Skip to footerSkip to content
Goed verhaal

10 tips om écht tot rust te komen

10 tips tot rust komen ontstressen

Tot rust komen kan soms best een uitdaging zijn. Met alle mails, appjes, vergaderingen en veeleisende collega’s is stress lastig te vermijden. En dan hebben we het nog niet eens over de uitdagingen in je privéleven. Om al die prikkels de baas te blijven is rust essentieel. Met deze 10 ontstressen tips kom je écht tot rust in je hoofd.

1. Ontspannen in de natuur

Waar kun je het beste heen om tot rust te komen? Dit hoeft geen luxe spa of wekenlange vakantie te zijn. Een uitstapje naar de natuur is een ideale manier om te ontstressen. Onderzoek van de Universiteit van Wageningen heeft aangetoond dat een natuurlijke omgeving stress verlaagt. Bovendien zorgt regelmatig wandelen ervoor dat je beter slaapt.

2. Adem met aandacht

Ademen. Het gaat natuurlijk vanzelf. Maar ga je er bewust mee om, dan kan dit een handige manier zijn om tot rust te komen. Een bekende ademhalingstechniek heet ‘4-7-8’. Dit houdt in dat je 4 seconden inademt, deze ademhaling 7 seconden vasthoudt en vervolgens 8 seconden uitademt. Herhaal dit 3 of 4 keer, en je zult merken dat je minder spanning in je lichaam hebt.

3. Van ‘moeten’ naar ‘mogen’

We moeten van alles. We moeten werken, sporten, koken. Maar wat zou er gebeuren als je het woord ‘moeten’ vervangt door ‘mogen’? Je mág sporten, want je geniet van de tijd voor jezelf. Je mág werken, want je bent blij met je baan.

Voelt jouw werk alsnog als een vervelende verplichting? Misschien is het tijd voor iets nieuws. Bij Maandag® vinden we dé baan voor jou, hoeveel ervaring je ook hebt. Werk dat niet als een verplichting voelt, maar waar je zin in hebt! Benieuwd wat Maandag® jou kan bieden? Lees alles over detachering, of:

4. Ontprikkelen in je vrije tijd

Probeer je vrije tijd niet helemaal vol te plannen. Een volle agenda kan stress opleveren. Bovendien zijn spontane plannen vaak het leukst. Een lege agenda geeft je de vrijheid om op het moment te bepalen waar je zin in hebt. Zo kom je echt tot rust in je vrije tijd.

5. Zet je apparaten uit

Je telefoon, tablet, laptop en tv zijn vermakelijk, maar kunnen ook overprikkelend zijn. En soms moet je gewoon even ontprikkelen. Dit is ook een uitstekende manier om tot rust te komen voor het slapen.

6. Bewegen helpt tegen stress

Inspanning zorgt voor ontspanning. Of je nu gaat sporten, wandelen of een stukje fietst. Na afloop is je lijf moe en je hoofd rustig. Moet je nodig schoonmaken in huis? Ook dat valt onder beweging. Met als bonus: een opgeruimd huis zorgt voor een opgeruimd hoofd.

7. Vaar je eigen koers

Richt je leven niet in volgens andermans verwachtingen. Dit kost bakken energie, levert stress op en is niet realistisch. Doe wat jou gelukkig maakt. Zo begin je de dag energiek en sluit je hem voldaan af.

8. Deel je gevoelens en gedachten

Als je iets niet uitspreekt, kan het steeds groter worden in je hoofd. Wanneer je het uiteindelijk wél doet, blijkt het vaak onwijs mee te vallen. Deel je gevoelens en gedachten met iemand die je vertrouwt. Diegene kan je helpen om dingen in perspectief te plaatsen.

9. Durf dingen te missen

Een weekend vol etentjes, borrels en verjaardagsfeesten kan onwijs gezellig zijn. Toch is het belangrijk om tijd voor jezelf te nemen. Heb je eigenlijk niet zo’n behoefte om te gaan? Durf dan gewoon een keer ‘nee’ te zeggen. Gebruik die tijd om tot rust te komen. De volgende keer ben je er weer gezellig bij, vol energie.

10. Zoek de stilte op

Kun je niet goed tot rust komen? Goede kans dat je vandaag nog (bijna) geen moment van stilte hebt gehad. Jammer, want stilte kan juist zoveel brengen. Het geeft je de mogelijkheid om je gedachten te ordenen en spanningen van je af te laten glijden.

In het kort: wees lief voor jezelf, luister naar je gevoel en bewaak je grenzen. Zo kom je tot rust én ervaar je in het vervolg minder stress.