Skip to footerSkip to content

Omscholen tot leraar of docent: alles wat je moet weten

Omscholen tot leraar of docent: alles wat je moet weten

Ja! Je hebt de knoop doorgehakt: je wilt als leraar of docent aan de slag in het onderwijs. Je hebt ontzettend veel motivatie, je mist alleen nog het juiste papiertje. Wat nu? De perfecte oplossing hiervoor: omscholing. Maar hoe begin je daarmee? En wat zijn de mogelijkheden? In deze blog nemen we je mee in het proces van omscholen.

Omscholen tot leraar of docent

Er zijn verschillende redenen waarom je zou kunnen overwegen om je te laten omscholen tot leraar of docent:

    Passie voor het onderwijs: Je hebt altijd al een passie gehad voor het onderwijs en je wil graag deze passie omzetten in een carrière.

    Behoefte aan verandering: Je hebt het gevoel dat je huidige baan je niet meer voldoening geeft en je bent op zoek naar een nieuwe uitdaging. Het onderwijs kan dan een goede keuze zijn.

    Vakgebied: Je hebt een achtergrond in een bepaald vakgebied, bijvoorbeeld geschiedenis of wiskunde, en overweegt om leraar of docent te worden in dat vakgebied.

    Invloed op de maatschappij: Werken in het onderwijs geeft je de kans om een positieve invloed te hebben op de maatschappij. Jij wil op deze manier jouw steentje bijdragen aan de maatschappij.

Er zijn verschillende routes om dit te bereiken, afhankelijk van vooropleiding en ervaring. Met elke route doe je kennis en vaardigheden op die nodig zijn om een gekwalificeerde leraar of docent te worden. In Nederland zijn er bijvoorbeeld de volgende routes:

    Zij-instroomtraject: Dit is bedoeld voor mensen die al een hbo- of wo-diploma hebben. Zij kunnen via een verkorte opleiding en een stage als leraar of docent aan de slag in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs of het middelbaar beroepsonderwijs.

    Lerarenopleiding: Dit is voor mensen zonder onderwijsachtergrond die een volledige opleiding tot leraar of docent willen volgen. Er zijn verschillende lerarenopleidingen beschikbaar voor verschillende vakken en niveaus, zoals de PABO voor het basisonderwijs, de tweedegraads lerarenopleiding voor het voortgezet onderwijs en de eerste- en tweedegraads lerarenopleiding voor het hoger onderwijs. Dit kan zowel voltijd of (flexibele) deeltijd.

Met het zij-instroomtraject van Maandag® haal je in maximaal twee jaar jouw lesbevoegdheid. Je kunt aan de slag in het (speciaal) basisonderwijs, voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs. Maandag® betaalt de opleidingskosten. Alle opleidingskosten? Ja echt!

Door nieuwe leraren op te leiden dragen wij bij aan het oplossen van het lerarentekort. Bovendien nemen wij de begeleiding op ons door senior docenten in te zetten als Maandag® mentoren, waar je als zij-instromer altijd op terug kunt vallen.

Omscholen tot leraar basisonderwijs

Als je graag met jonge kinderen werkt en hen wilt helpen zich te ontwikkelen, dan is omscholen tot leraar in het basisonderwijs een goede optie. Hiervoor heb je een afgeronde hbo-diploma nodig, maar het is ook mogelijk om een zij-instroomtraject te volgen. Je gaat met minimaal een afgeronde hbo opleiding aan de slag in het onderwijs. Tegelijkertijd doe je een verkorte opleiding om je bevoegdheid te halen. Zo kun je in ongeveer twee jaar tijd aan de slag als leraar in het basisonderwijs. Het voordeel van een zij-instroomtraject is dat je meteen aan de slag kunt en dus ook meteen ervaring opdoet in het onderwijs.

Omscholen tot docent voortgezet onderwijs

Als je liever lesgeeft aan oudere leerlingen, dan kun je ervoor kiezen om je om te scholen tot docent in het voortgezet onderwijs. Hiervoor heb je voor de onderbouw een afgeronde hbo-opleiding nodig in het vak dat je wil geven, zoals wiskunde of geschiedenis. Voor de bovenbouw heb je een universitaire opleiding nodig. Net als bij het zij-instroomtraject voor het basisonderwijs, kun je als zij-instromer aan de slag in het voortgezet onderwijs en tegelijkertijd je bevoegdheid halen.

Zij-instromen

Of je nu wilt omscholen tot leraar in het basisonderwijs of docent in het voortgezet onderwijs, overal is er veel vraag is naar leraren en docenten. Het onderwijs heeft te maken met een tekort aan gekwalificeerd personeel, dus zij-instromers zijn ontzettend welkom. Bij Maandag® leiden we je op tot leraar basisonderwijs (pabo) of docent voortgezet onderwijs (tweedegraads). Bij zij-instromen kun je meteen aan de slag. Je start direct met een betaalde baan en staat tijdens jouw opleiding voor de klas.

Leraar worden op latere leeftijd

Steeds meer mensen kiezen voor een carrièreswitch en worden docent. Het is nooit te laat om docent te worden. Er zijn veel mogelijkheden om de benodigde kwalificaties te behalen en om werk te vinden in het onderwijs. Bij Maandag® bieden we de mogelijkheid tot omscholing naar leraar of docent. Of je nu 25 of 50 jaar oud bent. Zolang je maar een hbo-opleiding of wo-opleiding afgerond. Én je natuurlijk een passie voor het onderwijs hebt!

Annique hertel zij-instromen onderwijs 1140x400

Inspiratieverhalen; zij-instroomtraject

    'Midden in het leven wat anders gaan doen. Waarom ook niet?'. Lees het verhaal hier.

    'Als zij-instromer bij Maandag® die ik nu wat ik altijd wilde; voor de klas staan'. Lees het verhaal hier.

Wil je ook het onderwijs in?

Wil je net zoals Rabia en Annique graag in het onderwijs werken? Start als zij-instromer bij Maandag® en wij leiden je op tot leerkracht of docent.