Skip to footerSkip to content

Wat verdient een jeugdverpleegkundige?

Wat verdient een jeugdverpleegkundige? - Header image

Ben je geïnteresseerd in het beroep jeugdverpleegkundige en vraag je jezelf af: wat verdient een jeugdverpleegkundige eigenlijk? Wat je exact gaat verdienen hangt af van de functie die je kiest en de organisatie waar je gaat werken.

We kunnen je wel een globale inschatting geven van de verdiensten voor de banen binnen de jeugdverpleegkundige zorg. Wij zijn voor jou in de statistieken gedoken en zochten uit wat je kunt gaan verdienen als je bij ons solliciteert op een van onze vacatures jeugdverpleegkundige!

Gemiddelde salaris

Wanneer je net begonnen bent als jeugdverpleegkundige, ligt het startsalaris vaak rond de € 2.400 bruto per maand. Als je al een aantal jaren werkervaring hebt kan dit oplopen tot ongeveer € 4.200 per maand.

Natuurlijk wordt er bij het bepalen van de hoogte van je salaris ook gekeken naar je eerdere werkervaring, diploma's en de locatie waar je gaat werken. Het gemiddeld loon van een jeugdverpleegkundige ligt op ongeveer € 3.500. Dit zijn slechts gemiddelden, maar het geeft je wel een goede algemene indruk van hoeveel een jeugdverpleegkundige verdient.

Naast een marktconform salaris zijn er binnen de jeugdgezondheidszorg vaak goede aanvullende arbeidsvoorwaarden. De werkgever kan je vertellen welke mogelijkheden zij bieden. Ook het soort aanstelling en wanneer je een vast contract krijgt, verschilt per werkgever.

Salarisverschillen tussen sectoren en locaties

Er bestaan binnen de zorg verschillende cao's waar je als jeugdverpleegkundige onder zou kunnen vallen. De salarissen en aanvullende arbeidsvoorwaarden hangen voor een groot deel af van de cao waar je onder valt en de ervaring en competenties die je hebt.

Het is belangrijk om te weten dat salaris een landelijk gemiddelde is, want er zijn behoorlijke verschillen tussen provincies. Daarnaast zijn je opleidingsniveau en voor welke werkgever je aan de slag gaat ook factoren die van invloed kunnen zijn op de hoogte van het salaris.

Binnen de functie jeugdverpleegkundige wordt onderscheid gemaakt tussen verpleegkundigen die werken met kinderen van 0-4 jaar, en verpleegkundigen die werken met kinderen van 4-18 jaar. Of je nu gespecialiseerd bent in jonge kinderen of in oudere jeugd heeft op zichzelf geen invloed op de hoogte van je salaris.

Invloed van ervaring en opleiding op het salaris

Zoals bij vrijwel elke baan, geldt ook voor de functie jeugdverpleegkundige dat ervaring en opleidingbepalend zijn op de hoogte van je salaris. Je wordt ingedeeld in de cao die door de werkgever gehanteerd wordt in een functieschaal passend bij jouw werkervaring en competenties.

Omdat je als jeugdverpleegkundige minimaal een hbo-opleiding afgerond moet hebben, staat je startsalaris in verhouding tot het niveau van je studie. Eventuele eerdere ervaring en aanvullende opleidingen die je gedaan hebt worden ook meegewogen bij het bepalen van je salaris.

Binnen de cao is er ook sprake van dienstjaren en niveaus. Als je langer dan twee jaar in dienst bent, ga je van junior verpleegkundige naar medior en klim je ook een stap hoger op de salarisladder.

Werk je langer dan vijf jaar als jeugdverpleegkundige binnen de jeugdgezondheidszorg? Dan heb je door jouw ervaring de status van senior medewerker bereikt en verdien je ook een bijbehorend loon.

Tips om het salaris te verhogen

De belangrijkste tip die we je mee kunnen geven als je graag je salaris wilt verhogen, is door je werk met passie uit te voeren. Heb je iets bijzonders gerealiseerd, doe je je werk bovengemiddeld goed en ben je iemand die met een scherpe blik een adequate diagnose stelt? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor een salarisverhoging!

Een andere mogelijkheid om je salaris te verhogen is om je kennis te verbreden en je diensten aan te bieden in een andere richting. Werk je met jonge kinderen? Dan zou je aanvullende opleidingen en trainingen kunnen volgen om niet alleen aan op het consultatiebureau, maar ook elders een rol te vervullen binnen de preventieve gezondheidszorg. Je kunt bijvoorbeeld samen met verloskundigen voorlichtingsavonden organiseren waarin jullie zwangere vrouwen tips geven voor tijdens de kraamtijd en de opvoeding.

Door jezelf constant te blijven ontwikkelen en je werk goed uit te voeren zet je jezelf goed op de kaart bij je werkgever. Binnen de jeugdgezondheidszorg is veel aandacht voor persoonlijke ontwikkeling van werknemers. Wees zelf alert op kansen en informeer naar mogelijkheden voor het volgen van opleidingen of andere manieren om je kennis uit te breiden.

Conclusie

Na het lezen van deze blog heb je een globaal antwoord op de vraag: hoeveel verdient een jeugdverpleegkundige? Er zijn echter aanzienlijke verschillen tussen regio's, kijk hier altijd goed naar als je besluit of een baan interessant is voor jou.

Daarnaast keken we naar de opleidingseisen en naar de mogelijkheden om je te kunnen doorontwikkelen. Het is belangrijk om voor jezelf te bepalen hoe jij je loopbaan vorm wilt geven. Binnen de jeugdgezondheidszorg is er begeleiding voor medewerkers om je te helpen bij het vormgeven van jouw persoonlijke ontwikkeling. Wil je in de toekomst bijvoorbeeld graag specialistische hulp kunnen bieden of ambieer je een leidinggevende functie binnen de jeugdgezondheidszorg? Er zijn volop mogelijkheden om je te specialiseren in de richting van jouw voorkeur!

Lijkt het je leuk om de ontwikkeling van kinderen gedurende langere tijd te volgen en daarin je steentje bij te dragen als jeugdverpleegkundige? Neem dan contact met ons op, we vertellen je graag meer over de mogelijkheden via Maandag®!

Bekijk de vacatures jeugdverpleegkundige bij Maandag®

Ontdek onze vacatures binnen de jeugdgezondheidszorg bij jou in de buurt! Bekijk onze vacatures bij Maandag® of neem contact met ons op als je vragen hebt!

Meer weten?

Wil jij meer weten over een functie als jeugdverpleegkundige bij Maandag®? Lees dan ook onze andere blogs: