doet een basisarts precies? Als basisarts ben je een afgestudeerde medische professional, maar je bent nog geen medisch specialist in een bepaald vakgebied. Je beschikt als basisarts wel al over de bevoegdheid om geneeskunde te beoefenen.

Een basisarts werkt zelfstandig, maar is wel onder supervisie van een medisch specialist. Je hebt verantwoordelijkheden en taken als het uitvoeren van lichamelijk onderzoek, diagnoses stellen, behandelplannen bedenken en medicatie voorschrijven. Je houdt het spreekuur en bent het aanspreekpunt voor de patiënt als het gaat om de behandeling. Basisartsen overleggen altijd met medisch specialisten en voeren aanvullend onderzoek uit indien nodig.

Gemiddeld salaris van een basisarts

Na het behalen van een vwo diploma en het afronden van de driejarige bachelor en de opleiding geneeskunde, is het gemiddelde salaris van een basisarts in Nederland ongeveer € 4.800,- bruto per maand. Het salaris varieert van € 4.100,- tot € 5.550,- bruto per maand. Hoeveel je verdient als basisarts is afhankelijk van ervaring, opleiding, locatie en de sector waarin men werkt, zoals de farmaceutische industrie of diverse zorginstellingen. Een basisarts, of arts onderzoeker, kan in verschillende specialismen en sectoren werken, elk met hun eigen salarisniveaus en -verwachtingen.

Het is goed om te benoemen dat de bedragen die op deze pagina benoemd worden slechts ruwe schattingen zijn. De werkelijke bedragen kunnen variëren op basis van individuele omstandigheden.

Salarisverschillen tussen sectoren en locaties

De salarisverschillen van een basisarts tussen sectoren en locaties zijn aanzienlijk. Werken als basisarts binnen de interne geneeskunde in een ziekenhuis kan bijvoorbeeld een ander salaris opleveren dan werken in een huisartsenpraktijk of revalidatiecentrum. Ook de locatie kan leiden tot een hoger salaris, zoals stedelijke gebieden met hogere kosten van levensonderhoud. Internationale mogelijkheden bieden ook variërende salarissen, aangepast aan de lokale levenskosten en belastingstelsels.

Invloed van ervaring en opleiding op het salaris

De ervaring en opleiding van een basisarts spelen een cruciale rol in het salaris dat zij kunnen verwachten. Je kunt hierbij denken aan een vwo diploma en medische kennis en ervaring die je hebt opgedaan tijdens de opleiding geneeskunde. Een basisarts die beschikt over aanvullende certificaten, kwalificaties en specialisaties kan een hoger salaris verwachten. Ook het opdoen van ervaring in verschillende specialismen en sectoren kan leiden tot een betere salarispositie. Daarnaast zorgt meer ervaring ook voor meer inzicht in welk specialisme het beste past bij de individuele voorkeuren en de vaardigheden van de arts.

Tips om het salaris te verhogen

Om het salaris van een basisarts te verhogen, is het belangrijk om te investeren in professionele ontwikkeling, aanvullende opleidingen en certificaten en ervaring in verschillende specialismen en sectoren. Ook het onderhandelen over salaris en arbeidsvoorwaarden tijdens sollicitatiegesprekken en het verkennen van internationale mogelijkheden kunnen leiden tot een hoger salaris. Loopbaanadvies en ondersteuning zijn ook beschikbaar om basisartsen te helpen bij het navigeren door hun carrièremogelijkheden en salarisverwachtingen.

Conclusie

Het salaris van een basisarts is afhankelijk van verschillende factoren, zoals ervaring, opleiding, specialisme, sector en locatie. Het is belangrijk om te investeren in professionele ontwikkeling, te onderhandelen over salaris en arbeidsvoorwaarden en te overwegen om in verschillende sectoren en locaties te werken. Wanneer je kennis hebt van de taken, verantwoordelijkheden, werkomgeving en salarismogelijkheden, kun je als basisarts een weloverwogen beslissing nemen over jouw carrière en salaris.

Aan de slag als basisarts bij Maandag®

Bekijk onze vacatures.

Meer weten?

Wil jij meer weten over een functie als basisarts bij Maandag®, lees dan ook onze andere blogs: