Skip to footerSkip to content
Header Asset - Zorg & Welzijn

alles overzzp in de zorg

  • Werken als zzp'er in de zorg
  • Kabinet wordt strenger voor schijnzelfstandige
  • Zzp in de zorg updates

Filters

0 gevonden vacatures

Helaas hebben we geen passende vacatures gevonden

Geen resultaten gevonden

Werken als zzp’er in de zorg

Als zzp'er in de zorg werk je zelfstandig voor cliënten die jouw zorg en expertise nodig hebben. Je bent eenzelfstandig ondernemer die zorgverlening aanbiedt op freelancebasis. Dit betekent dat je niet in loondienst werkt bij een zorginstelling, maar verantwoordelijk bent voor je eigen acquisitie.

Werken als zzp’er in de zorg brengt voor- en nadelen met zich mee. Enkele voordelen zijn de vrijheid en afwisseling. Voorbeelden van nadelen zijn de administratie en verminderde financiële zekerheid. Meer weten? Lees alles over de voor- en nadelen van werken als zzp’er in de zorg.

Kabinet strenger voor schijnzelfstandige

Recente ontwikkelingen voor zzp’ers in de zorg

Het aantal zzp’ers groeit nergens zo hard als in de zorg. Dat blijkt uit data van het CBS. In het derde kwartaal van 2022 waren er 34.000 meer zzp’ers in de zorg dan in 2021. Een stijging van ruim 30 procent. Het kabinet sprak in december 2022 het voornemen uit om deze toename aan te pakken (bron: Rijksoverheid). Specifiek, de toename van schijnzelfstandigen in de zorg. Maar wanneer ben je eigenlijk een schijnzelfstandige?

Je bent een schijnzelfstandige als je als zzp’er wordt aangemerkt, maar eigenlijk een werknemer bent. Je voert dezelfde werkzaamheden uit als het vaste personeel bij een organisatie. Dit is niet toegestaan, maar komt wel vaak voor in de zorg.

Het kabinet meer handhaven op schijnzelfstandigheid en het financieel minder aantrekkelijk maken om als zelfstandige te werken. Zo wordt de zelfstandigenaftrek verlaagd van 6.310 euro in 2022 naar 900 euro in 2027 (bron: Skipr). Er komen dus een aantal veranderingen aan. Meer weten? Lees alles over de toekomst van zzp in de zorg.

Blijf op de hoogteOntvang updates over zzp in de zorg, interessante carrièrekansen en meer

Starten als zzp’er in de zorg

Wil je starten als zzp'er in de zorg? Dan is het belangrijk dat je de juiste papieren en vaardigheden hebt, afhankelijk van je specialisatie. Zo zijn er zorgverleners die zich moeten registreren in het BIG-register, zoals fysiotherapeuten en verpleegkundigen.

Ook is het slim om een goed plan te maken. Wanneer je wilt starten als zzp'er in de zorg moet je bijvoorbeeld nadenken over acquisitie: hoe je opdrachten kunt krijgen. Verder is het belangrijk dat je op de hoogte bent van de wet- en regelgeving die geldt voor zzp'ers in de zorg, zoals de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz).

zzp'er in de zorg

Zzp in de zorg opdrachten

Als zzp'er in de zorg kun je verschillende opdrachten krijgen, afhankelijk van jouw expertise en specialisatie. Als zzp verpleegkundige kun je bijvoorbeeld opdrachten in de thuiszorg krijgen en zorg verlenen aan mensen die niet meer zelfstandig kunnen wonen. Als fysiotherapeut kun je cliënten op zzp-basis behandelen, bijvoorbeeld wanneer ze herstellen van een blessure of operatie. Zo zijn er voor elke specialisatie in de zorg verschillende zzp opdrachten.

Zzp in de zorg salaris

Er wordt vaak gedacht dat je als zzp'er in de zorg meer salaris verdient dan wanneer je in loondienst bent. Toch komt dit ongeveer op hetzelfde neer. Zo verdienen ervaren verpleegkundigen netto 17 euro per uur, of ze nu als zzp'er of in loondienst werken. Wel werken zzp'ers vaak meer uren dan werknemers in loondienst, waardoor ze aan het eind van de maand meer overhouden (bron: Adviesbureau Berenschot).

Zorg vacatures

Ben je een zzp'er in de zorg en op zoek naar nieuwe uitdagingen? Er zijn allerlei interessante zorg vacatures bij Maandag®, door heel Nederland. Als zzp'er heb je de mogelijkheid om flexibel te werken, wat vrijheid en zelfstandigheid met zich meebrengt. Maar je kunt bij Maandag® ook werken op basis van detachering. Dezelfde afwisseling die bij zzp komt kijken, maar dan met de zekerheid van een contract bij Maandag®. En dat brengt allerlei voordelen met zich mee, waaronder opleidingsmogelijkheden via de Maandag® Academy.

Vind vacatures die écht bij je passenGepersonaliseerd, makkelijk en snel