Skip to footerSkip to content

Hoe word je basisarts?

Hoe word je basisarts - header image

Het pad naar het worden van een basisarts begint met een intense interesse in de medische wereld. Jij hebt een verlangen om een verschil te maken in de individuele gezondheidszorg. Maar hoe kun je een basisarts worden? Het begint allemaal met de opleiding geneeskunde, een cruciale stap voor iedereen die in dit beroep wil treden.

Vereiste vaardigheden en competenties

Om een basisarts te worden, moet je beschikken over een scala aan vaardigheden en eigenschappen. Denk hierbij aan het uitvoeren van lichamelijk onderzoek en verloskundige handelingen. Goede communicatieve vaardigheden, analytisch vermogen en een oog voor detail zijn ook cruciaal. Het ontwikkelen van deze competenties is essentieel en kan worden bereikt door gerichte studie in combinatie met praktijkervaring.

Opleiding en training

De weg naar basisarts vereist een zesjarige studie geneeskunde op wo-niveau, bestaande uit een driejarige bachelor geneeskunde en een driejarige master geneeskunde. Studenten geneeskunde moeten een vwo diploma hebben om toegelaten te worden tot de opleiding. Tijdens de co-schappen krijgen studenten de kans om hun kennis in de praktijk te brengen en te leren van ervaren medisch specialisten. Wanneer je als basisarts werkt, kun je een medisch specialist ondersteunen of een sociaal geneeskundige, zoals een psycholoog of psychiater.

Loopbaantrajecten en doorgroeimogelijkheden

Als basisarts zijn er diverse carrièremogelijkheden in de functie. Je kunt je verder specialiseren in diverse medische vakgebieden, zoals interne geneeskunde, sociale geneeskunde of één van de andere specialismen zoals plastisch chirurg. Er zijn ook mogelijkheden om een onderzoeksopleiding te volgen of om in het buitenland of in de farmaceutische industrie te werken.

Werkomgeving

Een basisarts kan in verschillende werkomgevingen aan de slag, waaronder;

  Ziekenhuizen

  Huisartsenpraktijken

  Verpleeghuizen

  Geestelijke gezondheidszorg

  Onderzoeksinstellingen

  Overheidsinstanties

  Farmaceutische industrie

Een basisarts kan in verschillende settings werken, zoals ondersteunende rollen in bedrijven of binnen wetenschappelijk onderzoek. Daarnaast kun je ook als freelancer werken. Je hebt binnen jouw werk recht op verschillende toeslagen voor diensten tijdens avonden, nachten en weekenden (ANW-diensten).

Tips om succesvol te worden

Om een succesvolle basisarts te worden, is het belangrijk om continu te leren en jezelf te verbeteren. Blijf op de hoogte van medische ontwikkelingen, ontwikkel goede communicatievaardigheden en leer goed timemanagement. Het is ook verstandig om op zoek te gaan naar een mentor die je kan begeleiden en adviseren tijdens je carrière als basisarts.

Voorbereiding op het sollicitatieproces

Het sollicitatieproces voor een basisarts kan intensief zijn. Bereid je goed voor op sollicitatiegesprekken door je in te lezen over de instelling en je eigen competenties en ervaringen goed te kennen. Presenteer jezelf professioneel en wees voorbereid om vragen over je vaardigheden, werkervaring en motivatie te beantwoorden. Zorg ook dat je referenties op orde zijn en wees klaar om deze te presenteren aan de recruiter of hiring manager.

Sollicitatieproces basisarts bij Maandag®

  SOLLICITEER: We reageren binnen 5 dagen op jouw sollicitatie. Zijn er mogelijkheden? Dan bellen we je om je beter te leren kennen.

  EERSTE GESPREK: We nodigen je uit op een van onze vestigingen om verder kennis met jou te maken.

  TWEEDE GESPREK: In een verdiepend gesprek bespreken we vakinhoudelijke zaken, functie eisen en eventuele vragen die jij nog hebt voor ons.

  CONTRACTVOORSTEL: Is er vanuit beide kanten een klik en ben jij de juiste match voor de vacature? Dan doen we jou graag een voorstel voor een functie bij Maandag®.

Conclusie

Het worden van een basisarts is een uitdagend maar belonend traject. Het vereist de ontwikkeling van specifieke vaardigheden en competenties, een intensieve opleiding en de bereidheid om continu te leren en jezelf te verbeteren. Het salaris basisarts is concurrerend en de werkomgeving is dynamisch met diverse carrièremogelijkheden, zoals werken in verschillende medische vakgebieden of specialismen. Met de juiste instelling, voorbereiding en inzet, kun je een succesvolle basisarts worden en een significante impact hebben op de gezondheid en het welzijn van je patiënten. We wensen je veel succes binnen jouw carrière als basisarts!

Aan de slag als basisarts bij Maandag®

Bekijk onze vacatures.

Meer weten?

Wil jij meer weten over een functie als basisarts bij Maandag®, lees dan ook onze andere blogs: