Skip to footerSkip to content

Hoe word je Orthopedagoog?

Hoe word je Orthopedagoog - header image

Ben je geïnteresseerd in het helpen van jongeren en kinderen met onder andere ontwikkelingsproblemen, een mentale beperking of een fysieke handicap? Wellicht is een baan als Orthopedagoog dan wel iets voor jou. Maar, hoe word je Orthopedagoog? Welke competenties en vaardigheden heb je nodig, welke trainingen en opleidingen zijn er beschikbaar en welke voordelen en salarissen kun je verwachten? We bespreken dit en meer in deze blog.

Vereiste vaardigheden en competenties

Om succesvol te worden, heb je specifieke specifieke competenties en vaardigheden nodig. Als Orthopedagoog is het van belang dat je empathisch bent, want je moet je in situaties van kinderen en ouders kunnen inleven. Observeren, goed luisteren en beschikken over sterke communicatieve vaardigheden gaan hierbij gepaard. Je moet de signaleren kunnen interpreteren en oppikken die kinderen geven en met ze kunnen communiceren. Ook moet je goed zijn in het bedenken en uitvoeren van diagnostisch onderzoek, het organiseren hiervan en besluitvaardig zijn.

Orthopedagogiek gaat hand in hand met communiceren en samenwerken. Samenwerken met professionals, zoals Psychologen, Pedagogen en Leerkrachten. En communiceren met ouders, verzorgers en kinderen.

Je kunt deze competenties en vaardigheden op verschillende manieren ontwikkelen. Je kunt bijvoorbeeld cursussen of trainingen volgen of praktijkervaring opdoen binnen het werkveld. De mensen van Maandag® maken dit mogelijk middels de Maandag® Academy en de flexibele zekerheid van werken binnen diverse opdrachten en verschillende opdrachtgevers. Daarnaast kun je jezelf verbeteren met behulp van feedback van anderen en zelfreflectie.

Opleiding en training

Je moet een relevante opleiding gevolgd hebben om te kunnen werken als Orthopedagoog. Een universitaire opleiding Orthopedagogiek is de meest voor de hand liggende wo-opleiding. Dit is een driejarige opleiding en volg je na het afronden van een bachelor Pedagogische Wetenschappen. Je kunt voorafgaand aan de master Orthopedagogiek ook een pre-master Pedagogische Wetenschappen volgen. Na het afronden van de benodigde opleidingen mag je gaan werken als Orthopedagoog.

Ambieer je de functie Orthopedagoog Generalist? Dan moet je voldoende werkervaring opdoen en een post-masteropleiding Orthopedagogiek volgen. Nadat je ingeschreven bent in het BIG-register, dan mag je gebruik maken van de Orthopedagoog Generalist titel.

Je kunt veel verschillende cursussen en trainingen volgen om jouw vaardigheden en kennis te verbeteren als Orthopedagoog. Onder andere bij de Maandag® Academy. Je kunt hierbij denken aan trainingen in de richting van diagnostiek, gesprekstechnieken of behandelmethoden.

Loopbaantrajecten / doorgroeimogelijkheden

Er zijn diverse carrièremogelijkheden voor Orthopedagogen. Heb jij de ambitie om door te groeien? Als Orthopedagoog kan je opklimmen naar een leidinggevende positie, zoals directeur van een instelling of hoofd van een afdeling. Ook kun je jezelf specialiseren in een bepaalde richting, zoals gedragsproblemen of leerproblemen.

Je kan het ook over een andere boeg gooien door te gaan werken in het onderwijs of in de wetenschap. Je kunt bijvoorbeeld naar de ontwikkeling van jongeren en kinderen wetenschappelijk onderzoek doen of naar verschillende behandelmethoden en hun effectiviteit.

Werkomgeving

Als Orthopedagoog kan jouw werkomgeving sterk variëren. Zo kun je bijvoorbeeld werken in GGZ instellingen, een ziekenhuis, pedagogische centra, een eigen praktijk, bureau jeugdzorg of een school. Jouw werktijden kunnen verschillen, want sommige Orthopedagogen werken niet alleen tijdens kantooruren, maar ook in het weekend en in de avonden.

Je zult tijdens jouw werk veel met verschillende professionals samenwerken, zoals leraren, een GZ Psycholoog, Jongerenwerkers, Huisartsen, Pedagogisch Medewerkers en Zorgcoördinators. Deze professionals zijn niet altijd direct betrokkenen, maar kunnen bij een casus geroepen worden vanwege hun expertise.

Jouw werkomgeving heeft vaak veel invloed op jouw carrière en werk als Orthopedagoog. Het werken in een ziekenhuis kan bijvoorbeeld voldoening geven, maar ook veeleisend zijn. Wanneer je werkt in een eigen praktijk krijg je meer vrijheid, maar er komt ook vaak meer onzekerheid bij kijken. Tijdens het volgen van jouw stage leer je alles over een werkomgeving en kun je vaak een goede indruk krijgen van de werksfeer en cultuur binnen een bedrijf. Om te bepalen welke werkomgeving het best past bij jou, is het goed om onderzoek te doen naar de waarden en cultuur van een bedrijf.

Salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden

Afhankelijk van jouw ervaring en het werkveld waarin je actief bent, kan jouw salaris variëren. Het gemiddelde salaris van een Orthopedagoog ligt tussen de € 2.200,- en € 5.700,- bruto per maand. Een startende Orthopedagoog ontvangt meestal € 2.200,- bruto per maand en dit kan voor een ervaren Orthopedagoog oplopen tot € 5.700,-. Je kunt mogelijk meer verdienen als je de post-masteropleiding hebt gevolg en de Orthopedagoog Generalist titel draagt.

Je ontvangt naast salaris ook secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals vakantietoeslag, onregelmatigheidstoeslag, vakantiedagen en reiskostenvergoeding. De voorwaarden die je krijgt, zijn afhankelijk van de CAO die geldt binnen jouw situatie.

Tips om succesvol te worden

Je kunt verschillende stappen zetten om succesvol te worden als Orthopedagoog. We bespreken hieronder een aantal tips die je kunt volgen om een succesvolle Orthopedagoog te worden.

  Houd je kennis up-to-date: Het is belangrijk om jouw vaardigheden en kennis up-to-date te houden. Je kunt dit doen door regelmatig vakliteratuur te lezen en cursussen te volgen.

  Communicatieve vaardigheden: Het is belangrijk dat je goed bent in communiceren. Je moet duidelijk uitleg kunnen geven over wat jouw plannen en observaties zijn en wat je verwacht van anderen. Bij communiceren hoort natuurlijk ook goed luisteren naar de zorgen en wensen van het kind en de ouders.

  Zorg goed voor jezelf: Het kan soms zwaar zijn om te werken als Orthopedagoog. Zorg er daarom voor dat je stress vermijdt en voldoende rust neemt.

Beroepsvereniging

Het is van belang dat je je als Orthopedagoog bij een beroepsvereniging aansluit. De Nederlandse beroepsvereniging is NVO (Nederlandse Vereniging van pedagogen en Onderwijskundigen). Ook de gekwalificeerde Orthopedagogen worden door deze vereniging geregistreerd. De BIG-registratie wordt toegekend aan paramedici en artsen en is vergelijkbaar met de NVO Orthopedagoog-Generalist registratie. Lid zijn van de NVO kan je helpen bij ondersteuning in jouw professionele ontwikkeling en bij het bijhouden van jouw vaardigheden en kennis.

Voorbereiden op het sollicitatieproces

Hoe het sollicitatieproces eruitziet voor een functie van Orthopedagoog is per organisatie verschillend. Doorgaans stuur je eerst een CV en motivatiebrief. Wanneer je voor een gesprek wordt uitgenodigd, wordt gesproken over jouw ervaring, opleiding en motivatie.

Het is belangrijk dat je tijdens jouw sollicitatiegesprek laat zien dat je de competenties en vaardigheden hebt die voor de functie nodig zijn. Daarnaast is het ook van belang dat je aantoont gemotiveerd en enthousiast te zijn. Bereid je er goed op voor door je in te lezen in de functie en de organisatie. Denk vervolgens ook na over vragen die je aan de interviewer wilt stellen, want hiermee toon je aan dat je proactief en geïnteresseerd bent.

Tot slot, blijf jezelf. Een werkgever waardeert het namelijk als je authenticiteit toont. Wees niet teleurgesteld als het geen match blijkt te zijn. Zie het proces als een leerzame ervaring.

Sollicitatieproces Orthopedagoog bij Maandag®

  SOLLICITEER: We reageren binnen 5 dagen op jouw sollicitatie. Zijn er mogelijkheden? Dan bellen we je om je beter te leren kennen.

  EERSTE GESPREK: We nodigen je uit op een van onze vestigingen om verder kennis met jou te maken.

  TWEEDE GESPREK: In een verdiepend gesprek bespreken we vakinhoudelijke zaken, functie eisen en eventuele vragen die jij nog hebt voor ons.

  CONTRACTVOORSTEL: Is er vanuit beide kanten een klik en ben jij de juiste match voor de vacature? Dan doen we jou graag een voorstel voor een functie bij Maandag®.

Conclusie

We hebben het in deze blog gehad over de functie Orthopedagoog. Je weet meer over de competenties en vaardigheden die nodig zijn voor deze functie. Daarnaast hebben het besproken welke trainingen en opleidingen je kunt volgen voor dit beroep en wat de carrièremogelijkheden zijn. Ook weet je meer over de werkomgeving, het salaris en de secundaire arbeidsvoorwaarden van de functie Orthopedagoog. Tot slot hebben we het gehad over hoe je succesvol kunt worden als Orthopedagoog, de beroepsvereniging en het sollicitatieproces. We hopen dat je deze informatie nuttig vond en wensen je veel succes met jouw carrière als Orthopedagoog.

Aan de slag als Orthopedagoog bij Maandag®

Bekijk onze vacatures.

Meer weten?

Wil jij meer weten over een functie als Orthopedagoog bij Maandag®, lees dan ook onze andere blogs: