Skip to footerSkip to content

Hoe word je jeugdverpleegkundige?

Hoe word je jeugdverpleegkundige? - Header image

Ben je geïnteresseerd in de ontwikkeling, opvoeding en gezondheid van kinderen? Dan is een baan als jeugdverpleegkundige echt iets voor jou! Als jeugdverpleegkundige heb je een veelzijdige, uitdagende functie in de preventieve gezondheidszorg en werk je veel samen met experts uit allerlei vakgebieden. Wellicht vraag je je af welke opleiding je gevolgd moet hebben om dit beroep te mogen uitoefenen. In deze blog vertellen we je alles over wat je moet kunnen om jeugdverpleegkundige te worden en hoe je via Maandag® de baan van je dromen kunt vinden!

Profiel jeugdverpleegkundige

Jeugdverpleegkundigen werken met kinderen, maar hebben natuurlijk ook te maken met de ouders. Als een kind gezondheidsproblemen heeft, is het soms nodig de school erbij te betrekken of om te overleggen met ketenpartners, zoals pedagogen of maatschappelijk werkers. Maar hoe ziet het profiel van een jeugdverpleegkundige er eigenlijk uit? Welke diploma's moet je op zak hebben en welke vaardigheden en competenties zijn wenselijk? Wij zetten het voor je op een rij.

Opleiding en training

Als je als jeugdverpleegkundige aan de slag wilt gaan moet je de juiste basisopleiding succesvol afgerond hebben. Daarnaast is het volgen van een post-hbo-opleiding noodzakelijk om je te specialiseren tot jeugdverpleegkundige. Wij zochten voor je uit welke opleiding en training je gevolgd moet hebben voordat je jezelf jeugdverpleegkundige mag noemen.

Hbo-v richting maatschappelijke gezondheidszorg

Om als jeugdverpleegkundige te mogen werken heb je een diploma hbo-v nodig met als keuzerichting maatschappelijke gezondheidszorg. Daarnaast dien je de minor kraam-, kind-, en jeugdzorg gevolgd te hebben. De opleiding hbo-v is een brede basisopleiding: je maakt kennis met allerlei aspecten die bij het werk in de verpleegkundige zorg aan de orde kunnen komen. Ook maak je de keuze voor een bepaalde minor om je zo verder te verdiepen in een bepaalde tak van de verpleegkundige zorg.

Opleiding verpleegkundige maatschappij

Na het afronden van je hbo-v dien je nog een post-hbo-opleiding volgen. Tijdens de opleiding verpleegkundige maatschappij, ga je je specialiseren tot jeugdverpleegkundige. Je verbreedt je kennis van alle onderdelen die je tegenkomt in je dagelijks werk in het complexe veld van de jeugdgezondheidszorg. Na het afronden van deze post-hbo-opleiding kun je aan de slag als jeugdverpleegkundige. Op een consultatiebureau bijvoorbeeld, op scholen of bij een Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG).

Vaardigheden en competenties

Welkevaardigheden en competenties heb je eigenlijk nodig om succesvol te zijn in deze functie? Als jeugdverpleegkundige heb je in je dagelijks werk contact met veel verschillende mensen en werk je met jonge patiënten. Toch zijn je dagelijkse taken behoorlijk gestructureerd. Je volgt de ontwikkeling van een kind vanuit allerlei perspectieven, zowel de lichamelijke als psychosociale ontwikkeling. Ook het volgen van de cognitieve ontwikkeling behoort tot de taken van de jeugdverpleegkundige. Door testen af te nemen, vragenlijsten in te laten vullen en in gesprek te gaan met kinderen of hun ouders probeer je te achterhalen of er sprake is van gezondheidsproblemen bij het kind. Daarnaast geef je advies of voorlichting, meestal gebeurt dit in nauw overleg met de jeugdarts van jouw regio.

Communicatieve en sociale vaardigheden

Welke communicatieve en sociale vaardigheden heb je nodig in je dagelijks werk als jeugdverpleegkundige? We zetten de belangrijkste competenties voor je op een rij:

    Geduldig: je werkt met jeugd, en niet alle kinderen kunnen zich even goed uitdrukken. Het is belangrijk dat je geduldig bent met zowel kinderen als hun ouders of verzorgers.

    Betrokken: in je werk ben je betrokken en heb je altijd oog voor het welzijn van het kind.

    Stressbestendig: soms lopen zaken niet zoals je zou willen, dan houd je het hoofd koel en blijf je gefocust.

    Goed kunnen samenwerken: vaak neem je beslissingen in samenwerking met ouders of specialisten, zoals logopedisten. Het is belangrijk dat je goed kunt overleggen en verschillende perspectieven goed naast elkaar kunt zetten.

Afhankelijk van je werkomgeving kunnen er nog aanvullende competenties nodig zijn, daar vertellen we je graag meer over als we een geschikte functie gevonden hebben.

Analytische en technische vaardigheden

Als jeugdverpleegkundige heb je verder een aantal technische vaardigheden nodig. Afhankelijk van de leeftijd van het kind neem je de benodigde standaardtesten af. Denk aan een gehoor- of ogentest, maar ook aan wegen, het meten van de lengte en eventuele aanvullende testen, bijvoorbeeld bij psychische klachten. Sommige resultaten, bijvoorbeeld over de mate waarin een kind zelfstandig wordt, kun je achterhalen via een vragenlijst of een gesprek met de ouders. De resultaten van alle testen zet je in het dossier van het kind.

Voor jeugdverpleegkundigen is het ook essentieel dat ze beschikken over goede analytische vaardigheden. Om de resultaten goed te kunnen interpreteren en een inschatting te maken of er bepaalde begeleiding of zorg nodig is, moet je een goede analyse kunnen maken van wat er in een specifiek geval nodig is.

In de meeste gevallen is het geven van tips op het gebied van preventie al voldoende. Daarom beschikt een jeugdverpleegkundige over actuele kennis van opvoedkundige methodieken en de verzorging van kinderen. Hiervoor geef je voorlichting aan ouders en bied je een luisterend oor.

Tijdens de opleiding hbo-v wordt er ruim aandacht besteed aan het ontwikkelen van de basisvaardigheden van de verpleegkundige zorg. Deze vaardigheden komen ook in je werk op het consultatiebureau van pas. De jeugdgezondheidszorg is namelijk ook verantwoordelijk voor het uitvoeren van het Rijksvaccinatieprogramma. Jongere kinderen krijgen hun vaccinaties op het consultatiebureau, kinderen tussen 4 en 18 jaar ontvangen een oproep wanneer zij weer in aanmerking komen voor een vaccinatie.

Doorgroeimogelijkheden en loopbaantrajecten

De publieke gezondheidszorg is een ontzettend breed werkveld, met volop doorgroeimogelijkheden en kansen om loopbaantrajecten te volgen. Wanneer je weet wat jouw talenten, drijfveren en ambities zijn, kun je inzicht krijgen in de richting die je op wilt gaan. Op basis van jouw kennis uit de praktijk of een eventuele vervolgopleiding kun je voor jezelf een loopbaantraject uitstippelen. Wil je meer weten over ons aanbod vacatures en de doorgroeimogelijkheden? Bij Maandag® gaan we graag met je in gesprek!

Werkomgeving

Het is belangrijk om te weten dat je als jeugdverpleegkundige werkt met gezonde kinderen. Je werkt in de preventieve jeugdgezondheidszorg, dus over het algemeen niet met zieke kinderen. Dat is meer het werkterrein van de kinderverpleegkundige die in het ziekenhuis werkt. In welke werkomgeving je terechtkomt, hangt dus af van de functie.

Jeugdverpleegkundigen die werken met jonge kinderen tot vier jaar werken voornamelijk op het consultatiebureau. Je spreekt kinderen met hun ouders, neemt testen af en verwerkt de scores in het persoonlijk dossier van het kind.

Als er in een gezin een baby geboren is, dan vindt het eerste bezoek altijd thuis plaats. Je zult dus ook af en toe onderweg zijn om een gezin thuis te bezoeken, maar kunt ook gevraagd worden om voorlichting te geven op een school.

Voorbereiding op het sollicitatieproces

Bij Maandag® hoef je niet gestrest te raken van de voorbereiding op het sollicitatieproces, want we maken het je zo gemakkelijk mogelijk. Motivatiebrieven schrijven of contacten leggen doen we niet aan, dat regelt onze contactpersoon allemaal voor je. Jullie bereiden samen het sollicitatiegesprek goed voor. Je hoort van onze contactpersoon relevante informatie over het bedrijf en welke vragen je zou kunnen verwachten. Dankzij de tips van je contactpersoon bij Maandag® ga je optimaal voorbereid naar je sollicitatiegesprek!

Sollicitatieproces jeugdverpleegkundige bij Maandag®

Ben je enthousiast geworden en wil je als jeugdverpleegkundige bij Maandag® aan de slag? Zo ziet ons sollicitatieproces eruit:

    SOLLICITEER: We reageren binnen 5 dagen op jouw sollicitatie. Zijn er mogelijkheden? Dan bellen we je om je beter te leren kennen.

    EERSTE GESPREK: We nodigen je uit op een van onze vestigingen om verder kennis met je te maken.

    TWEEDE GESPREK: In een verdiepend gesprek bespreken we vakinhoudelijke zaken, functie-eisen en eventuele vragen die jij nog hebt voor ons.

    CONTRACTVOORSTEL: Is er vanuit beide kanten een klik en ben jij de juiste match voor de vacature? Dan doen we jou graag een voorstel voor een functie bij Maandag®.

Conclusie

Lijkt het je leuk om gedurende langere tijd de ontwikkeling van kinderen te volgen en ouders of verzorgers te begeleiden als ze tegen problemen aanlopen? Beschik je over de juiste diploma's en voldoe je aan de overige functie-eisen? Dan is een functie als jeugdverpleegkundige in de preventieve zorg echt iets voor jou! Bekijk snel ons actuele aanbod vacatures voor jeugdverpleegkundigen!

Bekijk de vacatures jeugdverpleegkundige bij Maandag®

Ontdek onze vacatures binnen de jeugdgezondheidszorg bij jou in de buurt! Bekijk onze vacatures bij Maandag® of neem contact met ons op als je vragen hebt!

Meer weten?

Wil jij meer weten over een functie als jeugdverpleegkundige bij Maandag®? Lees dan ook onze andere blogs: