Skip to footerSkip to content
Vrouw media card

alles overzzp in de zorg

  • Werken als zzp'er in de zorg: voor- en nadelen
  • Kabinet wordt strenger voor schijnzelfstandige
  • Zzp in de zorg updates

Werken als zzp’er in de zorg

Als zzp'er in de zorg werk je voor cliënten die jouw zorg en expertise nodig hebben. Je bent een zelfstandig ondernemer die zorgverlening aanbiedt op freelance basis. Dit betekent dat je niet in loondienst werkt bij een zorginstelling, maar verantwoordelijk bent voor je eigen acquisitie.

Werken als zzp’er in de zorg brengt voor- en nadelen met zich mee. Enkele voordelen zijn de flexibele werktijden en de afwisseling. Voorbeelden van nadelen zijn de administratie, de gewerkte uren bijhouden en verminderde financiële zekerheid. Meer weten? Lees alles over de voor- en nadelen van werken als zzp’er in de zorg.

Kabinet strenger voor schijnzelfstandigen

Recente ontwikkelingen voor zzp’ers in de zorg

Het aantal zzp’ers groeit nergens zo hard als in de zorg. Dat blijkt uit data van het CBS. In het derde kwartaal van 2022 waren er 34.000 meer zzp’ers in de zorg dan in 2021. Een stijging van ruim 30 procent.

Het kabinet sprak in december 2022 al het voornemen uit om deze toename aan te pakken (bron: Rijksoverheid). Specifiek spraken ze uit om de toename van schijnzelfstandigen in de zorg aan te pakken. Maar wanneer ben je eigenlijk een schijnzelfstandige?

Je bent een schijnzelfstandige als je als zzp’er wordt aangemerkt, maar eigenlijk een werknemer bent. Je voert dezelfde werkzaamheden uit als het vaste personeel bij een organisatie. Dit is niet toegestaan, maar komt wel vaak voor in de zorg.

Het kabinet maakt het financieel minder aantrekkelijk om als zelfstandige te werken. Zo is de zelfstandigenaftrek in 2022 verlaagd naar 6.310 euro en zal deze verder worden verlaagd naar 900 euro in 2027 (bron: Skipr). Meer weten? Lees alles over de toekomst van zzp in de zorg.

Strengere controle op schijnzelfstandigheid (wet dba)

Inspectie gezondheidszorg

Vanaf 1 januari 2024 zijn de overheid en brancheorganisaties meer gaan controleren op schijnzelfstandigheid in de zorg. Je moet zelfstandig voldoen aan de regelgeving rondom kwaliteit van de zorgverlening en kunnen laten zien dat je voldoet aan de eisen van ondernemerschap die volgens de Belastingdienst zijn opgesteld. (bron: kvk)

Starten als zzp’er in de zorg

Wil je starten als zzp'er in de zorg? Dan is het belangrijk dat je de juiste papieren en vaardigheden hebt, afhankelijk van je specialisatie. Zo zijn er zorgverleners die zich moeten registreren in het BIG-register, zoals fysiotherapeuten en verpleegkundigen.

Ook is het slim om een goed plan te maken. Wanneer je wilt starten als zzp'er in de zorg, moet je bijvoorbeeld nadenken over acquisitie: hoe je opdrachten kunt krijgen. Verder is het belangrijk dat je op de hoogte bent van de wet- en regelgeving die geldt voor zzp'ers in de zorg.

zzp'er in de zorg

De wet- en regelgeving voor zelfstandig zorgaanbieders

Als zelfstandig zorgprofessional moet je onder andere voldoen aan de volgende wet- en regelgeving:

De wet toetreding zorgaanbieder (Wtza)

Sinds 1 januari 2022 is de nieuwe Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza) voor alle zorgaanbieders in werking getreden. In deze wet staat precies aan welke eisen je moet voldoen voordat je mag beginnen met het verlenen van zorg.

Alle zzp'ers in de zorg dienen zich aan te melden bij het Zorgaanbiedersportaal. Hier vul je een vragenlijst in, waarna de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) toetst of je voldoende weet van de wetgeving en kwaliteitseisen voor de zorg.

De wet Wkkgz

Omdat de overheid ervoor wil zorgen dat er altijd op een goede manier zorg wordt geboden, staat er in de wet wat goede zorg precies betekent en wat men kan doen als ze een klacht hebben over de zorg. Dit moet ondeskundige zorgverleners tegengaan. Dit is vastgelegd in de Wet Kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz). Ook de verklaring omtrent gedrag (VOG) is onderdeel van de Wkkgz.

BIG-registratie

In het BIG-register staat aangegeven wat een zorgverlener kan en mag. Het doel van van de wet BIG is om te voorkomen dat ondeskundige zorgverleners patiënten zorg kunnen verlenen. Denk aan het uitvoeren van een bepaalde chirurgische handeling of het geven van injecties.

Zeker weten dat je voldoet aan alle wet- en regelgeving voor zzp'ers? Kijk op kvk.nl voor de meest recente wet- en regelgeving voor zzp'ers in de zorg.

Zzp in de zorg opdrachten

Als zzp'er in de zorg kun je verschillende opdrachten krijgen, afhankelijk van jouw expertise en specialisatie. Als zzp-verpleegkundige kun je bijvoorbeeld opdrachten in de thuiszorg krijgen en zorg verlenen aan mensen die niet meer zelfstandig kunnen wonen.

Als fysiotherapeut kun je cliënten op zzp-basis behandelen, bijvoorbeeld wanneer ze herstellen van een blessure of operatie. Zo zijn er voor elke specialisatie in de zorg verschillende zzp opdrachten.

Uitzendbureau zorg, onderwijs en overheid

Zzp in de zorg salaris

Er wordt vaak gedacht dat je als zzp'er in de zorg meer salaris verdient dan wanneer je in loondienst bent. Toch komt dit ongeveer op hetzelfde neer. Zo verdienen ervaren verpleegkundigen netto 17 euro per uur, of ze nu als zzp'er of in loondienst werken.

Wel werken zzp'ers vaak meer uren dan werknemers in loondienst, waardoor ze aan het eind van de maand meer overhouden (bron: Adviesbureau Berenschot).

accountmanager zorg vacatures

Zorg vacatures

Ben je een zzp'er in de zorg en op zoek naar nieuwe uitdagingen? Er zijn allerlei interessante zorg vacatures bij Maandag®, door heel Nederland. Als zzp'er heb je de mogelijkheid om flexibel te werken, wat vrijheid en zelfstandigheid met zich meebrengt. Maar je kunt bij Maandag® ook werken op basis van detachering. Dezelfde afwisseling die bij zzp komt kijken, maar dan met de zekerheid van een contract bij Maandag®. En dat brengt allerlei voordelen met zich mee, waaronder opleidingsmogelijkheden via de Maandag® Academy.

Werken als zzp'er in de zorg vacatures

Filters

0 gevonden vacatures

Helaas hebben we geen passende vacatures gevonden

Geen resultaten gevonden

Blijf op de hoogteOntvang updates over zzp in de zorg, interessante carrièrekansen en meer