Skip to footerSkip to content

Wat verdient een IC verpleegkundige?

Wat verdient een IC verpleegkundige? - Header image

Ben je geïnteresseerd in het beroep IC verpleegkundige en wil je weten wat je kunt gaan verdienen? Wij zochten het voor je uit!

Een IC verpleegkundige verpleegt mensen met een hoog complexe zorgvraag. Dit zijn soms acuut binnengekomen patiënten in een levensbedreigende situatie, maar het kan ook om geplande zorg gaan. Denk hierbij aan patiënten die op de intensive care liggen na een orgaantransplantatie, waarbij je tijdens het verplegen de vitale functies in de gaten houdt. De IC verpleegkundige bewaakt de vitale functies van de patiënt en is verantwoordelijke voor de zorg aan het bed. In deze blog kijken we naar de salarissen en doorgroeimogelijkheden van intensive care verpleegkundigen.

Gemiddelde salaris

Hoeveel verdient een IC verpleegkundige? Dat is afhankelijk van verschillende factoren, zoals je opleiding, werkervaring en het type werkgever. Het startsalaris van een IC verpleegkundige ligt rond de € 2.700,- bruto per maand en kan oplopen tot € 4.400,- bruto per maand. Hoeveel je gaat verdienen hangt onder andere af van op welke afdeling je gaat werken en hoeveel medische handelingen je moet uitvoeren.

Ga je in een regionaal ziekenhuis werken? Dan word je waarschijnlijk ingeschaald volgens de cao Ziekenhuizen. Medewerkers van een academisch ziekenhuis vallen niet onder de cao Ziekenhuizen, maar onder de cao van de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU). In beide cao's vind je informatie over het loon, vakantie- en verlofdagen en overige vergoedingen. Sommige ziekenhuizen belonen hun medewerkers ieder jaar met een eindejaarsuitkering.

Het daadwerkelijke salaris en de secundaire arbeidsvoorwaarden zijn afhankelijk van de afspraken die worden gemaakt tussen de verpleegkundige en het ziekenhuis.

Salarisverschillen tussen sectoren en locaties

Er zijn binnen de functie IC verpleegkundige salarisverschillen tussen sectoren en locaties. Academische ziekenhuizen hebben bijvoorbeeld een andere cao dan regioziekenhuizen. Ook zijn er grote verschillen tussen regio's. In gebieden waar veel vraag is en relatief weinig IC verpleegkundigen beschikbaar zijn, liggen de salarissen doorgaans wat hoger.

Invloed van ervaring en opleiding op het salaris

Bij het bepalen van de hoogte van het salaris wordt ook gekeken naar het aantal jaar werkervaring dat je hebt en of je gespecialiseerd bent in een bepaalde richting binnen de intensive care. Hoe meer werkervaring en kennis je hebt, hoe meer je zult verdienen.

Ook het opleidingsniveau speelt een rol bij de bepaling van de hoogte van het salaris voor medisch personeel. Een verpleegkundige die een hbo-opleiding verpleegkunde afgerond heeft, verdient over het algemeen meer dan een verpleegkundige met een mbo-achtergrond.

Tips om het salaris te verhogen

Er zijn verschillende manieren om het salaris te verhogen, wij hebben een aantal tips voor je:

    Blijf jezelf ontwikkelen door het volgen van opleidingen

    Zorg dat je als IC verpleegkundige goed je werk doet en laat zien dat je kundig bent. Verpleegtechnische handelingen uitvoeren en communiceren met naasten doe je met passie en betrokkenheid

    Ga voor een specialisatie: door je te richten op een specifieke doelgroep, zoalskinderen, of een bepaalde afdeling, zoals de spoedeisende hulp, onderscheid je jezelf van andere IC verpleegkundigen

Conclusie

Het salaris van een IC verpleegkundige wordt bepaald door je opleiding, ervaring, een eventuele specialisatie en de locatie waar je gaat werken. Blijf altijd aan je kennis en competenties werken, dan kun je blijven groeien binnen het werkveld van de acute zorg.

Naast het salaris worden er net als bij ander medisch personeel vaak goede aanvullende arbeidsvoorwaarden en scholingsmogelijkheden geboden binnen het ziekenhuis.

Meer weten?

Wil jij meer weten over een functie als IC verpleegkundige bij Maandag®? Lees dan ook onze andere blogs: