Skip to footerSkip to content

Wat doet een Kinderverpleegkundige?

Wat doet een Kinderverpleegkundige? - Header image

Ben jij in geïnteresseerd in een baan in de zorg en werk je graag met kinderen? Dan is de job van kinderverpleegkundige misschien wel wat voor jou. Kinderverpleegkundigen hebben een veelzijdig beroep en kunnen op veel verschillende plekken aan het werk. Dit, en alles wat je verder wilt weten over de functie van kinderverpleegkundige, lees je in onderstaande blog.

Wat is een Kinderverpleegkundige?

Als kinderverpleegkundige ben je dagelijks bezig met het verzorgen en verplegen van kinderen met gezondheidsproblemen, in de leeftijd van 0 tot 18 jaar. Denk bijvoorbeeld aan pasgeboren baby's of kinderen met erfelijke aandoeningen, stofwisselingsziekten of groeiproblemen. Als kinderverpleegkundige zet je een verpleegplan op, met als doel het kind een zo normaal mogelijk leven te laten leiden. Je werkt hiervoor soms samen met andere zorgverleners en onderhoudt nauw contact met de ouders van het zieke kind.

Wat doet een Kinderverpleegkundige?

Als kinderverpleegkundige verzorg je kinderen, zodat de ouders worden ontzorgd. Afhankelijk van het kind en zijn/haar gezondheidsproblemen, bied je ondersteuning op diverse vlakken. Je verbindt eventuele wonden en ondersteunt bijvoorbeeld bij de dagelijkse verzorging of bij het ontwikkelen van de motoriek. Een kinderverpleegkundige werkt samen met andere zorgverleners, zoals fysiotherapeuten en kinderartsen, en geeft belangrijke informatie door aan de ouders. Verder houd je ook het persoonlijk verpleegkundig dossier bij en kun je kinderartsen assisteren bij medische ingrepen.

Vaardigheden van een Kinderverpleegkundige

Als kinderverpleegkundige is het belangrijk dat je over empathie, geduld en sociale skills beschikt. Je komt dagelijks nieuwe mensen tegen op de werkvloer en moet nauw samenwerken met veel verschillende zorgverleners, ouders en verzorgers. De functie van kinderverpleegkundige vereist behulpzaamheid, zorgzaamheid, nauwkeurigheid, flexibiliteit en een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Bovendien is het belangrijk dat je objectief blijft en moeilijke beslissingen kunt maken.

Om als verpleegkundige voor kinderen aan de slag te kunnen, moet je in het bezit zijn van een diploma Kinderverpleegkunde. Hiervoor dien je een mbo- of hbo-opleiding Verpleegkunde en een specialistische opleiding richting kinderverpleging te hebben afgerond.

Werkomgeving Kinderverpleegkundige

Als kinderverpleegkundige kun je op veel verschillende locaties aan de slag. Zo zijn er kinderverpleegkundigen werkzaam op de kinderafdeling in het ziekenhuis, maar ook op tal van andere plekken. Wat dacht je bijvoorbeeld van een specialistische kinderkliniek, een Universitair Medisch Centrum of één van de medische kinderdagverblijven in Nederland?

Een andere optie is het verplegen en verzorgen van kinderen aan huis. Let wel, voor deze functie is het verplicht om een specialisatieopleiding te hebben gevolgd tot extramuraal kinderverpleegkundige in de thuiszorg.

Carrièremogelijkheden voor een Kinderverpleegkundige

Als kinderverpleegkundige kun je diverse kanten op. Ga je aan de slag in een kinderziekenhuis, in een algemeen ziekenhuis op de kinderafdeling of op de spoedeisende hulp? Wat je ook kiest, er zijn verschillende doorstroommogelijkheden zodat je je kunt blijven ontwikkelen.

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om naast je werk als kinderverpleegkundige door te studeren, bijvoorbeeld voor een functie als kinderarts.

Salaris en voordelen Kinderverpleegkundige

Het salaris van een kinderverpleegkundige is afhankelijk van je werkplek en je ervaring. De meeste vacatures beginnen met een maandsalaris van ongeveer € 2.350 en kunnen oplopen tot € 3.100 per maand.

Verpleegkundigen die kinderen thuis verzorgen, vallen binnen de cao VVT(thuiszorg). Deze cao biedt meerdere voordelen, zoals het opbouwen van pensioen, het aantal vakantiedagen en een ruime vakantiebijslag.

Verpleegkundigen die werkzaam zijn in een ziekenhuis of specialistische kliniek vallen onder de cao-ziekenhuizen. Ook deze cao werkt met goede arbeidsvoorwaarden, zoals pensioen sparen, een marktconform aantal vakantiedagen, een vakantiebijslag en eindejaarsuitkering.

Conclusie

Als je houdt van het werken met kinderen én hun ouders, is het werk als kinderverpleegkundige jou misschien wel op het lijf geschreven. Heb je de nodige papieren al in huis? Dan helpen wij je graag bij het vinden van de baan van jouw dromen.

Aan de slag als Kinderverpleegkundige bij Maandag®

Bekijk onze vacatures Kinderverpleegkundige

Meer weten?

Wil jij meer weten over een functie als Kinderverpleegkundige bij Maandag®? Lees dan ook onze andere blogs: