Ben je geïnteresseerd in de gezondheid van kinderen in een breed perspectief? Dan is een baan als jeugdverpleegkundige echt iets voor jou! In de jeugdgezondheidszorg volg je de lichamelijke, sociale en cognitieve ontwikkeling van kinderen. Je bent een luisterend oor voor ouders en geeft opvoedondersteuning en voorlichting over bijvoorbeeld vaccinaties. Iets voor jou? Lees dan snel verder!
Wat is een jeugdverpleegkundige?
Een jeugdverpleegkundige is een verpleegkundige die gespecialiseerd is in de preventieve gezondheidszorg voor kinderen tot 18 jaar. Het is misschien een beetje verwarrend, maar een jeugdverpleegkundige verzorgt geen zieke kinderen. Dat is namelijk het werkveld van de kinderverpleegkundige. Jeugdverpleegkundigen monitoren samen met jeugdartsen de ontwikkeling en de gezondheid van kinderen vanaf de geboorte tot ze volwassen zijn. De uitvoering van het Rijksvaccinatieprogramma is ook in handen van de jeugdgezondheidszorg.
Kort na de geboorte brengt een jeugdverpleegkundige een huisbezoek om kennis te maken en het gezin informatie te geven over het consultatiebureau en vaccinaties. Natuurlijk is er ruimte voor vragen van de ouders! Jonge kinderen komen tot hun vierde jaar regelmatig naar het consultatiebureau. Vanaf de basisschoolleeftijd worden de consulten minder frequent.
Wat doet een jeugdverpleegkundige?
Als jeugdverpleegkundige volg je de ontwikkeling en gezondheid van een kind. Als het kind jonger dan vier jaar is, vinden deze afspraken meestal plaats op het consultatiebureau. Je onderzoekt de ontwikkeling van het kind door een aantal standaardtesten af te nemen, bijvoorbeeld gericht op taalontwikkeling of oog-handcoördinatie. Ook wordt het kind gewogen en gemeten en soms wordt er een gehoor- en oogtest gedaan. Alle scores worden bijgehouden in persoonlijke dossiers.
Het werk van een jeugdverpleegkundige gaat echter een stuk verder dan alleen scores registreren. Je gaat tijdens een consult ook in gesprek met de ouder. Samen bespreek je hoe het thuis gaat en of er vanuit de ouders nog vragen zijn over de opvoeding. Wellicht hebben ze behoefte aan specifieke tips, bijvoorbeeld omdat hun kind erg kieskeurig is met eten.
Omdat het belangrijk is dat kinderen veilig opgroeien heb je als jeugdverpleegkundige ook een signalerende functie. Als er zorgen zijn dan bespreek je deze met de ouders of verzorgers. Het kan ook zijn dat het nodig is om te overleggen met een jeugdarts, extra huisbezoeken in te plannen of een kind door te verwijzen naar een maatschappelijk werker of een andere specialist.
Cognitieve ontwikkeling
Bij oudere kinderen vanaf de basisschoolleeftijd volg je vooral de lichamelijke en psychosociale ontwikkeling. Ook kijk je naar de cognitieve ontwikkeling van het kind. Hoe gaat het op school? Voelt het kind zich goed in de groep en hoe is de omgang met andere kinderen? Ook besteed je aandacht aan de voortgang op school. Loopt het kind ergens tegenaan? Dan kun je tips of oefeningen meegeven. Vaak gebeurt dit in overleg met de leerkrachten van de betreffende school. Soms is dat niet voldoende en is er meer nodig om het kind te kunnen helpen. Jeugdverpleegkundigen werken daarom in samenwerking met andere ketenpartners in de regio, zoals pedagogen en logopedisten. Als het voor de ontwikkeling van het kind verstandig of noodzakelijk is, stel je een behandelplan op en kun je het kind doorverwijzen naar een huisarts, de jeugdzorg of een specialist.
Maatschappelijke ontwikkeling
Bij jongeren let je naast de psychosociale ontwikkeling ook op de maatschappelijke ontwikkeling. Voorafgaand aan het consult laat je de jongere een lijst invullen met vragen over leefstijl en zowel mentale als lichamelijke gezondheid. Je bespreekt de lijst samen met de jongere en biedt een luisterend oor bij vragen. Als het kind eenmaal volwassen is eindigt het traject van de jeugdverpleegkundige.
Lijkt het jou leuk om de ontwikkeling van meerdere kinderen gedurende lange tijd te volgen en gezinnen informatie en hulp te bieden als dat nodig is? Dan is een baan als jeugdverpleegkundige jou op het lijf geschreven!
Bekijk gelijk de openstaande vacatures jeugdverpleegkundige bij Maandag®!
Vaardigheden van een jeugdverpleegkundige
Werken als jeugdverpleegkundigein de jeugdgezondheidszorg betekent een afwisselende functie met veel verantwoordelijkheid. Belangrijke vaardigheden die je als jeugdverpleegkundige in je werk nodig hebt zijn integriteit, analyseren, communiceren en samenwerken. Juist omdat jeugdigen een kwetsbare leeftijdsgroep zijn en niet altijd even goed kunnen aangeven wat er aan de hand is, zijn goede analytische vaardigheden essentieel.
Om eventuele problemen bespreekbaar te maken is het belangrijk dat je goed kunt communiceren met gezinnen en hulpverleners. Het kind staat in het werk van de jeugdverpleegkundige altijd centraal. Het kan gebeuren dat ouders het niet eens zijn met een behandelplan of bepaalde vorm van begeleiding. In dat geval probeer je met de ouders tot een oplossing te komen, maar houd je als jeugdverpleegkundige altijd het belang van het kind in het achterhoofd.
Werkomgeving jeugdverpleegkundige
Jeugdverpleegkundigen die gespecialiseerd zijn in de ontwikkeling van kinderen tot 4 jaar, werken het grootste deel van de tijd op een consultatiebureau. Ligt jouw expertise bij de ontwikkeling van kinderen tussen 4 en 18 jaar? Dan werk je op scholen, bij een Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) of bij de GGD.
Het kan ook voorkomen dat je elders op locatie werkt, omdat jeugdverpleegkundigen soms worden uitgenodigd om groepsvoorlichting te geven op informatieavonden. Dit zijn vaak themabijeenkomsten die georganiseerd worden door verloskundigen, scholen of andere instanties. In afstemming met de organisatie geef je informatie en ga je in gesprek met de aanwezigen.
Carrièremogelijkheden voor een jeugdverpleegkundige
Als jeugdverpleegkundige heb je binnen de jeugdgezondheidszorg een aantal doorgroeimogelijkheden. Heb je een ruime ervaring als jeugdverpleegkundige? Dan kun je doorgroeien naar de functie van zorgmanager. Je geeft dan richting aan de jeugdgezondheidszorg in jouw regio en stuurt een team van jeugdverpleegkundigen aan. Ook werk je samen met het management.
De jeugdgezondheidszorg is een groot werkveld met veel ontwikkelingsmogelijkheden. Je kunt je ook verder ontwikkelen naar een heel andere leidinggevende functie binnen de jeugdgezondheidszorg.
Salaris en voordelen jeugdverpleegkundige
Als jeugdverpleegkundige verdien je een salaris vanaf € 2400 bruto per maand. Hoeveel je daadwerkelijk gaat verdienen, is afhankelijk van eerdere werkervaring in de gezondheidszorg en in welke leeftijdsgroep de kinderen waarmee je gaat werken zich bevinden.
Als je via Maandag® aan de slag gaat als jeugdverpleegkundige ontvang je natuurlijk pensioen en vakantiegeld. Vaak zijn er ook andere voordelen en secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals scholingsmogelijkheden of een laptop. We vertellen je graag meer over de mogelijkheden bij verschillende werkgevers.
Conclusie
Aan de slag als jeugdverpleegkundige bij Maandag®
Lijkt het je leuk om als jeugdverpleegkundige aan de slag te gaan? Heb je een hbo-opleiding in de richting van verpleegkunde afgerond en heb je daarbij een specialisatie op het gebied van kraam-, kind- en jeugdzorg? Perfect! Bekijk onze vacatures jeugdverpleegkundige, wie weet vind je jouw droombaan via Maandag®!
Meer weten?
Wil jij meer weten over een functie als jeugdverpleegkundige bij Maandag®? Lees dan ook onze andere blogs: