Skip to footerSkip to content

Wat doet een Orthopedagoog?

Wat doet een Orthopedagoog - header image

Kinderen en jongeren helpen met het bereik van hun volledige potentieel. Daar ben jij als Orthopedagoog geïnteresseerd in. Je werkt met cliënten met een psychische stoornis, vervelende thuissituatie, moeilijk opvoedbare kinderen of zwaardere problematiek. Dat kan best een uitdaging zijn. Wat is een Orthopedagoog eigenlijk? Welke taken en vaardigheden komen hier bij kijken? En wat zijn de carrièremogelijkheden? Ben je hier benieuwd naar? Wij leggen het graag aan je uit.

Wat is een Orthopedagoog?

Als Orthopedagoog ben je een universitair opgeleide gedragswetenschapper. In vele gevallen afgestudeerd in de orthopedagogiek. Je bent als professional gericht op het helpen van kinderen en jongeren die binnen hun sociaal emotionele ontwikkeling problemen ondervinden. Zoals gedragsproblemen, problematische opvoedingssituatie, leerproblemen en meer. Of specifieke stoornissen zoals autisme, ADHD en dyslexie. Als Orthopedagoog ben je ook betrokken bij de ondersteuning van leerkrachten en ouders om de omgeving beter te maken. Het creëren van de best mogelijke omgeving. Het verschil tussen een Orthopedagoog en Psycholoog? Een Psycholoog richt zich voornamelijk op de individuele mens, zoals het kind zelf. Een Orthopedagoog doet het hele (opvoedings)systeem betrekken, waaronder ouders of begeleiders en de school.

Wat doet een orthopedagoog?

Een Orthopedagoog houdt zich bezig met diverse taken. Taken die persoonsafhankelijk zijn op basis van zijn of haar specifieke behoeften en opvoedingssituatie. Lekker afwisselend dus. Nadat het behandelplan opgesteld is door de Orthopedagoog, ga je over tot therapeutische handelingen. Interventies worden uitgevoerd en leerkrachten, ouders en opvoeders worden geadviseerd. Daarnaast voer je psychologisch onderzoek en diagnostisch onderzoek uit, zoals een faalangst test en intelligentieonderzoek.

Orthopedagogen worden ingeschakeld wanneer jonge kinderen wellicht een verstandelijke beperking hebben of extra ondersteuning nodig is bij ontwikkelingsproblemen. Je kan dan als Orthopedagoog een leesprogramma opstellen die je hebt afgestemd op het gedrag van het kind zelf. Ook ben je betrokken bij wetenschappelijk onderzoek. De kinderen en jongeren waarmee je werkt zijn heel verschillend. Je komt tijdens jouw werk bijvoorbeeld hoogbegaafde kinderen tegen, maar je krijgt ook te maken met gehandicapte kinderen en jongeren met een fysieke beperking of stoornissen.

Wat heb jij als Orthopedagoog nodig aan vaardigheden?

Je hebt verschillende competenties en vaardigheden nodig voor een baan als Orthopedagoog. Deze vaardigheden zijn van cruciaal belang om jouw functie op een succesvolle manier uit te voeren. Je hebt een diploma nodig in een relevante richting, zoals Pedagogische Wetenschappen, Pedagogiek of Orthopedagogiek. Ook moet je als Orthopedagoog geregistreerd zijn.

Daarnaast moet je beschikken over specifieke competenties, zoals geduld, empathie, probleemoplossend vermogen en communicatieve vaardigheden. Maar ook goed luisteren, grenzen stellen en begeleiden. Deze eigenschappen helpen je om op een effectieve manier met kinderen, leerkrachten en ouders te werken. Beschik jij over al deze vaardigheden competenties? Wat goed! Maandag® biedt handvatten om dit naar een hoger niveau te tillen. Bijvoorbeeld door het opdoen van praktijkervaring binnen diverse opdrachtgevers of het volgen van workshops en trainingen.

Waar kun jij komen te werken als orthopedagoog?

Als Orthopedagoog kan jij bij veel verschillende bedrijven en in diverse omgevingen werken. Zo kun je terecht bij kinderdagverblijven, scholen, privépraktijken en ziekenhuizen. Daarnaast kun je ook betrokken zijn bij de gehandicaptenzorg, jeugdzorg, geestelijke gezondheidszorg of forensische zorg. De samenwerking en de sfeer met collega's is afhankelijk van jouw werkomgeving, maar doorgaans werk je veel samen met een team. Je bent nauw in contact met andere professionals, zoals Psychologen, huisartsen en pedagogen, om zo de beste zorg in het dagelijks leven te bieden voor het kind. Op de lange termijn is het oprichten van en werkzaam zijn in eigen praktijk ook mogelijk.

Wat zijn de carrièremogelijkheden voor een orthopedagoog?

Het werken als Orthopedagoog biedt veel verschillende carrièremogelijkheden. Zo kun je jezelf bijvoorbeeld in een bepaald gebied specialiseren, zoals gedragsproblemen of leerproblemen. Heb je de ambitie om door te groeien? Opklimmen naar het hoofd van een praktijk of afdeling is ook mogelijk. Binnen de functie van Orthopedagoog is het groeipotentieel dus aanzienlijk. Is de academische wereld iets voor jou? Toekomstperspectieven als les geven op school en onderzoeken doen kan ook.

Wat kun jij verwachten als salaris en voordelen?

Wanneer je geïnteresseerd bent in het werken als Orthopedagoog, wil je natuurlijk ook weten wat je kunt verwachten qua voordelen en salarissen. Hoeveel Orthopedagogen verdienen is afhankelijk van specialisatie, ervaring en de sector waarin wordt gewerkt. Het gemiddelde salaris in Nederland voor een functie als Orthopedagoog ligt tussen de € 2.500,- en € 4.500,- bruto per maand. En dat is nog niet alles. De secundaire arbeidsvoorwaarden bestaan onder andere uit een pensioenregeling, vakantiedagen en mogelijkheden voor persoonlijke en professionele ontwikkeling.

Conclusie

We hebben het gehad over de functie van Orthopedagoog. We hebben het gehad over wat de functie inhoudt en welke taken en verantwoordelijkheden er horen bij dit beroep. Daarnaast weet je meer over de benodigde vaardigheden en waar je kunt werken als Orthopedagoog. Tot slot hebben we besproken wat de carrièremogelijkheden zijn voor Orthopedagogen en wat je kunt verwachten op het gebied van salaris en voordelen. Het is een bevredigende en uitdagende carrière waarin jij het verschil kunt maken binnen het leven van jongeren en kinderen. We hopen dat deze blog nuttig is geweest voor je en wensen je veel succes binnen jouw carrière als Orthopedagoog.

Aan de slag als Orthopedagoog bij Maandag®

Bekijk onze vacatures.

Meer weten?

Wil jij meer weten over een functie als Orthopedagoog bij Maandag®, lees dan ook onze andere blogs: