Skip to footerSkip to content
Goed verhaal

Werken als zzp’er in de zorg: alle voor- en nadelen

zzp in de zorg voor- en nadelen

Als jij als zzp’er in de zorg wilt werken, is het goed om alle voor- en nadelen te begrijpen. Maandag® zet je voor jou op een rij. Zo weet je precies wat er allemaal bij komt kijken. Lees verder en ontdek of werken als zzp’er in de zorg iets voor jou is.

Wat zijn de voordelen van zzp in de zorg?

Vrijheid

Als zzp’er in de zorg bepaal jij zelf waar, hoeveel en wanneer je werkt. Als er een opdracht voorbij komt waar je geen interesse in hebt, kun je deze afwijzen. Wil je deze week wat minder werken, en volgende week juist wat extra uren oppakken? Ook daar ben je vrij in. Als zzp’er bepaal jij jouw eigen werkstijl en -ritme.

Afwisseling & werkervaring opdoen

Als zzp’er in de zorg kun je bij verschillende werkgevers en met diverse cliëntgroepen werken. Zo doe je snel diverse werkervaring op.

werken als zzp'er in de zorg

Werken in de zorg als zzp’er: de nadelen

Minder financiële zekerheid

Als zzp’er werk je flexibel. Je hebt geen vast contract bij een werkgever, maar je bepaalt jouw eigen werkritme. Dit heeft zijn voordelen, maar betekent wel dat je minder financiële zekerheid hebt. Bovendien word je bij ziekte en vakantie niet doorbetaald, en bouw je geen pensioen op.

Administratie

Je bent verantwoordelijk voor de administratie van jouw eigen onderneming. Denk hierbij aan belastingaangifte en pensioenopbouw.

Het kabinet wordt strenger voor schijnzelfstandigen

Het kabinet sprak in december 2021 het voornemen uit om de toename van zzp'ers in de zorg aan te pakken (bron: Rijksoverheid). Specifiek, de toename van schijnzelfstandigen in de zorg. Lees meer over werken als zzp'er in de zorg, en over deze recente ontwikkelingen.

Flexibel werken, met financiële zekerheid

Is financiële zekerheid belangrijk voor je, maar wil je wél flexibel werken in de zorg? Misschien past detacheren beter bij jou. Detachering brengt veel voordelen met zich mee, die deels vergelijkbaar zijn met de voordelen van werken als zzp'er.

Over detachering bij Maandag®

    Je hebt een contract met vaste uren en een stabiel salaris

    Je hebt goede arbeidsvoorwaarden, zeker bij Maandag®

    Er is veel aandacht voor persoonlijke ontwikkeling, met opleidingsmogelijkheden via de Maandag® Academy

    Je doet snel gevarieerde werkervaring op bij verschillende bedrijven

    Detacheren is goed voor je netwerk; je leert regelmatig nieuwe mensen uit jouw vakgebied kennen

Lees meer over detachering of bekijk alle vacatures in de zorg.