Skip to footerSkip to content

Wat verdient een Wijkverpleegkundige?

Wat verdient een Wijkverpleegkundige? - Header image

Ga je solliciteren of wil je een opleiding tot wijkverpleegkundige gaan volgen? Dan is het natuurlijk interessant om te weten wat je als verpleegkundige gaat verdienen. Werken in de zorg is dankbaar werk, en veel mensen werken zeker niet alleen voor het geld. Natuurlijk is je salaris wel een belangrijk aspect.

Het precieze salaris voor een wijkverpleegkundige is afhankelijk van je opleidingsniveau en je ervaring. Daarnaast zijn de sector en de daarbij horende cao van belang. In de thuiszorg is dat de cao VVT.

Je kunt op twee manieren als verpleegkundige in een wijk werkzaam zijn. Heb je een mbo-opleiding gevolgd? Dan ben je verpleegkundige in de wijk. Heb je de opleiding hbo-v afgerond? Dan is de functienaam: wijkverpleegkundige. Als wijkverpleegkundige heb je meer verantwoordelijkheden en mag je meer medische handelingen uitvoeren dan de verpleegkundige in de wijk.

Wat doet een wijkverpleegkundige?

Naast het uurloon voor de verschillende functies als verpleegkundige, is het ook belangrijk om te weten wat je werk precies inhoudt. Het werk als wijkverpleegkundige is heel afwisselend. Je verricht medische handelingen, hebt administratieve taken, bent verantwoordelijk voor de persoonlijke verzorging van je cliënten en geeft voorlichting aan zowel patiënten als hun familie of naasten.

Bij medische handelingen moet je denken aan het toedienen van medicijnen, het aanleggen van een infuus en het verzorgen van wonden. Je zult ook contact onderhouden met andere zorgverleners, met de huisarts en andere verzorgenden, zoals de familie of mantelzorgers.

Persoonlijke verzorging houdt in dat je helpt met opstaan, wassen, aankleden en verschonen. Vaak ben je als wijkverpleegkundige ook werkzaam voor de wijk als geheel: je geeft voorlichting op bijeenkomsten in de wijk en probeert er samen met andere zorgverleners voor te zorgen dat mensen geen of minder zorg nodig hebben. Er komt dus zeker ook een stukje preventie bij kijken.

Vaardigheden en competenties van wijkverpleegkundigen

Tijdens de opleiding verpleegkunde leer je alle belangrijke vakinhoudelijke aspecten van het werk als wijkverpleegkundige. Daarnaast moet je zeer zelfstandig kunnen werken. Je moet besluitvaardig zijn, goed kunnen luisteren, inlevingsvermogen hebben en oog voor het welzijn van cliënten, wat vaak ouderen zijn. Erg belangrijk is dat je zorgvuldig bent en gevoel voor verantwoordelijkheid hebt. Daarnaast moet je je cliënt kunnen motiveren om een gezonde leefstijl te ontwikkelen, ondanks de gezondheidsproblemen en klachten die hij of zij heeft.

Naast de juiste kennis en competenties is het in deze functie ook van groot belang dat je een grote motivatie hebt en stressbestendig bent. Het werk is zeer afwisselend en kan stressvol zijn; mensen zijn van jouw oordeel en zorg afhankelijk. Dat maakt het werk interessant, maar het vraagt wel iets van je motivatie en doorzettingsvermogen.

Gemiddelde salaris

Wat is het salaris van een wijkverpleegkundige? In 2024 ligt het gemiddelde salaris tussen de € 2.350,- en € 4.000,- bruto per maand. Wanneer je net begint, is je startsalaris een maandloon van ongeveer € 2.350,-. Werk je al wat langer in deze functie? Het salaris van een wijkverpleegkundige kan oplopen tot € 4.000,- bruto per maand. Je vindt een duidelijke salarisindicatie terug in de Verpleeg-, Verzorgingshuizen, Thuiszorg en Jeugdgezondheidszorg cao (de cao VVT). Daar valt deze functie onder.

Naast je loon heb je als wijkverpleegkundige recht op een aantal toeslagen, zoals onregelmatigheidstoeslag (je werktijden zijn niet altijd van negen tot vijf), vakantietoeslag en een eindejaarsuitkering. Daarnaast worden soms extra secundaire arbeidsvoorwaarden aangeboden.

Er zijn veel handjes nodig in de zorg en dus relatief veel vacatures voor wijkverpleegkundige. Dat drijft het gemiddelde uurloon omhoog en maakt dat een werkgever eerder bereid is diverse extra's te bieden.

Salarisverschillen tussen regio's en locaties

In aanvulling op je reguliere salaris en de secundaire arbeidsvoorwaarden die in de cao VVT zijn opgenomen, bieden sommige werkgevers extra secundaire arbeidsvoorwaarden. Denk aan een fiets van de zaak, een reiskostenregeling of extra vrije dagen. Vooral in regio's waar vacatures moeilijk te vervullen zijn, zoals in vergrijzende regio's, bieden werkgevers vaak betere voorwaarden of een hoger loon. Dit wordt verklaard door een tekort aan geschikt personeel in de regio.

Ook proberen veel werkgevers op andere manieren hun personeel aan zich te binden, zoals door extra scholingsmogelijkheden of door te zorgen voor een gezellige werksfeer. Dit kan de salarisverschillen tussen verschillende regio's en locaties verklaren.

Invloed van ervaring en opleiding op het salaris

Het startsalaris van wijkverpleegkundigen ligt rond de € 2350,-. Ben je meer ervaren, dan liggen de salarissen hoger. Je kunt doorgroeien tot een brutosalaris van rond de € 4000,-. Ook het opleidingsniveau is van belang voor de hoogte van je salaris. Heb je een opleiding op hbo-niveau en ben je dus allround wijkverpleegkundige, dan ligt je salaris hoger dan wanneer je verpleegkundige in de wijk bent, oftewel verpleegkundige op mbo-niveau.

Ervaren wijkverpleegkundigen kunnen doorgroeien naar coördinerend wijkverpleegkundige of zich specialiseren tot bijvoorbeeld indicerend wijkverpleegkundige. Je mag dan beslissen over de indicatie voor zorg van je cliënten. De brutolonen voor gespecialiseerde wijkverpleegkundigen liggen hoger dan een normaal wijkverpleegkundige salaris. Hoeveel je gaat verdienen is dus ook afhankelijk van eventuele specialisaties.

De arbeidsmarktsituatie

Ben je wijkverpleegkundige en ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging bij een andere werkgever? Of ben je net afgestudeerd en op zoek naar je eerste baan? Of je nu een mbo-opleiding hebt gevolgd of een opleiding op hbo-niveau, over de arbeidsmarkt en het gemiddelde loon hoef je je geen zorgen te maken. Er zijn veel vacatures, zowel voor verpleegkundige in de wijk als voor wijkverpleegkundige. Dat heeft een gunstige invloed op de salarissen, want deze stijgen doorgaans bij een tekort aan geschikt personeel. Ook bieden werkgevers vaak extra's bovenop de reguliere arbeidsvoorwaarden. Zo proberen ze medewerkers aan te trekken op een moeilijke arbeidsmarkt.

Tips om het salaris te verhogen

De belangrijkste tip om te zorgen dat je salaris op peil blijft of zelf hoger wordt is dat je moet zorgen dat je kennis up-to-date blijft. Volg nascholingscursussen, zorg dat je weet wat er in je beroep speelt en volg de ontwikkelingen in de verpleegkunde. Een hogere opleiding betekent ook meer salaris. Ben je als verpleegkundige in de wijk werkzaam, overweeg dan om de opleiding tot wijkverpleegkundige te volgen. Dat kan ook terwijl je al een baan hebt. Ben je werkzaam als wijkverpleegkundige en heb je de opleiding hbo-v gedaan? Dan kun je overwegen een post hbo-opleiding te doen. Vaak wil je werkgever bijdragen in de kosten of je vrij geven voor het volgen van de opleiding.

Conclusie

Je hebt nu een beeld gekregen van wat je kunt verdienen als wijkverpleegkundige. Het maakt uit of je opleidingsniveau mbo of hbo is en hoeveel ervaring je hebt. Ook wanneer je een meer gespecialiseerde functie als wijkverpleegkundige hebt, zoals coördinerend wijkverpleegkundige, heeft dat invloed op je loon. Per sector zijn er ook verschillen, zowel in de salarissen als in de secundaire arbeidsvoorwaarden. Ook dat heeft invloed op de uiteindelijke hoogte van je salaris en andere vergoedingen.

Meer weten?

Wil jij meer weten over een functie als Wijkverpleegkundige bij Maandag®? Lees dan ook onze andere blogs: