Skip to footerSkip to content
Goed verhaal

Focus op je werk: 5 tips voor een betere concentratie

focus op je werk

Soms is de focus op werk ver te zoeken. Misschien heb je zóveel te doen, dat je niet weet waar je moet beginnen. Of misschien heb je juist geen duidelijk doel voor ogen. Je checkt je telefoon voor de 10e keer in een uur, maar krijgt niks nuttigs gedaan. Kortom, je kunt je totaal niet concentreren op je werk. Dat levert werkstress en irritatie op. Maar wat kun je eraan doen als je geen focus hebt? In het kort: van alles. Lees verder en herwin je focus op werk.

Wat is de betekenis van focus

Focus is het concentreren op één bepaalde taak of op een specifiek doel. Alle aandacht en energie is hierop gericht, zonder afgeleid te worden.

Hoe krijg je een goede focus op werk?

Er zijn allerlei manieren om een goede focus op werk te krijgen. Soms kan het zo makkelijk zijn als regelmatig een pauze nemen, of een duidelijke to do-lijst maken. Met deze 5 tips komt het helemaal goed:

1. Creëer overzicht

Maak een overzicht van al jouw taken, groot en klein. Zet ze op papier of in een digitaal document. Bekijk je taken kritisch en bepaal de prioriteiten. Zo hoef je dit niet meer in je hoofd bij te houden, wat wonderen kan doen voor je focus op werk.

beter leren focussen

2. Bepaal je doelen

Voor de korte termijn, maar ook voor de lange termijn. Om goede focus op werk te hebben, is het belangrijk dat je duidelijke doelen hebt. Wat wil jij bereiken, en hoe kun je die doelen behalen? Als je dit voor ogen hebt, volgt de concentratie vanzelf.

Bij Maandag® kijken we niet alleen naar wat je gedaan hebt, maar ook naar wat je wilt bereiken. Zo vinden we een baan die perfect bij je past. Heb jij als doel om door te groeien? Via onze Academy kun je allerlei trainingen volgen om dit te bereiken.

3. Leg je telefoon weg

Wist je dat we gemiddeld 344 (!) keer per dag op onze telefoon kijken? Met alle appjes, e-mails en andere notificaties zijn telefoons onwijs slecht voor je concentratie op werk. De oplossing is simpel: zet je privételefoon op stil of – nog beter – berg hem op. Spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat je één keer per uur naar je telefoon mag kijken, tijdens een pauze.

4. Zorg voor een opgeruimde werkplek

Rust in je omgeving creëert focus. Ruim regelmatig je vuile kopjes en je documenten op. Werk je met een computer? Dan is het ook belangrijk om deze opgeruimd te houden. Organiseer je mappen en mailbox, en klik onnodige tabbladen weg. Je zult merken dat je je makkelijker kunt concentreren op werk.

5. Neem pauzes

Stel je voor: het is een drukke dag op werk. Je vergeet om een moment voor jezelf te pakken. Je focus begint achteruit te gaan, maar je werkt gewoon door. Herkenbaar? Hoewel je het gevoel hebt dat je niet kunt stoppen, is dit het beste wat je kunt doen. Ons brein heeft rust nodig, om vervolgens weer optimaal te kunnen werken.

Doe jezelf én je werkgever dus een plezier: neem regelmatig pauzes. Niet alleen tijdens de lunch, maar ook tussendoor. Een pauze van een paar minuten kan al wonderen doen.

De Pomodoro techniek

concentreren op werk

De Pomodoro techniek is een methode voor tijdsmanagement, waarbij korte pauzes essentieel zijn. De techniek is simpel: je werkt 25 minuten aan één enkele taak, zonder onderbrekingen. Daarna neem je 3 tot 5 minuten pauze. Dit herhaal je 4 keer. Dan neem je een wat langere pauze, van 15 tot 30 minuten.

De Pomodoro techniek is vernoemd naar een kookwekker in de vorm van een tomaat. Nu hoef je natuurlijk niet per se een kookwekker te gebruiken. Een digitale timer is ook prima. Zorg er wel voor dat je niet afgeleid kunt worden door digitale prikkels (zie tip 2).

Vraag jezelf: heb ik zin in mijn werk?

Als je jouw werk leuk en interessant vindt, volgt de focus vanzelf. Natuurlijk heeft iedereen wel eens minder concentratie op werk, maar dit zou niet vaak moeten voorkomen. Als je na het volgen van deze tips nog steeds weinig focus hebt, is het misschien tijd voor iets nieuws. Bij Maandag® is er altijd een baan waar jij frisse energie van krijgt, hoeveel ervaring je ook hebt. Leuk werk, waar je je graag op focust!

zin in Maandag®

Of stuur een open sollicitatie. Ook kun je je bij Maandag® verder ontwikkelen. Denk aan vaardigheidstrainingen en vakinhoudelijke workshops, die je als professional kunt volgen.

Meer weten over wat Maandag® jou kan bieden? Lees alles over detachering.