Skip to footerSkip to content

Hoe word je kinderverpleegkundige?

Hoe word je kinderverpleegkundige? - Header image

Omschrijf jij jezelf als sociaal, zorgzaam, stressbestendig en ben je goed met kinderen? Dan is een baan als kinderverpleegkundige misschien wel wat voor jou. Als kinderverpleegkundige draag je zorg voor de verpleging van zieke kinderen. Daarnaast ondersteun je de ouders waar nodig en werk je vaak in een multidisciplinair team samen met andere zorgverleners, zoals psychologen, kinderartsen en fysiotherapeuten.

Met de juiste opleiding kun je verpleegkundige zorg verlenen aan deze jonge doelgroep, waarbij geen dag hetzelfde is. Klinkt dit als iets voor jou, maar weet je niet goed waar je moet beginnen? Wij zijn de wereld van de kinderverpleegkundigen ingedoken om jou het beste antwoord te kunnen geven op de vraag: 'hoe word je kinderverpleegkundige?'

Over welke vaardigheden moet je beschikken als kinderverpleegkundige?

Om aan de slag te kunnen als verpleegkundige voor kinderen in de leeftijd van 0 tot 18 jaar, moet je allereerst gediplomeerd verpleegkundige zijn. Daarna dien je de vervolgopleiding kinderverpleegkundige met succes te hebben afgerond. Deze diploma's alleen zijn echter niet voldoende. Om zowel ouders als hun zieke kind de juiste hulp te kunnen bieden, zul je ook over bepaalde eigenschappen en vaardigheden moeten beschikken. Hieronder vatten we deze competenties in het kort voor je samen

Communicatieve en sociale vaardigheden

In vrijwel alle vacatures voor kinderverpleegkundigen zien we dat werkgevers de voorkeur geven aan een sociale, zorgzame, stressbestendige en vooral empathische verpleegkundige. Sociale vaardigheden zijn zeer belangrijk in dit vakgebied, aangezien je voortdurend in contact staat met kinderen, hun ouders en verschillende zorgverleners. Andere karaktereigenschappen waar vaak naar wordt gevraagd zijn geduld, behulpzaamheid, flexibiliteit en het vermogen om zelfstandig kunnen werken.

Naast sociale vaardigheden zijn ook communicatieve vaardigheden van groot belang in het beroep van kinderverpleegkundige. Of je nu gaat werken op de kinderafdeling in een ziekenhuis of extramurale gezondheidszorg biedt aan kinderen thuis: het is belangrijk dat je communicatief vaardig genoeg bent om belangrijke medische informatie duidelijk te kunnen overbrengen. Daarnaast gebruik je je kennis van de Nederlandse taal ook bij het opzetten van zorgplannen en het schrijven van medische dossiers.

Technische vaardigheden en bekwaamheid

Het beroep van kinderverpleegkundige is zeer veelzijdig. Zo help je bijvoorbeeld met alledaagse taken zoals het verschonen van kleine kinderen, het wassen en het klaarmaken van maaltijden en bied je de nodige extra zorgverlening. Samen met andere zorgverleners stel je een verpleegplan op dat op maat is gemaakt voor het zieke kind. Het is belangrijk dat je in staat bent om eventuele wonden te verbinden, het infuus te bewaken en de ontwikkelingsfasen van het kind te herkennen.

De alledaagse technische vaardigheden zullen voor de meeste mensen geen probleem zijn, maar de specifieke kennis die je nodig hebt voor de medische zorgverlening kan soms een uitdaging zijn. Maak je vooral geen zorgen, want dit leer je allemaal tijdens de opleiding.

Welke opleiding moet je volgen om kinderverpleegkundige te worden?

Om kinderverpleegkundige te worden, zul je allereerst een mbo- of hbo-opleiding Verpleegkunde moeten hebben afgerond. Deze drie tot vier jaar durende opleiding is te volgen bij college zorgopleidingen door heel Nederland. (Hier vind je een lijst met alle scholen die deze opleiding aanbieden).

Zodra je het diploma verpleegkundige op zak hebt, kun je gaan solliciteren naar een opleidingsplaats in een ziekenhuis waar ze de opleiding kinderverpleegkundige aanbieden. Het ziekenhuis betaalt de opleiding, in de hoop dat je nadat je je studie hebt afgerond bij het ziekenhuis zal blijven werken.

Welke ziekenhuizen bieden de vervolgopleiding kinderverpleegkundige aan?

De meeste ziekenhuizen in Nederland bieden een interne opleiding tot kinderverpleegkundige aan, bijvoorbeeld de Erasmus MC Academie in Rotterdam en het USC in Utrecht. Wil je weten of jouw lokale ziekenhuis de opleiding aanbiedt? Dit kun je vaak gemakkelijk terugvinden op hun eigen website.

Vervolgopleiding kinderverpleegkundige

De opleiding tot kinderverpleegkundige is een combinatie van praktijk en theorie. Tijdens de praktijk ga je aan de slag als leerling kinderverpleegkundige in een ziekenhuis, kinderkliniek of andere zorginstelling. Hier kun je onder professionele begeleiding de nodige werkervaring opdoen. Tijdens het theoretische gedeelte van de opleiding tot kinderverpleegkunde leer je bijvoorbeeld klinisch redeneren, hoe je de verschillende ontwikkelingsfasen van een kind kunt herkennen en hoe je een medisch dossier kunt opstellen.

Afhankelijk van waar je werkzaam bent terwijl je de opleiding volgt, duurt de opleiding kinderverpleegkunde ongeveer 13 tot 16 maanden.

Inschrijving in het BIG-register

Wanneer je het diploma kinderverpleegkundige eenmaal op zak hebt, is het belangrijk dat je je inschrijft bij het BIG-register. Dit is een landelijk register dat staat voor Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg, waarin alle zorgverleners met een beschermde titel staan ingeschreven. Patiënten kunnen dit register raadplegen om te kijken of een zorgverlener in het verleden bijvoorbeeld ooit voor de tuchtraad heeft moeten verschijnen. Op de website van het BIG-register kun je er meer over lezen.

Loopbaantrajecten en doorgroeimogelijkheden voor kinderverpleegkundigen

Nadat je de opleiding kinderverpleegkundige hebt afgerond kun je aan de slag, of je kunt je verder specialiseren. Net als bij iedere andere baan, begin je onderaan de ladder. Qua salaris betekent dit dat je start in de laagste salarisschaal. Naarmate je meer ervaring hebt in het verzorgen van jonge patiënten, zal ook je salaris stijgen. Op de website van de Nationale Beroepengids vind je meer informatie over het salaris van een kinderverpleegkundige.

Hetzelfde geldt voor je loopbaantraject. Laat je zien dat je over de juiste kennis en vaardigheden beschikt bij je werkgever en heb je duidelijk hart voor het vak? Dan kun je op den duur wellicht de rol van senior kinderverpleegkundige of afdelingshoofd op je nemen. Ook kun je als professional andere leerling kinderverpleegkundigen helpen tijdens hun leerproces.

Wil je na het succesvol afronden van je opleiding tot kinderverpleegkundige toch graag doorstuderen? Dan kun je gemakkelijk doorstromen naar andere zorgopleidingen, zoals die van kinderarts of kinderpsycholoog.

Werkomgeving

Met het diploma kinderverpleegkundige op zak kun je veel verschillende richtingen op. Zo kun je deze specialisatie inzetten op de kinderafdeling van een algemeen ziekenhuis, maar je kunt ook in een kinderziekenhuis aan de slag. Andere veelvoorkomende werkplekken zijn kinderklinieken, medische kinderdagverblijven of een Universitair Medisch Centrum.

Gaat je voorkeur uit naar het verlenen van zorg aan kinderen in hun eigen omgeving? Dan kun je aan de slag als kinderverpleegkundige in de extramurale gezondheidszorg. Deze vorm van kinderverpleegkunde vraagt om meer flexibiliteit, maar je krijgt daar wel veel voor terug. Onder andere de mogelijkheid om zelfstandig te kunnen werken en een langdurige vertrouwensband op te bouwen met het kind en de ouders.

Tips om een succesvol kinderverpleegkundige te worden

Tijdens de opleiding tot kinderverpleegkundige leer je alles wat je nodig hebt om een succesvol kinderverpleegkundige te worden. Onze beste tip is dan ook om allereerst alles uit je opleiding te halen. Wees niet bang om vragen te stellen en om nieuwe kennis en ervaringen op te doen.

Ook nadat je je diploma hebt behaald, is het belangrijk om je verworven competenties te blijven ontwikkelen. Dit kan bijvoorbeeld door het volgen van cursussen of het lezen van werkgerelateerde boeken en tijdschriften. Zo haal je het beste uit jezelf en blijft je kennis up-to-date.

Voorbereiding op het sollicitatieproces

Wij begrijpen als geen ander dat solliciteren stressvol kan zijn, zeker wanneer het je eerste sollicitatie is na het behalen van je diploma. Samen met een van onze contactpersonen binnen Maandag® bereid je jouw sollicitatie voor, zodat je met een zelfverzekerd gevoel het sollicitatiegesprek in kunt gaan.

Sollicitatieproces kinderverpleegkundige bij Maandag®

    SOLLICITEER: We reageren binnen 5 dagen op jouw sollicitatie. Zijn er mogelijkheden? Dan bellen we je om je beter te leren kennen.

    EERSTE GESPREK: We nodigen je uit op een van onze vestigingen om verder kennis met jou te maken.

    TWEEDE GESPREK: In een verdiepend gesprek bespreken we vakinhoudelijke zaken, functie-eisen en eventuele vragen die jij nog hebt voor ons.

    CONTRACTVOORSTEL: Is er vanuit beide kanten een klik en ben jij de juiste match voor de vacature? Dan doen we jou graag een voorstel voor een functie bij Maandag®.

Meer weten?

Wil jij meer weten over een functie als kinderverpleegkundige bij Maandag®, lees dan ook onze andere blogs: