Skip to footerSkip to content

Wat verdient een Orthopedagoog?

Wat verdient een Orthopedagoog - header image

Overweeg jij de functie Orthopedagoog? Je kan het bij Maandag®. Jij bent vast benieuwd naar de voordelen het het bijbehorende salaris. Maar eerst, lees onze andere blogs over wat Orthopedagogen doen en hoe je dit kan worden. Orthopedagogiek is echt een vak. Wat een Orthopedagoog gemiddeld verdient. Welke factoren hier invloed op hebben. En tips om het salaris te verhogen. We bespreken dit en meer in deze blog.

Hoe word je een Orthopedagoog?

Voor het beroep Orthopedagoog moet je een wo-opleiding hebben behaald. Een propedeuse of vwo diploma geeft toegang tot dit. Allereerst moet je de driejarige bachelor Pedagogische Wetenschappen volgen. Daarna kies je de richting orthopedagogiek binnen de tweejarige master Pedagogische Wetenschappen. Wanneer je beide opleidingen hebt afgerond, mag je het beroep Orthopedagoog Generalist uitvoeren. Orthopedagogen werken met kinderen en jongeren met ontwikkeling- en opvoedingsproblemen zoals stoornissen, autisme en faalangst.

Gemiddeld salaris van de functie

Wat verdient een Orthopedagoog? Het gemiddelde Orthopedagoog salaris ligt in Nederland rond de € 4.250,- bruto per maand. De salarissen variëren sterk, afhankelijk van diverse factoren zoals opleiding, ervaring, de sector en de locatie. Een Orthopedagoog kan bijvoorbeeld in stedelijke gebieden hoger zijn, omdat daar de vraag groter is naar professionals binnen de orthopedagogiek.

Naast de locatie en de sector, speelt jouw ervaring een grote rol bij het bepalen van jouw salaris. Wat verdient een Orthopedagoog Junior? Een lager salaris dan een Senior, afhankelijk van diploma, ervaring en type dienstverband. Je specialisatie is ook van invloed. Zo verdient een Orthopedagoog met een doctoraat een hoger salaris dan een orthopedagoog generalist met een masterdiploma.

Salarisverschillen tussen sectoren en locaties

Hoeveel een Orthopedagoog verdient, is afhankelijk van de sector waar hij of zij in werkt. De salarisverschillen tussen locaties en sectoren kunnen aanzienlijk zijn. Om een voorbeeld te geven; Orthopedagogen die werken in de privésector verdienen mogelijk een hoger salaris dan professionals die werkzaam zijn in de publieke sector.

De salarisvariaties op verschillende locaties kunnen ook aanzienlijk zijn binnen het beroep Orthopedagoog. De kosten van levensonderhoud zijn in stedelijke gebieden hoger, waardoor de salarissen daar vaak hoger liggen. Op deze manier worden de hoge kosten van levensonderhoud gecompenseerd.

Invloed van ervaring en opleiding op het salaris

Kortom, welke factoren zijn van invloed op het bruto (start)salaris? Sector, locatie, opleidingsniveau en werkervaring. Het belangrijkste om te onthouden is dat je altijd een universitaire master nodig hebt voor dit beroep. Onder andere hierin verschilt een Orthopedagoog met een Psycholoog. Een veel voorkomende vooropleiding is Sociaal Pedagogische Hulpverlening en Psychologie. Wanneer je deze hebt afgerond, moet je een bachelor en master Pedagogische Wetenschappen volgen. Een juiste opleiding Orthopedagoog vind je op verschillende Nederlandse universiteiten. Wanneer je deze opleidingen hebt gehaald en werkervaring hebt opgedaan, kun je een zeer goed salaris verdienen.

Secundaire arbeidsvoorwaarden

Binnen de functie Orthopedagoog ontvang je niet alleen salaris, maar ook secundaire arbeidsvoorwaarden die van jouw totale beloningspakket deel uitmaken. Welke secundaire arbeidsvoorwaarden je ontvangt, zijn afhankelijk van de CAO binnen jouw werkveld. Doorgaans omvatten de secundaire arbeidsvoorwaarden reiskostenvergoeding, vakantietoeslag, vakantiedagen en onregelmatigheidstoeslag voor als je in het weekend, 's avonds of op feestdagen werkt.

Tips om het salaris te verhogen

Je kunt jouw salaris op verschillende manieren verhogen. We bespreken hieronder enkele tips die je kunnen helpen bij het verhogen van jouw salaris als Orthopedagoog.

    Ervaring opdoen: Hoeveel werkervaring je hebt, speelt een belangrijke rol bij het bepalen van jouw salaris. Probeer daarom zoveel mogelijk werkervaring op te doen binnen jouw vakgebied. Je kunt bijvoorbeeld stage lopen, vrijwilligerswerk doen of aan onderzoeksprojecten deelnemen. Zorg er ook voor dat je ervaren wordt in het werken met jongeren en kinderen met onder andere een fysieke of mentale beperking, een moeilijke thuisomgeving en leerproblemen.

    Onderhandelen: Je hoeft niet bang te zijn om over jouw salaris te onderhandelen. Wanneer je denkt dat jouw ervaring en vaardigheden meer waard zijn dan jouw salaris, dan kun je in gesprek gaan over jouw salaris. Doe onderzoek naar jouw marktwaarde en het gemiddelde salaris van een orthopedagoog per maand met hetzelfde opleidingsniveau en ervaring binnen jouw regio.

    Verder studeren: Het kan slim zijn om een hoger opleidingsniveau te behalen, zoals een doctoraat. Je kunt ook aanvullende trainingen en cursussen volgen in speciale vakgebieden om jezelf aantrekkelijker te maken voor werkgevers.

    Netwerken: Werk aan het opbouwen van een breed en professioneel netwerk. Door binnen jouw vakgebied zakelijke relaties op te bouwen, kun je nieuwe en betere kansen creëren en mogelijk ook een hoger salaris ontvangen.

    Specialiseren: Het kan nuttig zijn om een specialisatie te kiezen binnen de orthopedagogiek. De ene specialisatie kan meer in trek zijn dan de andere specialisatie. Door jezelf als expert te positioneren in een bepaald gebied kun je wellicht een hoger salaris afdwingen.

Conclusie

Wanneer je zoekt naar Orthopedagoog vacatures is het goed om te onthouden dat salaris niet het enige is dat telt. Het is een belangrijke factor, maar werkplezier en een goede sfeer zijn ook van belang voor een succesvolle carrière. Het kan zeer lonend zijn om te werken als Orthopedagoog, want je krijgt veel voldoening van het helpen van jongeren, kinderen en gezinnen. Zorg er dus voor dat je een passende carrière kiest, ongeacht het salaris. We hopen dat deze blog nuttig is geweest voor je en wensen je veel succes binnen jouw carrière als Orthopedagoog.

Aan de slag als Orthopedagoog bij Maandag®

Bekijk onze vacatures.

Meer weten?

Wil jij meer weten over een functie als Orthopedagoog bij Maandag®, lees dan ook onze andere blogs: