Skip to footerSkip to content

Wat doet een Wijkverpleegkundige?

Wat doet een Wijkverpleegkundige? - Header image

Help je graag mensen die niet goed meer voor zichzelf kunnen zorgen? Ben je geïnteresseerd in gezondheidsproblemen en medische zorg? Dan is een baan als Wijkverpleegkundige in de zorg misschien wel iets voor jou. Je ondersteunt in deze functie cliënten die zorg nodig hebben in hun eigen omgeving. Daarnaast overleg je met de huisarts, de familie of mantelzorgers en geef je voorlichting en advies. In dit artikel lees je hoe je wijkverpleegkundige kunt worden, wat je gaat verdienen en het antwoord op de vraag: wat doet een wijkverpleegkundige?

Wat is een Wijkverpleegkundige?

Een wijkverpleegkundige is een verpleegkundige die in een bepaalde wijk zorg biedt aan mensen thuis. De wijkverpleegkundige werkt meestal via een thuiszorgorganisatie. De cliënten van een wijkverpleegkundige zijn onder andere ouderen, mensen die net een operatie hebben gehad, gehandicapten en anderen die zorg nodig hebben in de thuissituatie. Wijkverpleegkundigen werken in een vaste wijk, zodat zij hun cliënten goed kennen. Ze hebben veel contact met andere zorgverleners van de cliënt, zoals de huisarts, apotheek of fysiotherapeut.

Wat doet een Wijkverpleegkundige?

Een wijkverpleegkundige heeft verschillende taken. Waar de nadruk op ligt bij een bij een cliënt, hangt af van diens persoonlijke situatie en het type gezondheids- of ouderdomsproblemen. Als wijkverpleegkundige kijk je constant waar de behoefte van je cliënt ligt en geef je passende zorg.

Verzorgende taken

  helpen bij de persoonlijke verzorging, zoals wassen, opstaan en verschonen

  inventariseren wat de behoefte van de cliënt is

  advies geven over zorg en medische hulp

Verplegende taken

  het geven van injecties

  wondverzorging

  een infuus aanleggen

  het toedienen van medicijnen

Administratieve taken

  verslaglegging voor de zorgverzekeraar

  overleg met andere zorgverleners, zoals huisarts, fysiotherapeut of het ziekenhuis

Advies en voorlichting

  zelfstandig leven en zelfredzaamheid stimuleren

  voorlichting geven over ziektes, verzorging en thuiszorg aan zowel cliënten als mantelzorgers

  voorlichting in de wijk geven over gezondheidsproblemen en het aanvragen van wijkverpleging

Vaardigheden van een Wijkverpleegkundige

Als wijkverpleegkundige heb je een aantal vaardigheden en competenties nodig. Als eerste moet je natuurlijk over vakinhoudelijke kennis en vaardigheden beschikken op het gebied van verpleging en verzorging. Daarnaast zijn je patiënten in veel gevallen oud en kwetsbaar, en moet je ze niet alleen de juiste zorg kunnen bieden, maar ook een luisterend oor. Je hebt dus geduld en inlevingsvermogen nodig, en moet je goed kunnen luisteren en analyseren.

Daarnaast ga je veel met medische gegevens om en vertrouwen patiënten je vaak met persoonlijke details. Je moet dus eerlijk en betrouwbaar zijn. Ook is het belangrijk dat je zorgvuldig en punctueel bent en een groot verantwoordelijkheidsgevoel hebt: je patiënten zijn van jou afhankelijk.

Als laatste vraagt de rol van wijkverpleegkundige om goede communicatieve vaardigheden, zowel mondeling als schriftelijk. Je hebt namelijk niet alleen intensief contact met patiënten, maar moet ook overleggen met andere hulpverleners, zoals verpleegkundigen, (huis)artsen en fysiotherapeuten.

Werkomgeving Wijkverpleegkundige

Wijkverpleegkundigen komen meestal in dienst bij een thuiszorgorganisatie. Je hebt dan geen vaste werkplek, maar bent onderweg in de wijk. Voor het verschonen en wassen van ouderen bijvoorbeeld. Heb je ook coördinerende taken of stuur je andere verpleegkundigen aan? Dan heb je meestal wel een werkplek bij de thuiszorgorganisatie.

Carrièremogelijkheden voor een Wijkverpleegkundige

Een mbo-opleiding kan voor jou de start zijn van je carrière als wijkverpleegkundige. De mbo-opleiding verpleegkunde duurt vier jaar, waarna je een startersfunctie in de zorg kunt krijgen. Met deze opleiding kun je ook terecht in de ouderenzorg of andere verpleegkundige zorg.

Een volledig bevoegde wijkverpleegkundige heeft een opleiding verpleegkunde op hbo-niveau gevolgd. Het werk is dan deels complexer: je mag dan namelijk meer verpleegkundige handelingen verrichten, zoals wondverzorging en het toedienen van medicijnen.

Salaris en voordelen Wijkverpleegkundige

Benieuwd wat het salaris van een wijkverpleegkundige is? In 2024 ligt het gemiddelde salaris tussen de € 2.350 en € 4.000 bruto per maand. Wanneer je net begint, start je met een maandloon van ongeveer € 2.350. Heb je al een aantal jaar ervaring? Het salaris van een goede wijkverpleegkundige kan oplopen tot € 4.000 bruto per maand. Verpleegkundigen in de wijkverpleging vallen onder de cao VVT, die onder andere van toepassing is in de thuiszorg.

Bij veel werkgevers kun je naast je salaris rekenen op de volgende toeslagen: onregelmatigheidstoeslag, vakantietoeslag en een eindejaarsuitkering.

Conclusie

Ben je behulpzaam en zorgzaam? Spreekt het je aan om een vaste groep cliënten in een wijk te hebben? Ben je punctueel, besluitvaardig en heb je een opleiding mbo wijkverpleegkundige of wijkverpleegkundige op hbo-niveau gevolgd? Dan is dit een prima baan voor jou. In je werk als wijkverpleegkundige kun je al je kwaliteiten kwijt. Het is afwisselend, zelfstandig werk waarbij patiënten altijd centraal staan.

Het salaris van een wijkverpleegkundige is goed, zeker voor ervaren wijkverpleegkundigen. Er zijn bovendien veel extra handjes in de zorg nodig de komende jaren, dus over gebrek aan werk hoef je je geen zorgen te maken.

Meer weten?

Wil jij meer weten over een functie als Wijkverpleegkundige bij Maandag®? Lees dan ook onze andere blogs: