Wat is schijnzelfstandigheid? En hoe weet je of je als zzp’er in de zorg schijnzelfstandig bent? In deze blog vertellen we je hier alles over. Er komen namelijk een aantal belangrijke veranderingen aan voor zzp’ers. Specifiek voor zzp in de zorg. Schijnzelfstandigheid is hier een belangrijk onderdeel van. Het ministerie heeft namelijk aangekondigd om op schijnzelfstandigheid te gaan handhaven.
Wat is schijnzelfstandigheid?
Het ministerie wil schijnzelfstandigheid dus aanpakken. Maar wat is dat eigenlijk? Het ministerie omschrijft dit zo:
Bij schijnzelfstandigheid werkt iemand als zelfstandige, maar zou diegene eigenlijk als werknemer in loondienst moeten worden aangemerkt. Dit wordt ook wel een verkapt dienstverband genoemd.
Een schijnzelfstandige voert dezelfde werkzaamheden uit als het vaste personeel bij een organisatie. Dit gebeurt onder het gezag van een werkgever: de schijnzelfstandige werkt ‘in dienst van’ de werkgever. Het ministerie geeft aan dat je als zelfstandige niet onder het gezag van een werkgever hoort te werken.
Zzp in de zorg en schijnzelfstandigheid
Met name in de zorg werken veel schijnzelfstandige zzp’ers. En dit aantal neemt snel toe. Volgens het ministerie veroorzaakt dit verschillende problemen.
Waarom wordt schijnzelfstandigheid aangepakt?
De toename van zzp’ers in de zorg leidt tot eenhogere werkdruk voor werknemers in loondienst. Dit omdat zzp’ers zich vooral tot de hoofdtaken beperken. Taken zoals administratie (die als ‘minder leuk’ worden beschouwd) belanden hierdoor vaak bij werknemers in loondienst (bron:Rijksoverheid).
Met de aangekondigde maatregelen wil het ministerie de balans herstellen, tussen zzp’ers en werknemers in loondienst. Dit geldt niet alleen voor zzp’ers de zorg, maar ook voor andere zelfstandigen.
Meer weten?
Ontvang updates over zzp in de zorg, interessante carrièrekansen en meer.