Skip to footerSkip to content

Hoe word je Wijkverpleegkundige?

Hoe word je Wijkverpleegkundige? - Header image

Wil je wijkverpleegkundige worden? Er zijn verschillende manieren waarop dat mogelijk is. Allereerst via het reguliere onderwijs, zowel op mbo- als op hbo-niveau. Vaak ga je de hele week naar school, maar soms kun je het vak (deels) in de praktijk leren; dat kan wanneer je de mbo-opleiding Verpleegkunde via de BBL route doet.

Ook op het hbo zijn er mogelijkheden om te werken als wijkverpleegkundige en tegelijk te leren. En wist je dat je je ook op latere leeftijd kunt laten omscholen tot verpleegkundige of wijkverpleegkundige? Dan duurt de opleiding meestal een stuk korter en kun je de opleiding vaak combineren met werken in de praktijk. Ook wanneer je via het reguliere mbo- en hbo-onderwijs je opleiding volgt krijg je overigens veel te maken met de praktijk, doordat je stages loopt.

Opleiding

Om verpleegkundige in de wijk te worden, heb je een mbo-opleiding Verpleegkunde nodig. Deze opleiding duurt vier jaar. Om wijkverpleegkundige te worden moet je de hbo-opleiding Verpleegkundevolgen. Deze opleiding wordt ook wel hbo-v genoemd en ook deze opleiding duurt vier jaar. Het verschil tussen een verpleegkundige in de wijk en een wijkverpleegkundige is dat de tweede deels complexere medische handelingen mag verrichten. Ook mag deze indiceren, oftewel: beslissen welke zorg nodig is. Je hebt dan een organiserende rol bij het bepalen van de juiste zorg voor de cliënt.

Vaak heeft de wijkverpleegkundige ook coördinerende taken en beslist deze mee welke voorlichting op wijkniveau nodig is. Als verpleegkundige in de wijk met een mbo-opleiding heb je doorgaans juist meer uitvoerende taken.

Wil je nog verder doorgroeien? Dan kun je een post hbo-opleiding volgen. De nadruk ligt dan vooral op het aansturen van een team en het werken op wijkniveau. Je leert de zorgbehoefte in een wijk te onderzoeken en hoe je samen met andere zorgverleners in de wijk preventieve maatregelen kunt nemen.

Met je opleiding hbo-Verpleegkunde kun je niet alleen als wijkverpleegkundige aan de slag, maar ook in ziekenhuizen, de kraamzorg, de gehandicaptenzorg of bij de GGD.

Wijkverpleegkundige worden via een andere weg

Naast het reguliere onderwijs zijn ook een aantal andere mogelijkheden om regulier verpleegkundige of wijkverpleegkundige te worden. Afhankelijk van je vooropleiding en ervaring kun je in vier jaar tijd je hbo-diploma halen, door te werken en leren tegelijk. Dit kan ook in een kortere periode, met speciale omscholingstrajecten die zijn toegespitst op jouw persoonlijke situatie.

Er zijn veel vacatures voor wijkverpleegkundige, want er is veel personeel in de zorg nodig. Daarom kun je je steeds gemakkelijker omscholen tot medewerker in de zorg. Ook wordt er, om goed personeel aan te trekken, allerlei leer-werktrajecten aangeboden door werkgevers. Daar kan je zeker je voordeel mee doen.

Wat doet een wijkverpleegkundige?

Een wijkverpleegkundige heeft veel verschillende taken. Je verricht verpleegtechnische handelingen, biedt verpleegkundige zorg, helpt bij de persoonlijke verzorging, hebt administratieve taken en geeft voorlichting. Een wijkverpleegkundige werkt meestal in een bepaalde wijk met een vaste groep cliënten. Meestal ben je in dienst bij een thuiszorg organisatie.

Thuiszorg wordt veelal gegeven aan ouderen of aan mensen die thuis tijdelijk zorg nodig hebben, zoals na een operatie. Ook gehandicapten en anderen die beperkingen in hun thuissituatie ervaren, zoals mensen met psychosociale problemen, krijgen vaak thuiszorg.

Verpleging

Een belangrijk deel van het wijkverpleegkundige werk bestaat uit medische zorg. Denk aan het aanleggen van een infuus, toedienen van medicijnen of het verzorgen van wonden. Je schat in wanneer de huisarts moet worden ingeschakeld of dat er andere zorgverleners moeten worden betrokken bij de zorgverlening. Als gediplomeerd wijkverpleegkundige is het aan jou om te beslissen welke zorg de patiënten nodig hebben.

Verzorging

Als wijkverpleegkundige help je je cliënt bij de dagelijkse persoonlijke verzorging, zoals bij het opstaan, aankleden, wassen, douchen en verschonen. Je houdt in de gaten wat je cliënt nog zelf kan doen en wat minder goed gaat. Daarnaast hou je in de gaten of de cliënt voldoende sociale contacten heeft en zich niet eenzaam voelt. Je stimuleert mensen om zelf doen wat ze nog zelf kunnen, probeert preventief te denken en te voorkomen dat mensen nog meer afhankelijk worden van zorg.

Administratie

Als wijkverpleegkundige heb je tevens administratieve taken. Je houdt het medisch dossier van de cliënt bij, legt gegevens vast voor de zorgverzekeraar en rapporteert aan de huisarts of andere zorgverleners. Je houdt nauw contact met de familie of met mantelzorgers. Soms kan dat telefonisch, maar vaak gebeurt dat schriftelijk, zoals per email.

Voorlichting

De wijkverpleegkundige geeft algemene voorlichting en advies over medische aandoeningen, leefstijl, het aanvragen van thuiszorg en andere medische voorzieningen in de wijk. Dat gebeurt vaak in een buurthuis of in een andere voorziening in de wijk. Zo probeer je er voor te zorgen dat iedereen de weg weet naar de juiste zorg, maar ook dat mensen zelf nadenken over hun zorgbehoefte en hoe ze kunnen voorkomen dat ze ziek of te afhankelijk worden van zorg.

Vaardigheden en competenties

Om een goede wijkverpleegkundige te kunnen worden, heb je een aantal vaardigheden en competenties nodig. Zo moet je een groot verantwoordelijkheidsgevoel hebben en goed kunnen luisteren en communiceren, zowel met patiënten (vaak ouderen), als met andere zorgprofessionals. Mensen moeten je kunnen vertrouwen met hun problemen en medische gegevens. Ook werk je zorgvuldig en punctueel en heb je veel inlevingsvermogen.

Het werk is elke dag anders en brengt grote verantwoordelijkheden met zich mee. Dat maakt het leuk en interessant, maar het vraagt ook veel van je. Een sterke motivatie om voor deze functie te kiezen is dan ook erg belangrijk.

Loopbaantrajecten en doorgroeimogelijkheden

Wanneer je begint als verpleegkundige in de wijk, kun je doorgroeien naar wijkverpleegkundige door de hbo-opleiding Verpleegkunde te volgen. Je kunt dat duaal doen, dus door deels als verpleegkundige in de wijk te werken en deels een opleiding te volgen.

Ook kun je je specialiseren in andere richtingen, zoals de gehandicaptenzorg. Wil je na je opleiding op hbo-niveau nog verder studeren? Dan kun je een post hbo-opleiding volgen. Bij elke (vervolg)opleiding kun je opnieuw kiezen waar je je in wilt specialiseren en dus in welk werkveld je terecht wilt komen.

Werkomgeving

De wijk is letterlijk de werkomgeving van de wijkverpleegkundige. Je komt bij mensen thuis en hebt overleg met huisartsen en verpleegkundigen in de wijk. Soms heb je een vaste werkplek bij de organisatie voor thuiszorg, maar meestal ben je op pad. Je geeft voorlichting in buurthuizen of hebt daar een wekelijks spreekuur om advies te geven. Je werkt dus veel zelfstandig, maar hebt voortdurend overleg met iedereen die betrokken is bij jouw patiënten en die werkzaam is als zorgverlener in jouw wijk.

Het salaris van een wijkverpleegkundige

Het minimale salaris voor een gediplomeerd verpleegkundige is €2.500,- bruto per maand. Dit kan oplopen tot € 4000,- bruto per maand voor een gespecialiseerde hbo-verpleegkundige. Het salaris van wijkverpleegkundigen verschilt van organisatie tot organisatie en wat je gaat verdienen hangt ook af van je takenpakket. Het gemiddelde salaris ligt rond de € 3.000,- bruto voor een wijkverpleegkundige met een hbo-opleiding.

Bovenop je reguliere salaris kun je vaak aanspraak maken op een aantal extra's, zoals een eindejaarsuitkering, vakantietoeslag en onregelmatigheidstoeslag (wanneer je ook 's avonds of in het weekend werkt). Sommige werkgevers bieden nog meer: een fiets van de zaak, extra vakantiedagen of andere secundaire arbeidsvoorwaarden. Er zijn veel vacatures in de zorg, en werkgevers proberen vaak met dergelijke extra's goed personeel te trekken.

Tips om succesvol te worden

Om succesvol te worden als verpleegkundige in de wijk of als wijkverpleegkundige zijn de volgende zaken van belang: je bent niet bang om hard te werken, houdt de ontwikkelingen in de beroepsgroep goed in de gaten en laat je regelmatig bijscholen. Je persoonlijke eigenschappen sluiten goed aan bij de functie verpleegkundige (geduld, empathie, stressbestendigheid, goed kunnen luisteren) en je hebt een groot verantwoordelijkheidsgevoel.

Om succesvol te worden is het vooral van belang dat je je werk goed uitvoert en je betrokken opstelt. Laat leidinggevenden blijken dat je openstaat om nieuwe dingen te leren en cursussen te volgen, denk actief mee over preventie in de wijk en reflecteer regelmatig op je eigen werkzaamheden.

Voorbereiding op het sollicitatieproces

Ben je je aan het voorbereiden op een sollicitatieprocedure voor wijkverpleegkundige? Vraag je dan af wat je motivatie is: waarom wil je als wijkverpleegkundige gaan werken? Wat zijn je sterke punten en de kwaliteiten die je geschikt maken voor dit werk? Wanneer je de juiste opleiding hebt gevolgd, hangt het vooral af van je persoonlijke motivatie of een werkgever met je in zee wil. Wanneer je die goed kunt onderbouwen, vergroot je de kans op een baan. Vergeet ook niet je cv bij te werken en mee te nemen naar een gesprek, of alvast door te mailen.

Sollicitatieproces Wijkverpleegkundige bij Maandag®

    SOLLICITEER: We reageren binnen 5 dagen op jouw sollicitatie. Zijn er mogelijkheden? Dan bellen we je om je beter te leren kennen.

    EERSTE GESPREK: We nodigen je uit op een van onze vestigingen om verder kennis met jou te maken.

    TWEEDE GESPREK: In een verdiepend gesprek bespreken we vakinhoudelijke zaken, functie-eisen en eventuele vragen die jij nog hebt voor ons.

    CONTRACTVOORSTEL: Is er vanuit beide kanten een klik en ben jij de juiste match voor de vacature? Dan doen we jou graag een voorstel voor een functie bij Maandag®.

Conclusie

Met een mbo-diploma kun je aan de slag als verpleegkundige in de wijk. Wil jij echt gaan werken als wijkverpleegkundige? Dan heb je een hbo-diploma Verpleegkunde nodig. Daarnaast moet je zelfstandig kunnen werken en het leuk vinden de hele dag onderweg te zijn. Naar patiënten, maar ook voor het geven van voorlichting of voor overleg met andere zorgverleners. Je hebt een groot verantwoordelijkheidsgevoel, bent geduldig, maar wel besluitvaardig en doortastend. Is dit allemaal op jou van toepassing? Dan kan je een uitstekende wijkverpleegkundige worden!

Meer weten?

Wil jij meer weten over een functie als Wijkverpleegkundige bij Maandag®? Lees dan ook onze andere blogs: