Skip to footerSkip to content

Wat verdient een Kinderverpleegkundige?

Wat verdient een Kinderverpleegkundige? - Header image

Voordat je je verder gaat verdiepen in het beroep van kinderverpleegkundige, wil je natuurlijk weten wat het gemiddelde bruto-uurloon is. Daarom hebben we een aantal bedragen en indicaties voor je op een rij gezet. Het salaris van een kinderverpleegkundige is afhankelijk van meerdere factoren, waaronder je werkplek, functie en ervaring. Zo kun je in privéklinieken of op de spoedeisende hulp vaak hogere salarissen verwachten, net als wanneer je eenspecialisatie hebt gevolgd. Wat verdient een kinderverpleegkundige in de verschillende sectoren? Hieronder vertellen wij je er meer over.

Gemiddelde salaris

Laten we beginnen bij het gemiddelde bruto-inkomen per maand van een kinderverpleegkundige. Volgens de Nationale Beroepen Gids ligt het gemiddelde bruto maandloon op ongeveer € 3.303. Afhankelijk van je werkplek, je functie en je werkervaring kunnen je verdiensten hoger of lager uitvallen dan dit gemiddelde. Voor een kinderverpleegkundige ligt het minimale startsalaris op een bedrag van € 2.319. Dit kan oplopen tot het maximale salaris van € 4.287.

Salarisverschillen tussen sectoren en locaties

Kinderverpleegkundigen kunnen op een heleboel verschillende locaties aan de slag. Veel mensen denken aan functies op de kinderafdeling in een ziekenhuis, maar als kinderverpleegkundige kun je ook aan de slag in bijvoorbeeld een kinderkliniek, een Universitair Medisch Centrum of medische kinderdagverblijven. Je kunt er ook voor kiezen om kinderen thuis te verzorgen. Daarnaast is niet alleen je werkplek, maar ook de regio van invloed op je salaris.

Kinderverpleegkundige salaris: ziekenhuizen en medische klinieken

Als kinderverpleegkundige in een algemeen ziekenhuis of andere medische locatie, maak je deel uit van de cao Ziekenhuizen. In deze cao zijn verschillende salarisschalen vastgelegd, waaronder 3 schalen voor de kinderverpleegkunde. De schaal waarin jij valt, is afhankelijk van je werkervaring en je scholing. Hoe hoger de salarisschaal, hoe meer je verdient. Op de website van de ziekenhuizen cao vind je meer informatie over de verschillende salarisschalen.

Kinderverpleegkundige salaris: verpleging aan huis

Sinds 2018 vallen verpleegkundigen die verpleging aan huis bieden binnen de Thuiszorg cao. In deze cao (ook wel VVT genoemd) staat duidelijk vastgelegd hoeveel een kinderverpleegkundige maandelijks minimaal zou moeten verdienen. Het loon van een verpleegkundige aan huis ligt vaak wat lager dan het loon van eenzelfde functie in het ziekenhuis. Dit komt voornamelijk doordat kinderverpleegkundigen aan huis geen doorstroommogelijkheden hebben. Op de website van de vakbond voor zorgprofessionals kun je de volledige cao inlezen.

Het verschil in salaris tussen verschillende steden en provincies

Naast de functie die je uitoefent kan ook de stad of provincie waar je werkzaam bent invloed hebben op je salaris. Dit klinkt misschien raar, maar dit heeft te maken met de concurrentie in de regio. Komen er veel sollicitanten af op een vacature? Dan zal de werkplek hoogstwaarschijnlijk een lager startsalaris bieden, aangezien er voldoende animo is. Wanneer het moeilijk wordt om een geschikte kandidaat voor bepaalde banen te vinden, wordt er vaak een hoger salaris geboden om de vacatures aantrekkelijker te maken.

Zo zien we hier dat het gemiddelde salaris van een kinderverpleegkundige in Eindhoven op € 3.750 per maand ligt, terwijl een kinderverpleegkundige met precies dezelfde functie in Zwolle € 3.815 per maand verdient.

Invloed van ervaring en opleiding op het salaris

Ook je ervaring en opleiding kunnen invloed hebben op je salaris. Ben je net geslaagd voor je opleiding en wordt dit je eerste echte baan in de kinderverpleegkunde? Dan word je gezien als een leerling kinderverpleegkundige en start je in de laagste salarisschaal. Hoe meer ervaring je opdoet, hoe hoger je salaris uitpakt. Een senior kinderverpleegkundige zal dus meer verdienen dan iemand die net komt kijken.

Tips om het salaris te verhogen

De beste tip die wij je kunnen geven voor het verhogen van je salaris is: je werkzaamheden goed uitvoeren. Wanneer je consistent bent, bovengemiddeld presteert en altijd tevreden patiënten hebt, zal je werkgever je graag willen behouden. Dit kan resulteren in een loonsverhoging.

Doorstuderen

Een andere manier om je salaris te verhogen is door je verder te specialiseren of ontwikkelen, en zo je salaris te verhogen. Zo zijn er bijvoorbeeld doorstudeermogelijkheden richting Kinderarts, Kinderoncologie of intensive care voor Kinderen.

Conclusie

Het beroep van kinderverpleegkundige vereist veel specialistische kennis, en dat is dan ook terug te zien in het salaris. Het startsalaris ligt al rond de € 3.000, en hoe meer ervaring je opdoet in het vak, hoe meer je zult gaan verdienen. Wat denk je, is een baan in de kinderverpleegkunde iets voor jou?

Aan de slag als Kinderverpleegkundige bij Maandag®

Bekijk onze vacatures.

Meer weten?

Wil jij meer weten over een functie als Kinderverpleegkundige bij Maandag®, lees dan ook onze andere blogs: