Skip to footerSkip to content
Marieke

zij-instroomin het onderwijs

Waarom bij Maandag®?

  • Je doet werk van betekenis en helpt het lerarentekort op te lossen
  • Je kunt op elk moment van het jaar starten met zij-instromen
  • Een werkplek in het basis-, voortgezet- of middelbaar onderwijs

Wil je via zij-instroom in het onderwijs werken?

Wat leuk dat je interesse hebt om via zij-instroom in het onderwijs te werken. Dat komt goed uit, want nieuwe leraren zijn hard nodig om het onderwijs draaiende te houden. Op deze pagina kom je erachter op welke manieren je voor de klas kunt staan, hoe zij-instroom in het onderwijs werkt en op welke manier wij jou kunnen opleiden. Ben jij klaar om betekenis te geven aan de nieuwe generatie als leerkracht of docent? Bekijk hieronder of je geschikt bent om meteen te kunnen beginnen als zij-instromer in het onderwijs!

Wat houdt zij-instromen in het onderwijs precies in?

Wil je het onderwijs in, maar heb je geen lerarendiploma? Dan is zij-instroom perfect voor jou. Met het zij-instroomtraject van Maandag® haal je in maximaal twee jaar jouw lesbevoegdheid en kun je aan de slag in het (speciaal) basisonderwijs, voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs.

We leiden je op tot leraar basisonderwijs (pabo), Nederlands (tweedegraads), Engels (tweedegraads) of wiskunde (tweedegraads). Bij zij-instromen kun je meteen aan de slag. Je start direct met een betaalde baan en staat tijdens jouw opleiding voor de klas.

Zij-instroom onderwijs - Wat houdt het in
De juiste match

Dit ben jij

Het kan zijn dat je al in het onderwijs werkt zonder lesbevoegdheid of helemaal nog niet in het onderwijs actief bent. In beide gevallen kan je gewoon als zij-instromer starten. Je moet alleen aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • Je hebt een HBO-opleiding (een geaccrediteerde bachelor) of WO-opleiding afgerond.
  • Je hebt maatschappelijke ervaring en een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG).
  • Je bent minimaal vier dagen per week beschikbaar (3 of 4 dagen werken, 1 dag studeren).
  • Je zet je volledig in om het zij-instroomtraject binnen twee jaar af te ronden.

Zij-instroom onderwijs - Dit ben jij

Je wilt aan de slag, wat nu?

Meld je aan

Meld je aan via het formulier of neem direct contact op met jouw dichtstbijzijnde vestiging dat je graag wilt meedoen.

Eerste kennismaking

We kijken of je aan de voorwaarden voldoet en lopen samen het proces met je door.

Geschiktheids-onderzoek

Het onderzoek bestaat uit een landelijke kennisbasistoets, het maken van een portfolio, lesobservatie en een Criterium Gericht Interview (CGI).

Start opleiding

Na het positief afronden van het geschiktheidsonderzoek schrijven we je in voor het zij-instroomtraject.

Veelgestelde vragen over zij-instromen in het onderwijs

Zij-instromen in het onderwijs duurt maximaal 2 jaar. Je kunt de opleiding ook sneller afronden. Tijdens het intakegesprek bij de opleiding wordt vastgesteld welke leeruitkomsten voor jou nog van belang zijn.

Als zij-instromer in het onderwijs sta je 3 of 4 dagen per week voor de klas. Je studeert 1 dag. Dit betekent dus dat je minimaal 4 dagen per week beschikbaar moet zijn.

Maandag® betaalt de opleidingskosten. Klinkt dat als te mooi om waar te zijn? Vanuit onze maatschappelijke betrokkenheid willen wij bijdragen aan het oplossen van het lerarentekort door nieuwe leraren te creëren. Veel scholen zien ons als partner. Als verbinder van onderwijsprofessionals en scholen gaan wij ook voor leraren in wording op zoek naar de juiste match. Bovendien nemen wij de begeleiding op ons door senior docenten in te zetten als Maandag® mentoren waar je als zij-instromer altijd op terug kunt vallen.

Als je aan alle eisen voldoet, dan krijg je alleen nog een geschiktheidsonderzoek. Dit bestaat uit een kennismakingsgesprek, het maken van een portfolio, een observatieles en een Criterium Gericht Interview (CGI). Natuurlijk begeleiden we je tijdens dit hele proces. Na dit onderzoek ben je officieel geschikt verklaard om in het onderwijs te werken.

Het is niet erg dat je de rekentoets lastig vindt, want je ben zeker niet de enige. Je krijgt van ons een training, zodat je zo goed mogelijk voorbereid wordt op deze toets.

Neem contact met ons op

Ben je overtuigd en wil je je graag aanmelden voor ons zij-instroomtraject? Neem dan contact met ons op.

Belangrijk hierbij is om rechts in het keuzemenu op de knop 'onderwijs' te drukken. Selecteer vervolgens de vestiging naar keuze. Op deze manier kom je achter de contactgegevens van onze specialist op de desbetreffende vestiging als het gaat om ons zij-instroomtraject.

Of bekijk onze contactpagina.

Professional of klant van Maandag®?

Welke sector wil je bellen?

Professional of klant van Maandag®?