Skip to footerSkip to content

Wat doet een basisarts?

Wat doet een basisarts - header image

De functie van basisarts is cruciaal binnen de gezondheidszorg. In deze blog leer je waarom deze functie zo belangrijk is en wat je kunt verwachten als je een basisarts wordt. We gaan dieper in op wat een basisarts doet, welke vaardigheden nodig zijn, waar je kunt werken, de carrièremogelijkheden en het salaris dat je kunt verwachten.

Wat is een basisarts?

Een basisarts is een afgestudeerde medische professional die de bevoegdheid heeft om geneeskunde te beoefenen, maar nog niet gespecialiseerd is in een bepaald medisch vakgebied. Om basisarts te worden, is een vwo diploma gevolgd door een universitaire opleiding geneeskunde vereist. Binnen de studie geneeskunde wordt medische kennis opgedaan die essentieel is voor het uitvoeren van taken in de individuele gezondheidszorg. Een basisarts kan ook als ANIOS (Arts Niet In Opleiding tot Specialist) of sociaal geneeskundige werken. Hij of zij is dan bevoegd tot het zelfstandig uitvoeren van geneeskundige, heelkundige en verloskundige handelingen.

Wat doet een basisarts?

Een basisarts werkt vaak zelfstandig en heeft diverse taken en verantwoordelijkheden, zoals diagnoses stellen, lichamelijk onderzoek doen, medicatie voorschrijven en behandelplannen bedenken. Basisartsen houden het spreekuur en zijn het eerste aanspreekpunt voor de patiënt over de behandeling. Ze informeren patiënten en hun families over diagnoses en behandelplannen. Daarnaast overleggen basisartsen altijd met hun medisch specialist, die eindverantwoordelijk is. Ze voeren ook aanvullend onderzoek uit wanneer nodig en werken in verschillende gebieden van de geneeskunde, waaronder sociale geneeskunde.

Wat heb jij als basisarts nodig aan vaardigheden?

Om een goede basisarts te worden, moet je beschikken over bepaalde vaardigheden en kwalificaties. Je hebt een afgeronde basisarts opleiding nodig en je beschikt over een geldige BIG-registratie (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg). Analytisch vermogen, oplossingsgerichtheid, gevoel voor verantwoordelijkheid, doorzettingsvermogen en goede contactuele eigenschappen zijn ook cruciaal.

Waar kun jij komen te werken als basisarts?

Als basisarts kun je in verschillende omgevingen werken, zoals ziekenhuizen, huisartsenpraktijken, verpleeghuizen, farmaceutische industrie, verzekeringsmaatschappijen, onderzoekscentra, de GGD en uitkeringsinstanties. De fysieke omgeving, sfeer en samenwerking met collega's kunnen variëren, afhankelijk van de werkplek. Sommige basisartsen kiezen ervoor om in een dynamische en snelle omgeving zoals een ziekenhuis te werken, terwijl anderen de voorkeur geven aan de persoonlijke en rustigere sfeer van een huisartsenpraktijk.

Wat zijn de carrièremogelijkheden voor een basisarts?

De carrièremogelijkheden in de functie van basisarts zijn divers en veelbelovend. Na het afronden van de basisopleiding kunnen basisartsen kiezen om zich te specialiseren in een bepaald medisch vakgebied, zoals interne geneeskunde, KNO-arts of plastisch chirurg. Het groeipotentieel in de functie van basisarts is aanzienlijk en er zijn diverse loopbaantrajecten beschikbaar, afhankelijk van je interesses, vaardigheden en ambities. Het volgen van aanvullende opleidingen en trainingen kan ook leiden tot hogere posities en specialisaties binnen de medische sector.

Wat kun jij verwachten als salaris en voordelen?

Het salaris van een basisarts is afhankelijk van ervaring, locatie en specialisatie. Een startende basisarts kan een bruto maandsalaris verwachten van ongeveer € 3.650,- en dit kan oplopen tot ruim € 6.650,- per maand. Het salaris is afhankelijk van de functie, een eventuele vervolgopleiding en de toepasselijke cao of rechtspositieregeling. Naast het salaris zijn er ook secundaire arbeidsvoorwaarden zoals vakantiedagen, een pensioenregeling en eventueel een dertiende maand. Sommige werkgevers bieden ook extra voordelen zoals een zorgverzekering, opleidingsmogelijkheden en reiskostenvergoeding.

Conclusie

De functie van basisarts is een essentiële en veelzijdige rol binnen de gezondheidszorg. Een basisarts is een medische professional die een breed scala aan medische taken en verantwoordelijkheden uitvoert, van het stellen van diagnoses tot het behandelen van patiënten. Om een basisarts te worden, moet je beschikken over een afgeronde opleiding geneeskunde en vaardigheden zoals empathie en stressbestendigheid. De werkomgevingen van een basisarts zijn divers en er zijn uitgebreide carrièremogelijkheden. Het salaris en de voordelen zijn competitief, met extra voordelen en mogelijkheden voor verdere opleiding en specialisatie. We wensen je veel succes binnen jouw carrière als basisarts!

Aan de slag als basisarts bij Maandag®

Bekijk onze vacatures.

Meer weten?

Wil jij meer weten over een functie als basisarts bij Maandag®, lees dan ook onze andere blogs: